Ännu ett år har gått, och jag har nu bott här på Öland i tre år. Det är lustigt hur snabbt tiden går. Det finns alltid så otroligt mycket att upptäcka här på ön – långtråkigt är det aldrig. Särskilt inte för den som är nyfiken och älskar naturen.


Klicka här för att se fler av Detlef Lampes bilder från "Fåglarnas år"

För mig var 2010 ”fåglarnas år”. Detta berodde främst på den långa och hårda vintern. Naturligtvis är Öland välkänt och mycket omtyckt som ”fågelö” bland ornitologer, men det är en sak att betrakta dessa fjäderprydda vänner genom en kikare någonstans längs kusten, och en annan att se dem förtvivlat söka efter något ätbart i din trädgård.

Därför införskaffade jag fågelmat. Naturligtvis vet jag att man inte tvunget måste mata fåglar på vintern, men när temperaturen i flera veckor ligger en bra bit under noll och snön är hårdfrusen så gäller andra regler.

Alltså serverade jag mat och fåglarna kom i mängder. Först kom mesarna, sedan nötväckorna och till och med hackspettarna mumsade på talgbollarna. Bara finkarna, gråsparvarna och koltrastarna tittade avundsjukt på. Dem serverade jag därför rikligt med blandade frön och äpplen. För hackspettarna, som jag tycker särskilt mycket om, fanns det även hasselnötter som jag själv samlat in i trädgården under hösten. Fåglarna var nöjda. Och jag med, för jag fick tillfälle att ta mängder av jättefina foton.

Så pågick det ända fram till våren, då gästerna blev allt färre och bara kom förbi lite då och då. Men långtråkigt blev det ändå inte, för nu hade de första flyttfåglarna kommit tillbaka. Framför allt lade jag märke till tofsviporna. Med deras vingliga flygsätt och ljudliga läte kunde man ju bara inte missa dem, och på strandängarna kunde man se dem både para sig och bygga bo.

Emellanåt var det full fart på himlen. Inte bara sångfåglarna var där, utan även gässen och alla de fåglar som var på genomresa på väg norrut. Också i trädgården var det åter mer liv och rörelse, när stararna skulle tillbaka till sina bon.

Vilket tjatter. Långt in på sena kvällen satt paren högt upp i träden och ”berättade” om dagens händelser. Snabbt hade de flyttat in i mina holkar och bobyggandet påbörjades. Sedan dröjde det inte länge innan äggen var lagda och färdigruvade. Då började föräldrarnas hårdaste tid – matningen. Från gryning till skymning kom de med mat till de hungriga ungarna. Därefter dröjde det inte länge förrän ungarna blev flygfärdiga.

Den 2 juni strax efter klockan 10 lämnade den första unga staren boet; på kvällen var alla holkar tomma.

Men i trädgården blev det inte lugnare för det, för näktergalen var ju fortfarande kvar. Den som en gång hört denna tillbakadragna fågel sjunga kommer aldrig att glömma det. På våren sjunger singel-hanarna från klockan elva på kvällen och ända fram till morgonen, och under hela ruvningssäsongen fram till mitten av juni sjunger näktergalshanarna även på dagarna. Sången i gryningen är framför allt för att skydda reviret mot andra hanar. Näktergalen lär sig sin sång under sin tidiga ungdom av fåglar i dess närhet och behärskar mellan 120 och 260 olika strofer, vilka för det mesta är två till fyra sekunder långa. Det är unikt bland de europeiska sångfåglarna.

En av mina andra ”vänner” är strandskatan. Jag minns så väl mitt första möte med denna fågel. Det var på en promenad på öns västra sida vid Sandvik som jag plötsligt upptäckte en strandskata som linkande försökte flyga. Min första tanke var att den brutit en vinge. Naturligtvis ville jag fånga fågeln och rädda den, men ju närmare jag kom, desto snabbare sprang den. Och när jag efter ett par hundra meter kom riktigt nära flög den iväg. Först då förstod jag att strandskatan hela tiden spelat teater för att locka bort mig från sitt bo. Det lyckades den verkligen med, och jag hade återigen lärt mig något nytt.

Långsamt gick sommaren mot sitt slut och de första flyttfåglarna började ge sig av söderut. Det märks tydligt när stararna samlas på el- och telefonledningarna. Eller när tranorna med höga skrik kommer norrifrån för att mellanlanda på Öland. Då tänker man på hur många tusen kilometer fåglarna färdas varje år, och hoppas att de ska komma fram säkert till sin sydliga destination och att de åter landar hos oss nästa år. De klarar detta med enbart muskelkraft, utan GPS eller navigationssystem.

Det är ett naturens under. Mycket av detta kan vi bara förundras över, men inte förstå. Men så måste man ju inte förstå heller, det räcker att vi upplever…

TEXT OCH FOTO: DETLEF LAMPE

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul