Öländska bönor

Hösten är här och på Öland skördas lök, bönor och andra godsaker för fullt. Bönor är rena hälsokuren och nu finns fyra nya sorter i handeln utöver den traditionella bruna bönan.


I Ölandsmagazinets sommarnummer skrev vi om den nya bönodlingen. Hur har det gått?

– Det har gått jättebra, våra bönder har odlat 50 ha och fått 100 ton bönor; svarta, vita, Kidney- och Berlottibönor, säger Thomas Isaksson, VD på Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter i Färjestaden.

De nya bönorna släpptes den 24 augusti och marknadsförs nu kraftfullt av Lantmännens eget varumärket Go Green. Som om inte detta vore nog så kom i somras en rapport från Lunds universitet som lyfter fram bönornas nyttighet.

Bönor är rena hälsokuren. De är utmärkta ur näringssynpunkt, fulla av protein, järn, kostfiber och folsyra. De innehåller långsamma kolhydrater och är riktigt fettsnåla.

Bönor blir man mätt på länge. De håller också blodsockret i schack. På så sätt kan de bidra till minskad övervikt och fetma. Bönor påverkar blodsockerkurvan positivt ett halvt dygn efter en måltid. Allra bäst är bruna bönor, enligt rapporten. Bönor ökar också mättnadskänslan under lång tid.

Öland – störst på baljväxter

Reklamen för de öländska bönorna pågår för fullt. I TV4 visas Go Greens svenskodlande bönor, med ölandskarta på förpackningen och på hemsidan ger lokala bönder läsarna sina bästa recept. Helt i takt med tiden och förstås bingo för Öland.

– Vi ska bli bäst i Sverige på att odla maximalt antal baljväxter, utveckla och hänga på trenden och hitta nya varianter. Målet är att bli störst på baljväxter i Sverige. Det är vi egentligen redan, men vi vill befästa och utveckla. Nu provodlar vi även röda och gröna linser, berättar Thomas Isaksson.

Per Olsson, som odlar Kidneybönor i Alvlösa på södra Öland, är en av de bönder vars recept du hittar i slutet av vår artikel. Kidneybönan är för övrigt världens mest sålda böna!

Smakrika såser

– En viktig del är att lära barn och ungdomar tycka om bönor, säger Thomas. Höstens nyhet bland våra konserverade bönor med smakrika såser, är bönor i pizzasås. Vi hoppas att barnen ska gilla dem! Bönor är som sill – det är vad man kryddar dem med som avgör vad det smakar. Bruna bönor har ju i Sverige blivit synonymt med ”bruna bönor med fläsk” men det går att använda bruna bönor till alla trendiga recept som innehåller bönor.

– Att de är svenskodlade betyder alltmer. Vi ser att efterfrågan bara ökar och ökar, fortsätter Thomas. Vi odlar också ekologiska bruna bönor och kidneybönor samt gul och röd lök på Öland. Men inte lika mycket. Vid Kravodling får man inte använda ogräsmedel som i konventionell odling. Ogräs tar mycket energi från växten, så det är svårt att få volym. Vår erfarenhet är att det konsumenterna tycker är viktigast är att det är svenskt. De vet att vi svenska tillverkare är noggranna med att följa lagen. Miljön är jätteviktig men det är också viktigt att alla EUs medlemsländer följer den lagstiftning som finns.

Inte bara bönor

Öland är ju inte bara bönornas förlovade land. Här odlas även gul och röd lök i stor omfattning. Den årliga skörden av öländsk gul lök brukar ligga på cirka 6000 till 7000 ton. Det motsvarar ungefär tjugo procent av den svenska odlingen.

Men ärtorna har Östergötland ”monopol” på? Åtminstone har de lagt beslag på gul ärtsoppa som landskapsrätt.

– Nej, vi odlar väldigt mycket ärtor på Öland. Nästan alla ärtor i plastkorv, som säljs på Ica, Coop och Axfood, är odlade på Öland, avslutar Thomas.

Senaste artiklarna

 • Den höga kvalitén och servicegraden bland öländska hantverkare och företagare är vida känt, och har lett till att flera öländska företag har blivit utsedda till Kungliga hovleverantörer. Senast i raden av öländska hovleverantörer är fisk- och delikatessbutiken Nisses Fisk i Borgholm.
  Läs!
 • Den 23 april 1920 visades den allra första filmen på Borgholms Bio, som då var helt nyuppförd. Det var köpmannen Einar Andersson, allmänt kallad Farbror Einar, som lät bygga biografbyggnaden på Södra Långgatan, alldeles intill sitt eget bostadshus. Han var född i Borgholm 1883 och drev biografen till sin död 1973.
  Läs!
 • Rosas Handel i Löttorp är ett mecka för alla korvälskare. En gråmulen eftermiddag i november lyser det inbjudande från fönstren. Rökdoften känns redan på parkeringsplatsen och blir ännu starkare när man kliver in i butiken.
  Läs!
 • I över 50 år har Erik Bjurström utövat sin stora passion – att dyka och dokumentera livet under havsytan. Han har upplevt Röda havets fantastiska och farliga värld, och varit en nyckelperson i flera av 2000-talets vrakupptäckter utanför Ölands kust.
  Läs!
 • Textilkonstnären Karin Öberg skapar stickmönster samt tråd och garner av naturmaterial som säljs över hela världen. I sin ateljé i Bårby arrangerar hon stickningsdagar på sommaren och håller öppet hus under skördefesten.
  Läs!
 • Södra Ölands Konstnatt är en konstrunda utöver det vanliga. I år finns det 65 ställen att besöka.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul