Årets Skördefest är den 17 i ordningen och bjuder på över 900 aktiviteter. Som vanligt har Öland och ölänningarna laddat till tänderna för att alla besökare ska få några fantastiska dagar med spännande upplevelser. Alltifrån invigningen i Årets Ölandsby, Gårdby, torsdagen 26 september, till den avslutande paraden på söndagen i Färjestaden. Två konstnätter, dockparad, eldskulpturer, fyrverkerier, pumpagubbar, Night Glow – upplysta luftballonger, Fårets dagar på Borgholms Slott och massor av nyskördat till försäljning över hela ön. Det är bara att välja och vraka. Problemet brukar inte vara vad man ska göra utan vad man ska välja. Ölandsmagazinet hjälper dig med några höjdpunkter.
NORRA ÖLAND
På norra Öland är antalet aktiviteter och utbud under skördefesten större än någonsin. Botanisera och upptäck allt från finaste silke och alpacka till chiliodlingar och självlysande traktorer. I var och varannan by anordnas marknader och utställningar av olika slag och självklart håller gårdsbutiker, gallerier och restauranger öppet under hela helgen. En rundtur på norra Öland blir garanterat en upplevelse för alla sinnen och ingen kan bli besviken.
I Byxelkrok blir det som vanligt ett intensivt skördefestande. Strosa bland sjöbodarna i hamnen och ta en fika på något av caféerna intill kajkanten. Intill kustvägen, ett par kilometer söder om Byxelkrok, ligger Keramik Haget alldeles intill strandkanten med café, konst och ljusinstallationer.
Nere i Böda hamn är fiskaffär, restaurang, pub och salustånd öppna hela helgen, och för den som vill går det utmärkt att ta en svängom på dansbanan! Passa på att ta en tågtur med gamla lok och vagnar mellan Fagerrör och Trollskogen på Böda skogsjärnväg. Tåget avgår med jämna mellanrum åt bägge hållen. Och för den frukostsugne rekommenderas den omtalade frukostbuffen på Kaffestugan i Böda.
I Gällby som ligger sju kilometer norr om Löttorp hittar vi ett av Ölands största företag inom inredning och trädgårdskonst – I&I Christina Prütz. Under skördefesten är hela gården festligt upplyst med marschaller och lyktor. Glöm inte att ta en titt på det nyuppförda, magnifika växthuset!
I byn Vedborm, ett par kilometer norr om Löttorp, lär det bli mycket folk under skördefesten. Här kan man besöka siden- och inredningsbutiken BS Sidendesign och Stålhammars snickeri. Under skördefesten bjuds det på sprakande eldar, grillkorv och dryck.
Ett stycke längre ner på Vedborms bygata ligger den nyöppnade alpackabutiken med ett stort urval av stickade klädesplagg och andra produkter i mjukaste alpackaull. Och du är välkommen att titta på gårdens livslevande alpackor som betar strax intill.
I Löttorp, norra Ölands centralort, håller ortens alla affärer och matställen öppna under hela skördefesten. På torget och utmed marknadsvägen blir det fullt av överraskningar och aktiviteter. Eller vad sägs till exempel om halmbalsrullning, uppsläpp av japanska lyktor, precisionstävling med grävmaskiner och, på lördagen, ett äkta skördebröllop!
I Södviks by blir det som vanligt massor med aktiviteter. Byn har ett par gånger blivit utsedd till Bästa Totalupplevelse under skördefesten. Utmed bygatan, på Svintorget och i Kalvhagen visas massor med installationer, utställningar och olika slag av försäljning.
På Föragården som ligger strax intill kyrkan, blir det genuin skördemarknad med lokala producenter som visar upp allt ifrån konst, hantverk och grönsaker. Det blir även djurutställning och musikunderhållning. Koppla gärna av med en kopp kaffe och en god smörgås! I Föra Trädgård blir det ljud- och ljusinstallationer.
En trädgård som inte får missas är Edins Lustgård som ligger strax intill östra landsvägen, någon kilometer söder om Södra Greda. En fantastisk anläggning mitt i det öländska odlingslandskapet. Njut av höstfägringen och kika in i butiken som är fylld med keramik, glas och bildkonst.
I Kårehamn på östra Öland ligger den välkända Kårehamns fisk & havskök där skördefesten firas med stor marknad med öländska produkter utmed kajen och servering av läckra fiskrätter. Det blir också konstutställning och musikunderhållning. Bussar avgår från Borgholm varje heltimme till Kårehamn mellan klockan 18-24.
Särskilt festligt blir det på lördagen, då Eon officiellt inviger vindkraftparken utanför Kårehamn. De sexton vindkraftverken har kostat 1,2 miljarder kronor och kommer att producera el motsvarande halva Ölands elförbrukning. Det blir musik och glass och stor utställning om vindkraft i allmänhet och om vindkraftparken i Kårehamn i synnerhet.
MELLERSTA ÖLAND
Borgholms stad är ett självklart nav i skördefestandet med helgöppna butiker och massor med aktiviteter, musik, torghandel, skördeutsmyckningar, konst, fyrverkerier, bara för att nämna några. Och på lördagen blir det dessutom offentliga föreläsningar på torget med deltagare från ledande företrädare för olika branscher och myndigheter. Temat är råvaror och livsmedelsproduktion.
Samma dag genomförs, för nionde året i rad, Sollidenloppet med start och mål på torget. I det sex kilometer långa loppet, som bland annat går genom Sollidens slottspark, deltar både elitlöpare och vanliga motionärer.
Ta en underbar promenad genom Slottsskogen till Sollidens slott och Kaffetorpet med skördesmyckad park och försäljning av Sollidens egna skördar av exempelvis frukt, grönsaker och den berömda honungen. Besök gärna slottsboden och delikatessbutiken. På Kaffetorpet dukas det upp till äppelkakebuffé och servering av hemgjorda kroppkakor, värmande soppa och hembakat bröd.
På lördagen och söndagen firas Fårets dag på Borgholms slott. I år är det fler än 60 olika utställare med försäljning, vallning av får, fårklippning och workshops. Dessutom blir det modevisning och renässansmarknad. Bägge dagarna kommer att inledas och avslutas med kanonsalut, klockan 10 och 18.
Av alla aktiviteter som sker på mellersta Öland, bör du inte missa Ölands Museum i Himmelsberga, som ligger någon kilometer väster om Långlöts kyrka. Här blir det en unik och storslagen konstutställning, där ett 70-tal öländska konstnärer visar sina verk. Utställningen invigs redan den 21 september och det är fri entré! Passa på att besöka de olika gårdarna som ingår i museet. Mera genuint öländskt kan det inte bli! Kör sedan östra landsvägen norrut till Bredsättra, där det välkända Karamellkokeriet ligger mittemot kyrkan. Under skördefesten blir det flera visningar om dagen av den gammeldags karamelltillverkningen och det går utmärkt att ta en fika i caféet.
SÖDRA ÖLAND
På södra Öland finns det förstås, som vanligt, massor av spännande saker att göra under Skördefesten; vissa är återkommande, andra nya och därmed kanske mer spännande. Personligen skulle jag nog se till att inte missa Theo Jansons gigantiska löktavla i Ventlinge och Ylkaform i Torngårds alltid lika burleska och träffsäkra humorföreställningar.
Att ägna fredagskvällen åt sydligaste Öland och lördagen åt norra är alltid ett bra tips. Lämplig första anhalt är Eriksöre bygata – en 200 meter lång happening med mycket stämning. Här finns mängder av pumpor, mat, dryck, konst/hantverk, musik och motorer.
På lördagen återkommer Skörderocken med liveinslag, allt från rockabilly till hårdrock. Söndagen är ”motordag” och ett Mekka för alla motorister. I år med besök av Munktells museum som visar flera tändkulemotorer.
Kör vidare till Kastlösa. Här är det alltid liv och rörelse längs bygatan. I år arrangeras dessutom en Öländsk matmarknad med försäljning av lokalproducerad potatis och lök från Kastlösa gård, honung, marmelad, korvar och ostar mm från öländska tillverkare. Fika kan man göra på Amandas café där allt bakas med smör och kärlek. Under lördag förmiddag kan man prova på Rally-lydnad i Brukshundsklubbens regi. På lördag kväll underhåller John Pohlman och Tradjazzarna i Allégården. I Stallet visar Grafik 99 – Bildverkets konstgrupp sina alster.
Från Kastlösa är det inte långt till Södra Möckleby/Degerhamn där det arrangeras marknad såväl vid kyrkan på konstnatten och nere i hamnen i båtklubbens stor lada. Här finns också servering och gott om ställplatser för husbilar.
6000 lökar blev en tavla
Nästa stopp blir förstås Norrgården i Ventlinge och här är det alltid fullt med folk.
Senaste dragplåstret är Löktavlan som hade premiär vi Ölands skördefest 2012. Tavlans motiv var ”Världsarvet, Södra Ölands odlingslandskap” med alvarsmarken, den odlade marken och det betade landskapet med sina djur.
– Som ”målarfärg” använde jag en av Ölands karaktärsväxter, löken, säger konstnären Theo Jansson.
Projektet är ett samarbete mellan Theo och Ninni, Ingvald och Niklas Petersson som har producerat alla lökar. Fjolårets tavla var tre meter hög och drygt sju meter lång.
– Jag använde rödlök, purjolök, silverlök och två varianter av gul lök. Det gick åt cirka 6000 lökar som tillsammans vägde runt 700 kg. "Löktavlan" blev en välbesökt aktivitet under skördefesten, framförallt kom många för att se tavlan belyst under konstnatten.
Nyfikenheten på årets motiv är lika stor som hemlighetsmakeriet. Theo säger inte ett pip, bara att han började tankearbetet på vårkanten. Så åk och titta vad årets löktavla föreställer. Passa också på att gå in i den mysigt inredda ladan. Där finns det mesta av hösten godsaker, rotfrukter av alla färger och slag och ta en ta en tur i majslabyrinten.
Mickelsmäss i borgen
Ställ sen kosan mot Grönhögen och vidare till Eketorps fornborg. Den gigantiska borgen vilar majestästiskt på det öppna Alvaret. Här talar vi riktig magi. Under konstnatten (fredag) bjuds på sång, gyckel, god mat, skrämmande eldiga uppträdanden och berättelser. Prova bågskytte i eldens sken och smaka värmande skördesoppa som puttrar över öppen eld. Trix uppträder med suggestiva och humoristiska elduppvisningar!
Så mycket värre i Torngård
Vänd sedan nordöst och kör till Torngård där Södra Ölands humorelit; Torngårds Varietesällskap, efter succén med Grå-suggornas leverne, i år visar SÅ MYCKET VÄRRE, rörlig film i Torngård Palace, f.d Torngårdsbiografen. Filmen är en parafras på programsuccén ”Så mycket bättre” – en rykande het, burlesk upplevelse för hela familjen. Och ett förvandlingspotpurri där de välkända artisterna Dona Maria & Carlos, Mr Bentone & Mdm Bombardie, Nisse von Estland, Janne Jacksson, Britt-Inger Svensson m.fl. visar sina tricks på ett helt nytt sätt. Publiken utlovas en magisk kväll där får träda in i varieténs suggestiva atmosfär i gammeldags filmvisningsmiljö. Filmen visas hela konstnatten (fredag) med jämna mellanrum, klockan 19.00-03.00.
Missa inte heller Torngårdskröken, en pubinstallation i gammal lanthandelsatmosfär där axplock av Torngårds Varietésällskaps gamla filmer visas.
Rymdepos i Bläsinge
Fortsätt norrut och avsluta natten i Årets Ölandsby, Gårdby, eller spara det till lördagen då den traditionella oxmarknaden (dock helt utan oxar) äger rum. Eller fortsätt en liten bit till och kolla årets rymdepos i Bläsinge. Här finns också flera öppna gårdar, konst, mat och en trevlig hamn.