FOTO: JOACHIM GRUSELL

Det är tätt mellan krogarna i Borgholm och sedan förra sommaren har det kommit till några ytterligare. Trenden är tydlig – nu är det unga och kunniga kockar som vurmar för lokala råvaror som sätter sin karaktär på restaurangerna.

BRASSERIE TACK O BOCK

Brasserie är Robin Jansson och Kristin Granströms nya restaurang som ligger på nedre delen av Storgatan. De driver också den mindre, men populära restaurangen Tack o Bock som ligger vid torget, den kommer att finnas kvar. Det nya stället är ett klassiskt brasserie med lång bardisk, uteservering och en loungedel. Inspirationen till rätterna på menyn kommer huvudsakligen från Frankrike men matlagningen sker med så mycket lokala råvaror som möjligt. Det är även betoning på franska drycker. Robin och Kristin håller sina restauranger öppna under större delen av året.

GAMLA TELEVERKET – GT VIN & BISTRO

Vid torget, nära kyrkan, ligger GT Vin & Bistro, en mysig restaurang i mindre storlek med uteservering och bar på innergården. Kökschefen och delägaren Tommy Johansson drivs av att utveckla de lokala råvarorna. Han har arbetat i Karin Franssons kök på Hotell Borgholm och tar inga genvägar utan lagar allt från grunden. Tommy driver GT Vin & Bistro året runt tillsammans med Gith Westin.

NORRINGS CRÊPERIE

När man väl har hittat in till crêperiet som ligger på en innergård på Slottsgatan sitter man gärna kvar en stund i den ombonade miljön. Från lunch och till sena kvällen gräddas det crêpes och galetter här. De toppas med godsaker från regionen, till exempel salami från Mysinge eller getost från Hagelstad. Charlotte och Daniel Norring, som driver crêpereriet, är sommelierer och tipsar därför gärna om vilket vin, fransk cider eller annan dryck som smakar bäst till galetten.

STORA HAMNKONTORET

Nu är det tredje året som Elisia Kirchberg och Sofia Fahlman driver sin restaurang i Borgholms hamn. Under vintern har köket genomgått en välbehövlig renovering. Sofia är kock och har tidigare arbetat hos Karin Fransson, legendarisk kökschef på Hotell Borgholm. Menyerna på Stora hamnkontoret följer årstidernas växlingar, här håller man även öppet under andra tider än sommaren.

MATBAREN

Matbaren i Societetsparken, nära hamnen, hade premiär under påskhelgen. Byggnaden och inredningen är skapade av Möbleri Mittbrodt’s, ett finsnickeri som ligger i kvarteret intill. För maten svarar kökschefen Peter Karp som har drivit restaurang Höjden vid Slottsruinen i 15 år. Även Peter vurmar för de lokala råvarorna och ger sig gärna ut i markerna för att själv plocka ramslök och annat grönt. För alla som vill kombinera mat och dryck med motion så är det bara att släppa loss kloten på boulebanan eller gå en minigolfrunda. Banorna hänger ihop med restaurangen.

HOTELL BORGHOLM

Hotellets restaurang har varit en gastronomisk destination i många år under köksmästaren Karin Franssons säkra ledning. Vid årsskiftet fick hotellet nya ägare: Christofer Johansson och Daniel Olsson. De har ambitionen att fortsätta i samma goda tradition. Nytt för i sommar är att man kan slinka in och äta lunch eller ta en kaffe i trädgården och att det finns möjlighet att äta lyxig hotellfrukost även om man inte bor på hotellet. Restaurangen har utökats med en bardel som kallas för Vardagsrummet, här serveras det även lättare rätter.

Senaste artiklarna

 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
 • Hon har vid flera tillfällen presenterats som den framgångsrika näringslivsprofilen bakom bland annat Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör, men hennes satsningar i den lilla orten går djupare än så. Anita Rothschild är ett barn av Stora Rör.
  Läs!
 • Den nya Ölandsleden har redan ökat cykelturismen på Öland och idag finns det både guidade turer och cykellopp längs leden. Cykelentusiasterna Vladimir Serpan och Magnus Petersson bestämde sig för att skapa ett eget äventyr, utan stora kostnader och cyklade fyr till fyr under våren 2019. Nu planerar de för en ny tur där vem som helst har möjlighet att hänga på.
  Läs!
 • Den höga kvalitén och servicegraden bland öländska hantverkare och företagare är vida känt, och har lett till att flera öländska företag har blivit utsedda till Kungliga hovleverantörer. Senast i raden av öländska hovleverantörer är fisk- och delikatessbutiken Nisses Fisk i Borgholm.
  Läs!
 • Den 23 april 1920 visades den allra första filmen på Borgholms Bio, som då var helt nyuppförd. Det var köpmannen Einar Andersson, allmänt kallad Farbror Einar, som lät bygga biografbyggnaden på Södra Långgatan, alldeles intill sitt eget bostadshus. Han var född i Borgholm 1883 och drev biografen till sin död 1973.
  Läs!
 • Rosas Handel i Löttorp är ett mecka för alla korvälskare. En gråmulen eftermiddag i november lyser det inbjudande från fönstren. Rökdoften känns redan på parkeringsplatsen och blir ännu starkare när man kliver in i butiken.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul