I sommar duggar arrangemangen tätt på Öland. Det innebär många konserter, artister och en blandning av musikstilar där alla kan hitta något. Från svenska vishjältar till internationella rockstjärnor och dancehall.


Har Öland varit ditt sommarparadis sen länge så finns det starka minnen som du säkert gärna vill uppleva igen. Många är artisterna som rullat över den högsta punkten på Ölandsbron med turnébussen. Andats in den härliga luften och njutit av det fantastiska ljuset. Därför och tack vare den trogna publiken kommer många av dem tillbaka år från år. Så har du en favorit så finns han eller hon kanske med på listan av årets alla musikupplevelser.

Grym 70-talsnostalgi i slottsruinen

NationalTeaterns RockOrkesters sommarturné får sällskap av Mikael Rickfors, Mats Ronander & Dan Hylander med band. En stor dos nostalgi utlovas och en bit svensk musikhistoria med låtar som ”Livet är en fest” och ”Bängen trålar” med Ulf Dageby, Nikke Ström, Håkan Nyberg, Mattias Hellberg, Håkan Svensson, Matilda Sjöberg och Ulf ”Vinyl” Stenberg. 22 juli går det partyt av stapeln. Dagen efter, 23 juli, kommer Timbuktu & Damm till Borgholms slott.

Ännu mer nostalgi blir det den 31 juli då 70-talsikonerna Sweet och Slade och Smokie står på samma scen samma kväll! Gissa om murarna kommer att skallra av Ballroom Blitz, Poppa Joe, Cum On Feel, The Nozie, Run Runaway, Lay Back in the Arms of Someone, för att inte tala om Living next door to Alice … Sveriges populäraste hårdrocksband Sabaton med sju guldskivor, en platina, sex Bandit Radio Rock Awards och en Rockbjörn i bagaget ger sig ut på sin hittills största s-verigeturné. Bandet från Falun har sedan starten 1999 erövrat Sverige och resten av världen med sin musik och texter om historiska slag. Senaste platinasäljaren ”Carolus Rex” är en av de mest framgångsrika hårdrocksskivorna i svensk historia med över ett år på toppen av svenska albumlistan. 7 augusti brakar de loss i ruinen.

Diggiloo i Borgholm

Diggiloo kommer till Idrottsplatsen i Borgholm 25 juli. Grundaren Lasse Holm abdikerade förra året, men hans koncept lever vidare. Blandningen av pop, schlager, hårdrock, evergreens, färgstarka scenkostymer och humor i högt tempo har bäddat för framgången. Artister i årets upplaga är: Lena Philipsson, Nanne Grönvall, Jessica Andersson, Eric Gadd, Oscar Zia, Erik Segerstedt, Nassim Al Fakir samt trumpetsolisten Magnus Johansson och komiken Per Andersson. I somras framförde han alla svenska schlagervinnare sedan 1958 på mindre än sex minuter och hann med en imitation av Lasse Berghagen på vägen!

Späckad artistsommar på Kackelstugan

Kackelstugans popularitet bara växer. Undra på det! Sommmarens musikprogram är stjärnspäckat med nya artister, nya artistsamarbeten och veteraner. Till de senare hör Wille Crafoord som firar tioårsjubileum på Kackel. En del är redan fullbokat, men man kan alltid ställa sig i kö för återbud.

Mellan 25 juni till 8 augusti kacklar det loss. Några av sommarens alla artister är: Jack Vreeswijk, Mats Ronander, Sanne Salomonsen, Patrik Isaksson, Nicke Borg, Ola Magnell & Carl Ekerstam, Mikael Rickfors, Lars Demian, Wille Crafoord & Emilio Estrada, Kristofer Åström, Carolina Wallin Pérez, Jojje Wadenius med trio, Nicklas Strömstedt & Eric Brazilian`s Manband feat Harmony Montclair, Uno Svenningsson & Staffan Hellstrand, Dan Hylander & Janne Bark, Pugh Rogerfeldt, Atomic Swing och många fler.

Kackelstugan ligger i Västra Sörby cirka en mil söder om Borgholm. Man kan både äta och bo (vandrarhemsstandar) i den mysiga ölandsgården med lummig innergård på landet.

Musik vid Södra Bruket

Nybildade föreningen Scenbrottet vid Södra Bruket i Degerhamn bjuder på ett varierande program under sommaren som spelas på lilla utomhusscenen.

ODE är ett nytt band inom svensk folkmusik. Olle Linder, Dan Svensson och Emilia Amper spelar med influenser från Sverige, västra Afrika, Latinamerika och Mellanöstern. Medverkar gör även Helena Ek och Peter Jansson (29 juni).

Här bjuds på musik ur välkända operor som: Hans och Greta, Madama Butterfly, Trollflöjten och Hoffmans äventyr. I slutet av föreställningen får barnen vara med, dansa och sjunga. Medverkande; Pernilla Ingvarsdotter, sopran, Margaretha Westerlind, mezzosopran och Ha Young Sul-Bladner, konsert-pianist (13 juli). ”Jazz i varenda buske och visa vid vindens ängar”, trubaduren Mats Paulsen och Jazzgruppen Brass Magic spelar, sjunger och leder körsång (27 juli).

”Scensommarkonsert i operans tecken”, opera, operett, musikal och visa med Cecilia Lindwall, sopran, Öland/Köpenhamn, Bo Kristian Jensen, tenor, Köpenhamn och Jan Erik Sandvik, piano, Köpenhamn (10 augusti).

Ace Wilder till Sommarstrand

En lätt gissning är att det blir fullsmockat när högaktuella melodifestivaltvåan Ace ”Busy doing nothing” Wilder gästar Strand i Borgholm 25 juli. Ace Wilder och en mängd andra hotta artister uppträder på Strand i sommar.

Sommarstrand har smygpremiär dagen före midsommar. Helgen är fullbokad sen februari, så det blir säkert fart såväl på hotell som gästhamn under midsommar. Spelar gör Rydell & Quick som bjuder på en rockshow utöver det vanliga. Kickoff på riktigt blir det 26 juni. Då öppnar hela Sommarstrand. Spelar gör Isak Strand vs Toe, sexmannabandet som fick toppbetyg av Gaffa för sitt senaste album. Bland sommarens övriga artister finns:
Albatraoz – från doldisar till 8,5 miljoner spelningar på Spotify. Grabbarna som startade bandet på ploj har slagit ordentligt (9 juli). Style of Eye – Dj med många utlandsturnéer och musikproduktionerna ”I Love it” till Icona Pop och ”Take over” till Rebecca och Fiona. Senaste hiten ”Kids” ligger stabilt på Sverigetopplistan samt Diggilistan 2014 (11 juli).

Hoffmaestro – gruppen som sägs bjuda på Sveriges bästa liveshow (18 juli).

Sunny Stand Up – svenska humoreliten som i år består av: Johan Glans, Måns Möller, Özz Nûjen, Soran Ismail, Hasse Brontén, Ann Westin, Jesper Rönndahl, Martin Lagos och DJ Stephen Simmonds (21 juli).

Niello – 16 miljoner spelningar på Spotify för singlarna ”Svett” och ”Legenden” säger allt (30 juli).

Johnossi – svensk duo som inte bara slagit enormt hemma utan även i hela Europa. I nuläget är spelningen på Strand en av de tre sverigespelningar de gör i år. (1 augusti).

Sommarens Coverband är Strucky Likes, På G, DDB, Duojag och Gul Front. Sommarstrand har öppet en vecka längre i år.

– Hoppas alla andra följer efter säger André Åberg, event & nöjesansvarig på Strand Hotell.

Vibrerande fest utlovas

Årets upplaga, den elfte, av Reggaefestivalen Öland Roots pågår 10-12 juli i Stora Frö.

Arrangörerna utlovar att den öländska sommarnatten kommer vibrera som en gatufest på Jamaica eller en karneval i Trinidad! Carnival Tour med Million Stylez släpper loss. Safari Sound mixar det största som producerats inom Reggae,Dancehall & Soca samtidigt som Blackout Dance Crew kör feta danshower. I kombination med uppträdanden av dancehallgiganten Million Stylez, legenderna Inner Circle och P3 Guld vinnande hiphop-stjärnan Lilla Namo kan det inte bli något annat än årets fest!

Den som fyllt 60 år kommer in gratis på festivalen genom att visa sin legitimation.

Ny musikfestival i Färjestaden

Den 5 september drar en ny musikfestival, Irisfestivalen, igång på Iris äng i Färjestaden. Arrangör är den mycket musikintresserade Magnus Strandman som vill satsa på en lokal festival för dem som bor här.

– Men alla är givetvis välkomna. Det är en bra tid. Alla är hemma efter semestern och Öland är fortfarande sommarvarmt, säger Magnus Strandman, som bor på Irisvägen i Färjestaden och arbetar som hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Post i Oskarshamn.

Sju band är klara så här långt; Hatta & Skavankers (rock´n roll), Good Harvest, Falun (country), Bad Barber Malmö (rock/soul), Christian & the twenty twenties, Ljungbyholm, (blues), Le Bétre, Leksand (rock/blues), Julia Adolfsson lokal singsongwriter och det största dragplåstret The Delta Saints från Nashville, (blues/swamp). Ambitionen är att Irisfestivalen ska bli årligt återkommande, växa samt vara en gemytlig och trevlig festival för alla åldrar.

Ölandsmagazinet Sommar

Här hittar du ett antal godbitar från Ölandsmagazinets utgåvor.

Samtliga artiklar i Ölandsmagazinet Sommar 2014 kan du läsa genom att klicka här.

Senaste artiklarna

 • För vissa är Ölandsbron bara en överfart, för många andra betyder den mycket mer än så. I slutet av september är det exakt 50 år sedan en av Ölands mest kända landmärken invigdes och förvandlade Öland till en av Sveriges främsta turistdestinationer. På båda sidor av bron uppmärksammas nu Ölandsbrons 50-årsjubileum.
  Läs!
 • Öland utmärks av platser och upplevelser som stimulerar människans sinnen. I Stora Frö ligger Ölands Örtagård som med kryddor, te och örtträdgård är ett paradis för såväl ögat som lukt- och smaksinnet.
  Läs!
 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul