Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.


Jag glömmer aldrig den första gången jag var där. Det var för 15 eller 16 år sedan. Jag stod precis framför slottet när två polismotorcyklar plötsligt kom körande uppför vägen, följda av en mörk Volvo. Bilen stannade och ut kom drottning Silvia, MIN drottning. Hon log och vinkade till oss. ”Hon är en fantastisk kvinna”, sa mannen bredvid mig.

”Han har rätt”, tänkte jag. Men hur rätt han hade märkte jag först senare, när jag själv fick chansen att prata med drottningen i parken. Vi pratade om ett gemensamt hjälpprojekt i Sankt Petersburg, om parken, och naturligtvis om Öland. ”Du är ju fotograf, du måste berätta för människor hur vackert det är här. Även på vintern”, sa hon till mig. Och jag märkte att ön och Solliden ligger drottningen mycket varmt om hjärtat.

Och inte bara drottningen. Hela kungafamiljen älskar denna vackra jordplätt. Det är inte konstigt att de kommer hit varje sommar, och inte bara för att fira kronprinsessan Victorias födelsedag.

Det snövita slottet

Låt oss ta en rundtur i parken. Den stora attraktionen är givetvis det snövita slottet, uppfört av drottning Victoria under åren 1903- 1906. Drottningen var nära vän med läkaren och författaren Axel Munthe och hon tillbringade av hälsoskäl mycket tid i hans villa San Michele på den italienska ön Capri. San Michele var förebilden för Solliden. Slottet är enkelt och skulle enligt drottningens önskemål inte användas vid representationstillfällen, utan som ett privat sommarboende.

Ett par meter bort ligger den så kallade lekstugan på en liten kulle. Den är täckt av klängväxter, har grästak och skuggas av uråldriga valnötsträd. Det var länge sedan några barn lekte där, men snart kommer det att bli ändring på det. När kronprinsessan Victoria och prins Daniels lilla Estelle kan gå kommer hon säkert att blåsa liv i stugan igen.

Slottsparken

Slottsparken är uppdelad i olika teman. Först kommer vi till den italienska trädgården, som med sina geometriska gångar och rabatter passar till slottet. Den fascinerar med sina mäktiga tujor och konstnärligt utformade buxbomar och häckar, som lättas upp av färgrika blommor efter årstid.

Strax därefter kommer vi till den engelska parken, med dess typiska stora gräsytor och vackra plataner och cypresser. Som en juvel i mitten står en mäktig blodbok. Vi rundar parken och kommer till ett modernt vattenfall som är en gåva av Sveriges riksdag till kung Carl Gustaf.

Holländska trädgården

Den närbelägna holländska trädgården var en gåva från den holländska drottningen Wilhelmina till vännen drottning Victoria på hennes 60-årsdag. Trädgården domineras av ädla rosor och fyra marmorskulpturer av skulptören Johan Niclas Byström (1783-1848).

Det tar sin tid att promenera genom parken. Ta dig den tiden! Ta gärna en paus på en bänk, lyssna till fåglarnas sång och vinden som susar genom träden. Slappna av och andas in doften från alla blommor och växter.

Ta med dig doften hem

Du kan för övrigt ta med dig doften hem. Parfymkreatören Dominique Camilli (New York) har skapat en eau de toilette av slottsparkens aromatiska dofter, som man kan köpa i Slottsboden. Där kan du också köpa andra presentartiklar ur ett unikt sortiment, som alltid kommer att påminna dig om den fantastiska dagen på Solliden. Och när du ändå befinner dig i paviljongen vid ingången, borde du ta dig en titt på den kungliga utställningen. I år har den temat ”Resan till Egypten – Drottning Victorias fotografiska liv”.

Man blir givetvis hungrig av så mycket tid ute i friska luften. Då kan det vara skönt att avsluta dagen i crêperiet innanför Sollidens grindar. Där serveras crêpes med härliga fyllningar, samt glass, hembakade pajer, kaffe och andra drycker. Eller låt dig skämmas bort i det trevliga Kaffetorpet, där det finns bröd, våfflor, kakor och tårtor från det egna bageriet, men även smörgåsar och snacks.

Sollidens slottspark är tillgänglig för besökare från mitten av maj till mitten av september.

TEXT OCH FOTO: DETLEF LAMPE

Senaste artiklarna

 • I över 50 år har Erik Bjurström utövat sin stora passion – att dyka och dokumentera livet under havsytan. Han har upplevt Röda havets fantastiska och farliga värld, och varit en nyckelperson i flera av 2000-talets vrakupptäckter utanför Ölands kust.
  Läs!
 • Textilkonstnären Karin Öberg skapar stickmönster samt tråd och garner av naturmaterial som säljs över hela världen. I sin ateljé i Bårby arrangerar hon stickningsdagar på sommaren och håller öppet hus under skördefesten.
  Läs!
 • Södra Ölands Konstnatt är en konstrunda utöver det vanliga. I år finns det 65 ställen att besöka.
  Läs!
 • Det är tätt mellan krogarna i Borgholm och sedan förra sommaren har det kommit till några ytterligare. Trenden är tydlig – nu är det unga och kunniga kockar som vurmar för lokala råvaror som sätter sin karaktär på restaurangerna.
  Läs!
 • På Trädgårdsgatan 26 i Borgholm driver Jonas Åhman en restaurang i det lilla formatet. När hösten kommer stänger han krogen för att resa ut i världen och utbilda andra kockar.
  Läs!
 • Till vardags bor ölänningen Per Hallberg med sin familj i Los Angeles. Där arbetar han framgångsrikt sedan drygt 30 år tillbaka som ljudtekniker i filmbranschen. Men en sak är säker, han återvänder alltid till sitt älskade Öland.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul