Biker som älskar Öland. Foto: Anders Öhr

Kombinationen av den vackra naturen, spännande sevärdheter och bra körsträckor lockar motorcyklister till Öland. Vulcan Riders Sweden, en av Sveriges största motorcykelföreningar, har genomfört turer på Öland under flera år.

För tre år sedan, tog Anders sitt motorcykelkort. När han övningskörde med sin dåvarande motorcykel, en Kawasaki Vulcan 800 Classic fick han veta att det fanns en motorcykelförening i Kalmar för just Kawasaki Vulcans motorcyklar. Så när Anders väl hade fått sitt motorcykelkort sökte han upp föreningen.

– Det första de sa när jag kom var ”Välkommen, i den här föreningen kramas man” och så fick jag en kram av alla. Alla i föreningen är otroligt snälla och prestigelösa människor. Med 5000 medlemmar över hela Sverige är Vulcan Riders Sweden en av landets största motorcykelföreningar.

– Märkesförening är ett mer passande ord. Vi har ingen medlemsavgift och medlemmarna samlas bara för att köra ihop och umgås. På våra helgkörningar är alla välkomna, även de som kör med andra märken och inte är medlemmar i föreningen.

Tillsammans med Kalle Manfredsson, som är medlem sedan många år tillbaka, har Anders anordnat helgkörningar över hela Kalmar län. Som boende på östra Öland har Anders bra koll på öländska vägar och sevärdheter, och de senaste åren har det blivit allt fler helgkörningar på ön.

– Lämnar du väg 136 finns det många fina vägar på Öland. En av mina favoriter är vägen genom Mittlandsskogen där skogen är som en tunnel innan du kommer ut bland vackra fält där du kan dra på lite. Vägen är lagom kurvig och du känner lukten av blommorna på fälten.

Kulturkörning

En av de mer uppskattade helgkörningarna var när Anders, som är före detta arkeolog, ordnade guidning på två fornborgar på Öland. Turen började med att de körde i kortege på små vägar ner till Sandby Borg på östra Öland där arkeologen Jan-Henrik Fallgren, som också kör motorcykel, guidade och berättade om sin forskning.

– Därefter åkte vi upp mot Långlöt, v ägen kring Himmelsberga är jättefin och perfekt för motorcykelturer. Vi stannade och promenerade till Ismantorps borg för guidning och sedan körde vi vidare genom Mittlandsskogen till Stora Rör för avslutning på Mormors café.

Turen var så uppskattad att Vulcan Riders Sweden gör en ny kulturkörning till Bårby borg, Gettlinge gravfält och Eketorps borg den 10 juni i sommar. Dessutom har de anordnat en motorcykelträff på Öland den 24 till 26 augusti för medlemmar. 30 föranmälda medlemmar från hela landet kommer då till Borgholm för att umgås, äta gott och köra motorcykel.

– Förutom att åka mycket motorcykel på sköna vägar ska vi bland annat till Skäfteskärr Järnåldersby för guidning och äta mat på järnåldersvis. Det är viktigt att visa så mycket som möjligt av Öland för gästerna som kommer. Och hör ni något som bullrar på vägarna den helgen är det kanske vi.

Senaste artiklarna

 • Det är tätt mellan krogarna i Borgholm och sedan förra sommaren har det kommit till några ytterligare. Trenden är tydlig – nu är det unga och kunniga kockar som vurmar för lokala råvaror som sätter sin karaktär på restaurangerna.
  Läs!
 • På Trädgårdsgatan 26 i Borgholm driver Jonas Åhman en restaurang i det lilla formatet. När hösten kommer stänger han krogen för att resa ut i världen och utbilda andra kockar.
  Läs!
 • Till vardags bor ölänningen Per Hallberg med sin familj i Los Angeles. Där arbetar han framgångsrikt sedan drygt 30 år tillbaka som ljudtekniker i filmbranschen. Men en sak är säker, han återvänder alltid till sitt älskade Öland.
  Läs!
 • Sedan Ölands första mikrobryggeri öppnade för fem år sedan har intresset för öländska drycker ökat för varje år. 2018 startades ett ölsafari och i år arrangeras dryckesfestivalen ”Drick Öland” i samband med Öland Spirar.
  Läs!
 • Påsken, en av våra största familjehögtider, firas bäst med familj och vänner – på Öland. Under konceptet Påskön anordnar byar, föreningar, företag och privatpersoner aktiviteter, tävlingar och event under hela påsken.
  Läs!
 • Succébandet Avantgardets frontfigur Rasmus Arvidsson har gjort en personlig resa, som tagen ur en osannolik Hollywood-film, där Öland spelar en viktig roll. För några år sedan blev han deprimerad bara av att närma sig ön, nu är Öland hans trygga bas som han längtar hem till när han åker ut i världen.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul