Har Öland varit ditt sommarparadis sen länge så finns det starka minnen som du säkert gärna vill uppleva igen. Många är artisterna som rullat över den högsta punkten på Ölandsbron med turnébussen. Andats in den härliga luften och njutit av det fantastiska ljuset. Därför och tack vare den trogna publiken kommer många av dem tillbaka år från år. Så har du en favorit så finns han eller hon kanske med på listan av årets alla musikupplevelser. Men självklart kommer även nya stjärnskott och heta kändisar att äntra scenerna och ge dig nya härliga sommarminnen.


Borgholms slott

Att få njuta av bra musik under bar himmel med svalor som flyger ovanför slottsmurarna är en unik och fantastisk upplevelse. Konserterna är många och från början av juli till början av augusti kommer några av Sveriges största artister förgylla den vackra miljön på Borgholms Slott med sin närvaro. Den 6 juli inleder Eldkvarn ruinens konsertsommar 2013.Tillsammans med Calaisa, Sveriges svar på Dixie Chicks och vissångaren Caj Karlsson från Hasslö lovar de en magisk helkväll. 11 juli är det dags för Ulf Lundell som hyllats för sin senaste turné, 13 juli kommer hiphopduon Medina och 18 juli är det kritikerrosade Håkan Hellströms tur att trollbinda sina fans.

I år är det premiär för ett helt nytt grepp på Borgholms slott. Den 20 juli blir det en helkväll för alla ”artonplussare” med Sveriges hetaste partykoncept – Full Moon Party Sweden! Den 21 juli kan du som har barn göra dig redo för en familjefest då Sean Banan med Nickelodeonturnén besöker Borgholms slott. 30 juli bör du komma väl uppvärmd då det ska dansas till Robert Gustafssons Rolandz och Arvingarna. Ken Ring, en legend inom svensk hiphop, avslutar sommarens uppträdanden på slottsruinen 3 augusti.

Diggiloo

Tidigare har ett av Sveriges mest självklara underhållningsturné gästat Ekerum Golf & Resort men i år kommer Diggiloo underhålla på idrottsplatsen i Borgholm den 26 juli. Gänget reser i år runt med egen restaurang men utan Lasse Holm på scen. Härjar fritt och underhållande gör i år Andreas Weise, Charlotte Perrelli, Sveriges mesta DJ Clabbe, melodifestivalens David Lindgren, E-type, Jessica Andersson, Linda Pitchard, Lotta Engberg, en av Sveriges bästa trumpetare Magnus Johansson, komiker och allkonstnären Per Andersson och Mojje, som tillsammans med sitt band Salvequicks, inleder med en stor familjeshow.

Kackelstugan

Det har spelats visor och sjungits allsång i 15 år på Kackelstugan, en underbar plats att njuta sommarkvällar på. Här får både personalen och artisterna dig att känna dig som en del av en stor familj. I år kan du tillsammans med ett glas eller något gott att äta se och höra artister som CaisaStina Åkerström och Herr T (Torgny Björk) 24-25 juni, Patrik Isaksson, som gör sitt första uppträde på Kackelstugan, 26 juni, 29-30 juni är det Jack Vreeswijks tur, Mikael Rickfors spelar 3-4 juli, 6-7 juli kommer Mats Ronander, 16 juli uppträder Irma Schultz för första gången på gårdsplanen, 29 juli Lars Demian och 5 augusti Staffan Hellstrand.

Solliden slott

På scenen i slänten strax utanför det kungliga sommarslottets portar görs både förbokade och överraskande sista minutenspelningar. 25 juni finns det möjlighet att se Janne Loffe Karlsson med band och den 5 juli är det dags för gladjazz med The eminent east coast dixie stompers som besökt scenen varje sommar sen 2005. Kaffetorpet håller öppet för servering och vill du veta mer om Sollidens underhållningsutbud kan du kontakta Solliden eller Kaffetorpet för mer information.

Sommarstrand

Efter en dag i solen kan det vara skönt att söka lite skugga och härligt umgänge med nya och gamla vänner. På Strand Hotells After Beach ligger lukten av aftersun tätt och den härliga stämningen uppbådar till både spontandans och allsång alla dagar kl. 15. Även kvällstid är det underhållning på scenen. Måndag till fredag är det sommarstrands husband som står för underhållningen och på helgerna uppträder Sveriges främsta coverband på terrassen. På nattklubben spelar någon av Sveriges främsta Djs. Bland annat står Rasmus Demse, Majo Ilir Soleil och I-Tod vid spelarna. Den 20 juli kommer Icona Pop till Strand Hotell. Duon röstades fram till Årets nykomling 2012 och består av Aino Jawo och Caroline Hjelt. Pop med drag av house, punk och indiepop. Åldersgräns 20 år.

Victoriadagen

Den 14 juli firar hela Sverige HKH Kronprinsessan Victorias födelsedag och evenemanget som nu är inne på sitt 35:e år sänds självklart även i år på SVT. Men vill du vara en del av upplevelsen bör du ta dig ner till Idrottsplatsen i Borgholm. Entrén öppnar kl. 17.00 och en mängd kända och välmeriterade artister, underhållare och idrottsmän står på firarlistan. Bland annat är alla Victoriastipendiater, sedan starten 1979 fram till idag, inbjudna och klart är att världsartisten Darin, Robin Stjernberg och Zara med flera, förgyller aftonen. Konferencier i år är Mark Levengood som garanterat kommer vara en stor del i underhållningen. 13-14 juli är även Victoriamässan i full gång. Från Socitetsparken till Idrottsplatsen i Borgholm finns det något för alla i familjen. Utställare, tävlingar och underhållning utlovas.

TEXT: MIRJAM PERSSON

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul