I sommar kan du för första gången ringla öländsk ekologisk rapsolja över din sallad. Eller varför inte marinera köttbiten och fisken i nyttig ölandsolja, innan du lägger den på grillen.


Det är två välkända ölänningar och nyblivna pensionärer, förre krögaren på Halltorps Gästgiveri Lars-Olof Forsberg och radio- och TV-journalisten Sven Ekberg, som lanserar den nya oljan i samarbete med mjölkbönderna och rapsodlarna Anders och Jimmy Johansson i Gillsättra mitt på ön. Karin Fransson, prisbelönad stjärnkock och köksmästare på Hotell Borgholm, kommer att finnas med som receptgivare och smaksättare.

Det var när Sven förra sommaren cyklade runt på småvägar här på Öland och passerade de solgula rapsfälten, som han fick en uppenbarelse.

– Det var en otroligt vacker syn med den gula rapsen som bredde ut sig mot ett blått hav, under en gul sol och knallblå himmel, berättar Sven. Varför skulle man inte kunna förädla åtminstone en del av rapsen till rapsolja och sedan tappa den på en vacker flaska, det var så det började.

Efter en del sonderingar och efterforskningar visade det sig att det fanns en mönstergård på Öland som var miljöcertifierad, och där man odlade ekologisk raps – bröderna Johanssons gård i Gillsättra som driver företaget under namnet Magi Lantbruk AB.

– Jag nappade direkt på Svens idé, säger Lars-Olof Forsberg. I vintras tog vi kontakt med Anders och Jimmy i Gillsättra och dom blev jätteintresserade av våra oljeplaner.

Nyttig olja

Tidigare har bröderna Johanssons ekologiska raps sålts till ett företag utanför Lidköping i Västergötland, men från och med i år får den alltså stanna på Öland. Hela processen, från sådd till flaska, kommer nu att ske i Gillsättra. Den första oljan som pressats av fjolårets skörd har man dock fått köpa tillbaka från Västergötland för att sedan buteljera här på Öland.

– Rapsoljan innehåller bara sju procent mättade fettsyror och den är oerhört rik på vitaminer och näringsämnen. Den innehåller faktiskt tre gånger så mycket nyttig Omega 3 och 6 som olivolja. Vi brinner verkligen för det här projektet och inte minst för det goda och kulinariska Öland, och därför känns det så himla roligt att nu kunna erbjuda den här krav- och närproducerade oljan, säger de nyblivna oljeproducenterna Sven Ekberg och Lars-Olof Forsberg, direktörer i det nybildade företaget Ekberg & Forsberg AB.

TEXT: JOHAN VON REIS FOTO: EVA FINDER OCH TOMMY SKOOG

Senaste artiklarna

 • I över 50 år har Erik Bjurström utövat sin stora passion – att dyka och dokumentera livet under havsytan. Han har upplevt Röda havets fantastiska och farliga värld, och varit en nyckelperson i flera av 2000-talets vrakupptäckter utanför Ölands kust.
  Läs!
 • Textilkonstnären Karin Öberg skapar stickmönster samt tråd och garner av naturmaterial som säljs över hela världen. I sin ateljé i Bårby arrangerar hon stickningsdagar på sommaren och håller öppet hus under skördefesten.
  Läs!
 • Södra Ölands Konstnatt är en konstrunda utöver det vanliga. I år finns det 65 ställen att besöka.
  Läs!
 • Det är tätt mellan krogarna i Borgholm och sedan förra sommaren har det kommit till några ytterligare. Trenden är tydlig – nu är det unga och kunniga kockar som vurmar för lokala råvaror som sätter sin karaktär på restaurangerna.
  Läs!
 • På Trädgårdsgatan 26 i Borgholm driver Jonas Åhman en restaurang i det lilla formatet. När hösten kommer stänger han krogen för att resa ut i världen och utbilda andra kockar.
  Läs!
 • Till vardags bor ölänningen Per Hallberg med sin familj i Los Angeles. Där arbetar han framgångsrikt sedan drygt 30 år tillbaka som ljudtekniker i filmbranschen. Men en sak är säker, han återvänder alltid till sitt älskade Öland.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul