Ottenby konstmagasin har verkligen skapat sig ett namn och gjort avtryck i konstvärlden. Vackert, sparsmakat och spektakulärt är bara några omdömen som passar in på Ottenby konstmagasin och dess verksamhet. Bakom står en passionerad konstälskare; Britt Wiström, konstnär och gallerist.


Man pratar inte om damers ålder, möjligen när personen är mycket ungdomligare och alertare än vad födelseattesten visar. Så är det med Britt Wiström som hunnit fylla 78 år och fortfarande driver sin verksamhet med full kraft. ”Jag tar ett år i taget numera”, säger Britt Wiström.

Konstintresserad har hon varit sen hon var liten, ritade på allt, papperspåsar eller vad som fanns tillhands. Den glädjen finns fortfarande kvar och hon har alltid egna målningar utställda i Konstmagasinet.

Hon är genuin ölänning sen generationer och helt självlärd, sånär på en målarkurs på Capella för Ann-Marie Larsén och en grafikkurs på 1960-talet för Per Lindekrantz och Ulf Trotzig.

– Genom experiment har jag kommit fram till en alldeles egen stil. Mitt måleri är enkelt – avskalade detaljer, livsbejakande och positivt, ofta med ett sakralt innehåll, en omslutenhet av värme och kärlek till livet och ljuset på vårt underbara Öland. Jag vill fånga åskådaren i ett samspel mellan färger och känslor. Inspirationen hämtar jag från universums ständiga rörelse och förändring.

– Inget känns rätt eller fel inom konsten, tycker jag. Huvudsaken är att förmedla något som berör genom mina bilder. För tio år sedan började jag blanda fin sjösand i måleriet och får därmed fram en nästan tredimensionell bild.

Driftig familj

Den företagsamma familjen Wiström har drivit Ottenby Kungsgård i 25 år. Sedan 1989 arrenderar de gården av Statens Fastighetsverk. De tog över en nedgången verksamhet som idag är ett mönsterjordbruk. Med 500 mjölkkor och 200 köttdjur är det ett av Sveriges största jordbruksföretag. 14 personer arbetar i verksamheten tillsammans med sönerna som också driver två gårdar i Gärdlösa. En dotter skötte ekonomin innan hon tog sig an Kastlösa Stiftsgård.

Britt och maken Hans bor i den vita nyklassiska Kungsgården från 1804. Läget är underbart vackert med sluttande park mot Kalmarsund. Men det ska förstås också skötas. Och, som om inte detta vore nog, finns då Britts gallerier. Hus finns det, som hon säger, gott om i den stora verksamheten.

– Vi har renoverat hus sedan 1993, först var det ”Galleri Kungsgården”. 2002 renoverades, ”Smedjan”. Dit kom silversmeden Karlheinz Sauer. Han blev förtjust i Ottenby och är ännu kvar. Nästa projekt, det hittills största, var 2005 då glaskonstnären Monika Backström firade 40 år med Kosta Boda.

Då renoverades det stora spannmålsmagasinet med hjälp av anställda och familj och Ottenby Konstmagasin blev verklighet. Resultatet blev lysande och fick arkitekturpris 2006. ”För en förvandling av en genuin och robust magasinsbyggnad till en vacker konsthall genom sparsmakade tillägg med enkla och renodlade detaljer. Initiativtagarna har skänkt södra Öland ett nytt besöksmål. En rengjord pärla i odlingslandskapet”, enligt juryns motivering.

Sedan invigningen har en mängd olika utställningar visats där. Hela tiden med nytänkande och högt i tak i dubbel bemärkelse. tonvis med vatten

Konstmagasinet har tre våningar. Överst finns en vattenbassäng som lär väga 12 ton! Vattnet kom till inför Fredrik Wretmans vatteninstallation ”Rörelse i vatten” 2012. Om man rör i vattnet ser det ut som att det kommer tillbaka. Som med alla installationer kan de inte beskrivas eller fotograferas – de måste upplevas.

Vattnet är kvar och i sommarens utställning, som har vernissage den 28 juni, visar Hans Frode, neonism och måleri tillsammans med sin hustru, Tokiko Frode, som arbetar i Origami.

– De ställer ut tillsammans och jag visar mitt måleri, säger Britt.

I Ottenby Galleri visar Henrik Allert skulpturala objekt och i Smedjan visar Karlheinz Sauer spännande alster i silver och guld. I magasinet visas också ”Kungens skafferi” som belyser historien om Kungsgården. I år med ett nytt bildspel. Det finns väldigt mycket bilder från Kungsgården och många böcker har skrivits. Staten bedrev hästuppfödning till kavalleriet från 1600-talet ända till 1892 då en eldsvåda avslutade verksamheten.

Många vill ställa ut

– Jag får många förfrågningar och har inga problem att få folk att ställa ut. De flesta glaskonstnärer har varit här. Minnesutställningen med Sonja Hahn Ekbergs halssmycken 2009 var fantastisk, minns Britt.

Vilken utställning har gjort störst intryck på dig?

– Mest spektakulärt var en installation i glas, ljus och vatten som Kjell Engman gjorde till en skördefest för 15 år sedan. Så mycket arbete för en enda natt! Men det var nytt och vi var entusiastiska. Det blev en fantastisk utställning på Konstnatten med stjärnor, vattenfall och moder jord med Kjells egen musik. Det var mycket suggestivt, säger Britt Wiström.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul