Hanna Karlsson

Hanna Karlsson driver, tillsammans med sina föräldrar, Österbo gård i Dödevi på norra Öland. Dessutom är hon personen bakom Bondbönans blogg, där hon synliggör en lantbrukares vardag. Tack vare sin informativa blogg blev hon tidigare i år också utsedd till Årets Ölänning.

Det är väldigt roligt, jag är jätteglad att priset gått till näringen, säger Hanna Karlsson.

Det påverkar oss alla som bor på ön. Först blev jag glad för mig själv, sen för branschen som är en av de största näringarna på ön. Själv är jag mjölkbonde , köttbonde och arbetar med biologisk mångfald – betesdjur och slåtter.

Priset Årets Ölänning delas ut av Kungen på Sollidens Slott varje år – en utmärkelse som Kungen själv har fått tidigare.

– Ja, det var helt overkligt. Där sitter kungaparet framför mig, tidigare pristagare bakom och radion direktsänder. Sen bjöds det på kaffe och tårta... men nu är man tillbaka till vardagen igen.

Stora värden på spel

Torkan har varit besvärlig på Öland i år. Hanna berättar; ”Första- och andraskörden var helt okej men inte tredje. Vi har fått släppa betesdjuren på vallen. Får se om fodret räcker till vintern, annars får vi köpa. Som tur var kom det lite regn i augusti. Majsskörden var i fara. Det är väldigt dyrt att odla och kräver dyra specialmaskiner. Två nätter med trettio millimeter avvärjde det värsta, men faran är inte över. Vi har två bevattningsanläggningar, men det inte mycket kvar där. Jag är väldigt orolig vissa perioder. Folk säger att bönder alltid klagar på vädret. Men det är stora värden som står på spel, om folk bara visste hur stora värden det handlar om. De låga mjölkpriserna är en annan oroshärd. Gårdens kor ger fyra ton mjölk varje dag och vi har aldrig fått så dåligt betalt. En del av problemet är att det råder överproduktion av mjölk i världen just nu...”

Det är bland annat därför Hanna driver sin blogg. För att berätta om hur livet som lantbrukare ser ut. Och för att få konsument och producent att komma närmare varandra. Bilda opinion och sprida kunskap.

Mikromejeri

Som om inte detta räcker har hon en gårdsbutik och ett mikromejeri.

– Ja, vi har haft väldigt mycket folk här i sommar. Jag får positiv energi av kontakt med människor. Skulle inte ha gårdsbutiken om jag bara sett till priset. Men det är kul att se att människor vill ha det vi producerar. Sedan i våras säljer vi mjölk i automat i gårdsbutiken och till ICA-butiken i Böda. Vi gör det mest för att det är roligt. Vi levererar också till restauranger som vill ha vår mjölk. Även om omsättningen är en liten del, så är det värt så mycket. Vi får mycket positiva ord. Jag önskar verkligen att fler mjölkbönder kunde få höra det.

Emåmejeriet i Vimmerby, Kungsgården i Borgholm och du säljer mejeriprodukter. Allt fler lantbrukare säger att närproducerat är framtiden. Törs man tala om en trend?

– Intresset för mat är stort och det är jättekul att folk upptäcker vilken fantastisk matproduktion vi faktiskt har i Sverige. Men informationsbehovet är gigantiskt. Jag träffar en hel del konsumenter i vår gårdsbutik och skulle kunna stå där hela dagarna och berätta och diskutera. Kunderna uppskattar direktkontakt med bonden, att handla på det här viset och se var maten kommer ifrån.

I Sverige handlar mat så mycket om pris. Förstår folk att om de inte köper svenskt har vi varken öppna landskap, svenska bönder eller svensk mat i framtiden?

– Det är därför jag har min blogg. Den riktigt stora knäckfrågan är hur vi som producenter och konsumenter ska komma närmare varandra. Avståndet är för långt. Någon hör något, lägger ut på Facebook och så kommer de konstigaste rykten i gång. Det går så snabbt! Om folk vet att ”så där går det inte till” blir det ingen panikdebatt.

Många köper utländskt eko istället för vanligt svenskt?

– Många är jättenoga med vad de köper hem. Sedan går de på restaurang, frågar inte var maten kommer ifrån och får en biff från Uruguay. Det är mycket dubbelmoral. Jag vill säga; 1) köp svenskt, 2) köp ekosvenskt, men hoppa inte över 1. Vi producerar så bra mat i Sverige.

När kan man besöka er gård?

– Gårdsbutiken är öppen alla dagar och kommer givetvis ha öppet under Skördefesten. Vid Skördefesten kommer vi även ha öppet in i ladugården under fredagen, där man kan se robotmjölkning och hur korna bor inne i ladugården. Till våren har vi Kosläpp och Öppen gård. Jag har lite svårt hinna med, för det är så många som vill titta på vår gård. Men jag försöker att visa och berätta så mycket jag kan på bloggen, avslutar Hanna Karlsson.

Senaste artiklarna

 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
 • Hon har vid flera tillfällen presenterats som den framgångsrika näringslivsprofilen bakom bland annat Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör, men hennes satsningar i den lilla orten går djupare än så. Anita Rothschild är ett barn av Stora Rör.
  Läs!
 • Den nya Ölandsleden har redan ökat cykelturismen på Öland och idag finns det både guidade turer och cykellopp längs leden. Cykelentusiasterna Vladimir Serpan och Magnus Petersson bestämde sig för att skapa ett eget äventyr, utan stora kostnader och cyklade fyr till fyr under våren 2019. Nu planerar de för en ny tur där vem som helst har möjlighet att hänga på.
  Läs!
 • Den höga kvalitén och servicegraden bland öländska hantverkare och företagare är vida känt, och har lett till att flera öländska företag har blivit utsedda till Kungliga hovleverantörer. Senast i raden av öländska hovleverantörer är fisk- och delikatessbutiken Nisses Fisk i Borgholm.
  Läs!
 • Den 23 april 1920 visades den allra första filmen på Borgholms Bio, som då var helt nyuppförd. Det var köpmannen Einar Andersson, allmänt kallad Farbror Einar, som lät bygga biografbyggnaden på Södra Långgatan, alldeles intill sitt eget bostadshus. Han var född i Borgholm 1883 och drev biografen till sin död 1973.
  Läs!
 • Rosas Handel i Löttorp är ett mecka för alla korvälskare. En gråmulen eftermiddag i november lyser det inbjudande från fönstren. Rökdoften känns redan på parkeringsplatsen och blir ännu starkare när man kliver in i butiken.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul