– Att ha det stora privilegiet att göra mina medmänniskor glada är en mycket stor ära och jag tänker på det varje gång jag levererar en tårta, säger Pernilla Kamras, uppmärksammad och prisbelönt tårtdesigner.


Riktigt glad blir man när man ser Pernillas fantastiska tårtor, men också häpen och imponerad över precisionen och den konstnärliga utformningen av tårtorna. Den som fått förmånen att smaka på hennes bakverk, konstaterar att de också smakar gott, mycket gott, vilket också inkluderar alla Pernillas praliner, konfekter, petit fours och tryfflar bland annat.

Bakat har hon gjort så länge hon minns, men intresset för tårtbakning väcktes nog i början på 1980-talet då hon som ung tonåring tog över gallericaféet i hennes föräldrars konstgalleri Lilla Nyborg i Borgholm. Samma år som hon slutade gymnasiet i Kalmar, träffade hon också för första gången Carl-Jan Grankvist som lockade upp henne till Grythyttans Gästgivargård för att arbeta som konditorslärling. Sedan följde ett par år utomlands, där Pernilla praktiserade som konditor i både London och Paris.

Öppnade eget

1988, när Pernilla var 22 år gammal, blev hon sin egen när hon öppnade Ateljé Tårtan på Östermalm i Stockholm, ivrigt påhejad av bland andra Sighsten Herrgård. Det var för övrigt han som utnämnde henne till tårtdesigner, Sveriges första! Det blev rivstart, med i första hand företagskunder som beställde specialdesignade tårtor till jubileer och representation. Gärna försedda med företagens logotyper och med en utformning som anknyter till de olika företagens profession. Många av dessa företag är fortfarande stamkunder och Pernilla har under årens lopp tillverkat tårtor som föreställer allt från flygplan, bilar och klockor till tandkrämstuber och salamikorvar. Pernillas bröllopstårtor kan knappast beskrivas med ord, formidabla konstverk i många våningar.

Nobelmiddag

Till Nobelmiddagen 1991, som också var 90-årsjubileum, fick Pernilla uppdraget att formge dessertglassen. Resultatet blev två strama kuber på varandra täckta med hyvlad choklad och slutligen bladguld. Ett obeliskformat ljus stod på toppen, dekorerad med isblått spunnet socker och Nobels N i mandelmassa. Succé! Den största tårtan, hittills, som Pernilla tillverkat är Sverigetårtan som gjordes till Stockholms 750-årsjubileum på Skansen år 2002. Den var över fem meter lång och en och en halv meter bred. Över 2000 personer åt av tårtan, med Skansens dåvarande chef, Anna Greta Leijon i spetsen. Om det är något som utmärker Pernilla, är det hennes envishet, kreativitet och tåla-mod. Hennes tårtor kräver millimeterprecision, men hon uppmuntras hela tiden av kundernas entusiastiska belåtenhet, det märks att hon älskar sitt arbete!

– Jag blir alltid lika glad när kunderna hör av sig och tackar för vacker och god tårta, säger Pernilla. Jag har roligt när jag arbetar och jag älskar utmaningar! ny bok Nyligen gav Pernilla ut en bok, Ateljé Tårtan, där man kan följa hennes karriär som Sveriges enda tårtdesigner i ord och bild.

– Boken är min egobok, säger Pernilla med glimten i ögat. Men jag hoppas naturligtvis att den ska glädja många människor och väcka intresse för mitt speciella yrke.

Boken finns att köpa på VIDA Museum, där Pernilla brukar gästspela hos sina föräldrar Barbro och Börge Kamras.

TEXT: JOHAN VON REIS, JEANETTE EDSTRÖM FOTO: PERNILLA KAMRAS, JEANETTE EDSTRÖM

Senaste artiklarna

 • I över 50 år har Erik Bjurström utövat sin stora passion – att dyka och dokumentera livet under havsytan. Han har upplevt Röda havets fantastiska och farliga värld, och varit en nyckelperson i flera av 2000-talets vrakupptäckter utanför Ölands kust.
  Läs!
 • Textilkonstnären Karin Öberg skapar stickmönster samt tråd och garner av naturmaterial som säljs över hela världen. I sin ateljé i Bårby arrangerar hon stickningsdagar på sommaren och håller öppet hus under skördefesten.
  Läs!
 • Södra Ölands Konstnatt är en konstrunda utöver det vanliga. I år finns det 65 ställen att besöka.
  Läs!
 • Det är tätt mellan krogarna i Borgholm och sedan förra sommaren har det kommit till några ytterligare. Trenden är tydlig – nu är det unga och kunniga kockar som vurmar för lokala råvaror som sätter sin karaktär på restaurangerna.
  Läs!
 • På Trädgårdsgatan 26 i Borgholm driver Jonas Åhman en restaurang i det lilla formatet. När hösten kommer stänger han krogen för att resa ut i världen och utbilda andra kockar.
  Läs!
 • Till vardags bor ölänningen Per Hallberg med sin familj i Los Angeles. Där arbetar han framgångsrikt sedan drygt 30 år tillbaka som ljudtekniker i filmbranschen. Men en sak är säker, han återvänder alltid till sitt älskade Öland.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul