Magnifika, pampiga, doftande, sidenblanka blad, underbara färger, vackra i trädgården hela säsongen, utmärkta snitt som står länge, vissa kan orkas, lättskött, får sällan sjukdomar, kan bli 250 år, tål torka och köld. Underbara älskade pion, säg om inte du är växten som har allt.


Vissa blommor är helt enkelt mer romantiska än andra. Rosor, lavendel och pioner till exempel. Att sticka näsan i ett fång pioner och dra in dess bedövande doft är fantastiskt liksom att se deras slösande blomsterprakt lysa i trädgårdens skymning en försommarkväll.

Pionen (Paeonia officinalis) har älskats och beundrats i århundraden, såväl de vilda som de förädlade. Det finns ungefär 30 vilda pionarter. De växer i ett bälte från Spanien, Portugal över medelhavsländerna bort till Kina och Japan, ofta i relativt karg miljö i bergstrakter. I Kina har pioner odlats i minst 1500 år, för medicinskt bruk och för sin skönhet. När pionerna blommar ställer kineserna till med fest. Pionen är ju också ett vanligt motiv på porslin och målningar. Till Europa kom luktpionerna med Ostindiska kompaniet i slutet av 1700-talet. Innan dess fanns bara bondpion som växer i sydöstra Europa.

Fransk doft

Efterfrågan på doftande pioner blev snabbt stor och ett omfattande förädlingsarbete påbörjades. Det var framför allt i Frankrike och i England som nya pioner togs fram.

Den första rosa fyllda luktpionen, Edulis Superba presenterades 1824 av Nicolas Lemon på en utställning i Paris, var annars? Många av dessa gamla sorter är fortfarande populära t.ex. Festiva Maxima, Felix Crousse och Sarah Bernhardt.

I mitten av artonhundratalet kom de europeiska luktpionerna till USA. Stora odlingar växte fram och USA tog snabbt över rollen som världsledande på pionförädling. En av de mest kända förädlarna är A.P. Saunders som bland annat tog fram Roselette, Starlight och Horizon på 1940/1950-talet. Det är fortfarande från USA de flesta spännande nyheter kommer. Numera finns cirka 8000 sorter, de flesta doftpioner.

Dagens pioner är korsningar mellan olika vildarter. Fem olika blomtyper finns; enkel, halvfylld, fylld samt Japansk och Anemone där ståndarna ombildats. Blommorna är fat-, skål- eller bägarformade och finns i alla upptänkliga nyanser av vitt, créme, aprikos, gult, rosa, cerise, rött, med eller utan strimmor och doft.

Lång blomning

Blomningen infaller från slutet av maj till mitten av juli. Först blommar många vilda arter som dill-, svavel- och rosenpion. De följs av bondpion och turkisk pion som slår ut början av juni medan doftpioner blommar från midsommar in i juli.

Den som väljer sorter smart kan alltså njuta av pionernas magnifika blommande skönhet från slutet av maj till mitten av juli. Pioner passar bra ihop med många olika växter; rosor, lökväxter och perenner. Jättedaggkåpa, stjärnflocka, akleja, stäppsalvia, iris, blodtopp, grekisk vädd, stenkyndel, rosenmalva, mjölkklocka, alunrot och nävor är bara några exempel.

En pion pryder sin plats i trädgården hela säsongen; från de första röda bladen som passar med vårens lökväxter och som sen slår ut och döljer den vissnade lökblasten. Efter pionens storslagna blomning, är buskarna med sina flikiga blad vackra i sig men bladen är också mycket användbara i buketter och arrangemang, på hösten får en del sorter vackra färger och frökapslar.

Buskpioner

Den som vill ge sin trädgård något alldeles extra satsar på Buskpioner, så kallade trädpioner. Dessa förvedade, lövfällande buskar från Kina ansågs förr så värdefulla att endast kejsarfamiljen fick ha dem. Den första buskpionen kom till Europa 1789 och planterades i Royal Botanical Gardens i Kew, England.

Variationsrikedom är stor; blommorna finns i vitt, rosa, gult eller rött. Buskpionen kan bli mer än två meter hög. Paeonia suffruticosa är en av de vanligaste. Alice Harding är en fylld, citrongul buskpion som doftar underbart.

Buskpioner är inte så vanligt i svenska trädgårdar, men säljs på flera ställen, så det är bara att prova. Buskpionen vill ha lätt, sandig jord och varm växtplats med vandrande skugga. Den planteras djupare, ympade 10-12 cm, rotäkta samma nivå som den står i krukan.

Hitta och titta

Hur ska man då välja i det gigantiska utbudet? Att besöka några av de fina pionsamlingar som finns kan vara en början.

På Julita utanför Katrineholm finns 130 sorters pioner. Det magnifika godset Julita donerades 1944 till Nordiska Museet. www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard.

Guldsmedgårdens Handelsträdgård i Hov, Västergötland, drivs av Sveriges egen pionguru Hermann Kupke som också skrivit boken ”Min passion för pioner”. Här finns allt.

I Göteborgs botaniska trädgård finns de flesta av världens vildväxande pioner utplacerade i Klippträdgården med tydliga skyltar. I Uppsala Botaniska trädgård finns 70-80 pioner med tydlig skyltning av sortnamn.

Svenska pionsällskapet, www.pionisten.se, som startade 2013 har grundläggande tips om plantering med mera samt en synnerligen livaktig facebooksida.

Varför finns då inte denna fantastiska blomma i alla trädgårdar?

Pionen är populär men inger ändå viss respekt då den påstås vara svår att flytta. Men många hävdar motsatsen; att den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad. Den växer den kanske sakta, men i gengäld kan pioner bli mycket gamla. De kan stå på samma plats och blomma hundra år eller mer utan särskild vård. Ofta ser man pioner blomma på övergivna tomter. Bondpionen har odlats länge i Sverige och ibland kallats ”fattigmansros”.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul