Foto: Anders Johansson

Anders Johansson: Det måste ha varit den sommar jag fyllde femton år jag första gången såg en makaonfjäril. Något som var stort och gult fladdrade till, slog till vid en vattenpuss på vägen – och var plötsligt borta.


Sedan dröjde det många år innan jag fick se den på nytt. En varm sommardag i mitten på 1970-talet flög på nytt en makaon upp framför mig. Det var i en tallbacke på västra Öland och upplevelsen var lika överväldigande som den första gången.

Makaonfjärilen är för mig fjärilarnas fjäril. Den är dels mycket vacker, men också skygg och tämligen sällsynt. Dessutom tillhör den min ungdom och det som skimrar då vill gärna fortsätta att betyda något senare i livet.

Jag är ingen fjärilsexpert men jag älskar att titta på fjärilar och studera dem under timmar. Att sitta på en fjärilsäng en sommardag, bland humlesurr och doft av blommor tillhör naturårets och livets höjdpunkter. Jag fångade några som grabb men har sedan aldrig gjort om det. Fjärilar är frihetssymboler och jag tycker inte att det passar sig att samla dem och nåla upp dem. Entomologer av facket kan ibland tvingas göra det, även om den nya kameratekniken ger allt större möjligheter att avbilda fjärilar på ett sådant sätt att de kan bestämmas till arten.

Förra årets sommar var den finaste fjärilssommar jag någonsin har upplevt. Här följer några upplevelser, direkt från dagboken.

25 april

Ännu dröjer någon enstaka snöfläck. Men vid myrstackarna råder febril aktivitet. De röda skogsmyrorna bär ofattbara bördor. Myrorna har kallats världens mest framgångsrika djur vid sidan av människan. Att de äger en ”social kompetens” utöver det vanliga behöver vi inte tvivla på. Hur organiseras en arbetsplats med en miljon individer? Så många myror och fler kan det finnas i en myrstack. Några citronfjärilar är i rörelse.

12 maj

Jag stannar vid en sällsynt rikblommande sälg för att fotografera några av de insekter vars universum den blommande busken är. Sälg och andra videarter är viktiga som pollenleverantörer för bin och humlor på våren genom sin tidiga blomning. Också citronfjärilar och en nässelfjäril flyger runt sälgen den här dagen.

30 maj

Jag stannar i flera gläntor för att försöka fotografera flygande citronfjärilar. Det har aldrig lyckats tidigare, men i dag är makterna på min sida och efter endast en halvtimme sitter bilden, just så som jag vill ha den.

31 maj

Plötsligt … ser jag i syne, är det inte en makaonfjäril? Den kommer blixtlikt flygande över trädtopparna och slår till på några fibblor endast några meter framför mig. Aldrig har jag stått beredd med en kamera när en makaon visat sig. Det gjorde jag nu.

20 juni

Den här dagen ska bjuda på en oförglömlig upplevelse. Mitt inne i den stora lövskogen på det öländska mittlandet får jag se en aspfjäril flyga upp från vägen. Vid denna syn bultar mitt hjärta hårt eftersom jag under 20 års tid har försökt fotografera den stora fjärilen. I dag står lyckans gudinna på min sida. Under en timme bekantar vi oss med varandra, fjärilen och jag, och till sist umgås vi så vänskapligt att jag kan fotografera den på endast några centimeters avstånd. Aspfjärilen, som brukar hålla till i trädtopparna, har en mörk, subtil skönhet som helt enkelt gör den till en vingad juvel.

17 juli

På nytt möter jag en aspfjäril. Men det är något som inte stämmer. Entomologen Hans Karlsson har vid ett tillfälle bestämt en fjäril jag fotograferat – en sälgskimmerfjäril. En sådan är det också nu fråga om. Den fjärilen har etablerat sig i Småland under de allra senaste åren och är långtifrån vanlig. Det skimrar i en underbart vacker blåviolett ton när skimmerfjärilen då och då slår ut vingarna. Apatura iris!

6 augusti

Bland alla påfågelögon, vitfjärilar, tistelfjärilar, amiraler och trollsländor får jag den här dagen se en intressant nykomling i fjärilsfaunan. En kartfjäril! När den fäller ihop vingarna gör den skäl för sitt namn. Den liknar en stadskarta med kvarter och gator. En stadskarta över en medeltidsstad vill säga, med krokiga gator!

Kanske är det augusti som är höjdpunkten under fjärilsåret, i en smygande vetskap om att sommaren håller på att ta slut. När jag summerar min fjärilssommar kan jag konstatera att det var mötet med makaonfjärilen som var den största upplevelsen. Under sommaren såg jag den dessutom vid fem olika tillfällen. Nog förblir den min favoritfjäril. Men frågan är ändå om inte påfågelögat är den vackraste. Kan en fjäril, eller en levande varelse, bli vackrare?

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul