Årets Skördefest är den 17 i ordningen och bjuder på över 900 aktiviteter. Som vanligt har Öland och ölänningarna laddat till tänderna för att alla besökare ska få några fantastiska dagar med spännande upplevelser. Alltifrån invigningen i Årets Ölandsby, Gårdby, torsdagen 26 september, till den avslutande paraden på söndagen i Färjestaden. Två konstnätter, dockparad, eldskulpturer, fyrverkerier, pumpagubbar, Night Glow – upplysta luftballonger, Fårets dagar på Borgholms Slott och massor av nyskördat till försäljning över hela ön. Det är bara att välja och vraka. Problemet brukar inte vara vad man ska göra utan vad man ska välja. Ölandsmagazinet hjälper dig med några höjdpunkter.


NORRA ÖLAND

På norra Öland är antalet aktiviteter och utbud under skördefesten större än någonsin. Botanisera och upptäck allt från finaste silke och alpacka till chiliodlingar och självlysande traktorer. I var och varannan by anordnas marknader och utställningar av olika slag och självklart håller gårdsbutiker, gallerier och restauranger öppet under hela helgen. En rundtur på norra Öland blir garanterat en upplevelse för alla sinnen och ingen kan bli besviken.

I Byxelkrok blir det som vanligt ett intensivt skördefestande. Strosa bland sjöbodarna i hamnen och ta en fika på något av caféerna intill kajkanten. Intill kustvägen, ett par kilometer söder om Byxelkrok, ligger Keramik Haget alldeles intill strandkanten med café, konst och ljusinstallationer.

Nere i Böda hamn är fiskaffär, restaurang, pub och salustånd öppna hela helgen, och för den som vill går det utmärkt att ta en svängom på dansbanan! Passa på att ta en tågtur med gamla lok och vagnar mellan Fagerrör och Trollskogen på Böda skogsjärnväg. Tåget avgår med jämna mellanrum åt bägge hållen. Och för den frukostsugne rekommenderas den omtalade frukostbuffen på Kaffestugan i Böda.

I Gällby som ligger sju kilometer norr om Löttorp hittar vi ett av Ölands största företag inom inredning och trädgårdskonst – I&I Christina Prütz. Under skördefesten är hela gården festligt upplyst med marschaller och lyktor. Glöm inte att ta en titt på det nyuppförda, magnifika växthuset!

I byn Vedborm, ett par kilometer norr om Löttorp, lär det bli mycket folk under skördefesten. Här kan man besöka siden- och inredningsbutiken BS Sidendesign och Stålhammars snickeri. Under skördefesten bjuds det på sprakande eldar, grillkorv och dryck.

Ett stycke längre ner på Vedborms bygata ligger den nyöppnade alpackabutiken med ett stort urval av stickade klädesplagg och andra produkter i mjukaste alpackaull. Och du är välkommen att titta på gårdens livslevande alpackor som betar strax intill.

I Löttorp, norra Ölands centralort, håller ortens alla affärer och matställen öppna under hela skördefesten. På torget och utmed marknadsvägen blir det fullt av överraskningar och aktiviteter. Eller vad sägs till exempel om halmbalsrullning, uppsläpp av japanska lyktor, precisionstävling med grävmaskiner och, på lördagen, ett äkta skördebröllop!

I Södviks by blir det som vanligt massor med aktiviteter. Byn har ett par gånger blivit utsedd till Bästa Totalupplevelse under skördefesten. Utmed bygatan, på Svintorget och i Kalvhagen visas massor med installationer, utställningar och olika slag av försäljning.

På Föragården som ligger strax intill kyrkan, blir det genuin skördemarknad med lokala producenter som visar upp allt ifrån konst, hantverk och grönsaker. Det blir även djurutställning och musikunderhållning. Koppla gärna av med en kopp kaffe och en god smörgås! I Föra Trädgård blir det ljud- och ljusinstallationer.

En trädgård som inte får missas är Edins Lustgård som ligger strax intill östra landsvägen, någon kilometer söder om Södra Greda. En fantastisk anläggning mitt i det öländska odlingslandskapet. Njut av höstfägringen och kika in i butiken som är fylld med keramik, glas och bildkonst.

I Kårehamn på östra Öland ligger den välkända Kårehamns fisk & havskök där skördefesten firas med stor marknad med öländska produkter utmed kajen och servering av läckra fiskrätter. Det blir också konstutställning och musikunderhållning. Bussar avgår från Borgholm varje heltimme till Kårehamn mellan klockan 18-24.

Särskilt festligt blir det på lördagen, då Eon officiellt inviger vindkraftparken utanför Kårehamn. De sexton vindkraftverken har kostat 1,2 miljarder kronor och kommer att producera el motsvarande halva Ölands elförbrukning. Det blir musik och glass och stor utställning om vindkraft i allmänhet och om vindkraftparken i Kårehamn i synnerhet.

MELLERSTA ÖLAND

Borgholms stad är ett självklart nav i skördefestandet med helgöppna butiker och massor med aktiviteter, musik, torghandel, skördeutsmyckningar, konst, fyrverkerier, bara för att nämna några. Och på lördagen blir det dessutom offentliga föreläsningar på torget med deltagare från ledande företrädare för olika branscher och myndigheter. Temat är råvaror och livsmedelsproduktion.

Samma dag genomförs, för nionde året i rad, Sollidenloppet med start och mål på torget. I det sex kilometer långa loppet, som bland annat går genom Sollidens slottspark, deltar både elitlöpare och vanliga motionärer.

Ta en underbar promenad genom Slottsskogen till Sollidens slott och Kaffetorpet med skördesmyckad park och försäljning av Sollidens egna skördar av exempelvis frukt, grönsaker och den berömda honungen. Besök gärna slottsboden och delikatessbutiken. På Kaffetorpet dukas det upp till äppelkakebuffé och servering av hemgjorda kroppkakor, värmande soppa och hembakat bröd.

På lördagen och söndagen firas Fårets dag på Borgholms slott. I år är det fler än 60 olika utställare med försäljning, vallning av får, fårklippning och workshops. Dessutom blir det modevisning och renässansmarknad. Bägge dagarna kommer att inledas och avslutas med kanonsalut, klockan 10 och 18.

Av alla aktiviteter som sker på mellersta Öland, bör du inte missa Ölands Museum i Himmelsberga, som ligger någon kilometer väster om Långlöts kyrka. Här blir det en unik och storslagen konstutställning, där ett 70-tal öländska konstnärer visar sina verk. Utställningen invigs redan den 21 september och det är fri entré! Passa på att besöka de olika gårdarna som ingår i museet. Mera genuint öländskt kan det inte bli! Kör sedan östra landsvägen norrut till Bredsättra, där det välkända Karamellkokeriet ligger mittemot kyrkan. Under skördefesten blir det flera visningar om dagen av den gammeldags karamelltillverkningen och det går utmärkt att ta en fika i caféet.

SÖDRA ÖLAND

På södra Öland finns det förstås, som vanligt, massor av spännande saker att göra under Skördefesten; vissa är återkommande, andra nya och därmed kanske mer spännande. Personligen skulle jag nog se till att inte missa Theo Jansons gigantiska löktavla i Ventlinge och Ylkaform i Torngårds alltid lika burleska och träffsäkra humorföreställningar.

Att ägna fredagskvällen åt sydligaste Öland och lördagen åt norra är alltid ett bra tips. Lämplig första anhalt är Eriksöre bygata – en 200 meter lång happening med mycket stämning. Här finns mängder av pumpor, mat, dryck, konst/hantverk, musik och motorer.

På lördagen återkommer Skörderocken med liveinslag, allt från rockabilly till hårdrock. Söndagen är ”motordag” och ett Mekka för alla motorister. I år med besök av Munktells museum som visar flera tändkulemotorer.

Kör vidare till Kastlösa. Här är det alltid liv och rörelse längs bygatan. I år arrangeras dessutom en Öländsk matmarknad med försäljning av lokalproducerad potatis och lök från Kastlösa gård, honung, marmelad, korvar och ostar mm från öländska tillverkare. Fika kan man göra på Amandas café där allt bakas med smör och kärlek. Under lördag förmiddag kan man prova på Rally-lydnad i Brukshundsklubbens regi. På lördag kväll underhåller John Pohlman och Tradjazzarna i Allégården. I Stallet visar Grafik 99 – Bildverkets konstgrupp sina alster.

Från Kastlösa är det inte långt till Södra Möckleby/Degerhamn där det arrangeras marknad såväl vid kyrkan på konstnatten och nere i hamnen i båtklubbens stor lada. Här finns också servering och gott om ställplatser för husbilar.

6000 lökar blev en tavla

Nästa stopp blir förstås Norrgården i Ventlinge och här är det alltid fullt med folk.

Senaste dragplåstret är Löktavlan som hade premiär vi Ölands skördefest 2012. Tavlans motiv var ”Världsarvet, Södra Ölands odlingslandskap” med alvarsmarken, den odlade marken och det betade landskapet med sina djur.

– Som ”målarfärg” använde jag en av Ölands karaktärsväxter, löken, säger konstnären Theo Jansson.

Projektet är ett samarbete mellan Theo och Ninni, Ingvald och Niklas Petersson som har producerat alla lökar. Fjolårets tavla var tre meter hög och drygt sju meter lång.

– Jag använde rödlök, purjolök, silverlök och två varianter av gul lök. Det gick åt cirka 6000 lökar som tillsammans vägde runt 700 kg. "Löktavlan" blev en välbesökt aktivitet under skördefesten, framförallt kom många för att se tavlan belyst under konstnatten.

Nyfikenheten på årets motiv är lika stor som hemlighetsmakeriet. Theo säger inte ett pip, bara att han började tankearbetet på vårkanten. Så åk och titta vad årets löktavla föreställer. Passa också på att gå in i den mysigt inredda ladan. Där finns det mesta av hösten godsaker, rotfrukter av alla färger och slag och ta en ta en tur i majslabyrinten.

Mickelsmäss i borgen

Ställ sen kosan mot Grönhögen och vidare till Eketorps fornborg. Den gigantiska borgen vilar majestästiskt på det öppna Alvaret. Här talar vi riktig magi. Under konstnatten (fredag) bjuds på sång, gyckel, god mat, skrämmande eldiga uppträdanden och berättelser. Prova bågskytte i eldens sken och smaka värmande skördesoppa som puttrar över öppen eld. Trix uppträder med suggestiva och humoristiska elduppvisningar!

Så mycket värre i Torngård

Vänd sedan nordöst och kör till Torngård där Södra Ölands humorelit; Torngårds Varietesällskap, efter succén med Grå-suggornas leverne, i år visar SÅ MYCKET VÄRRE, rörlig film i Torngård Palace, f.d Torngårdsbiografen. Filmen är en parafras på programsuccén ”Så mycket bättre” – en rykande het, burlesk upplevelse för hela familjen. Och ett förvandlingspotpurri där de välkända artisterna Dona Maria & Carlos, Mr Bentone & Mdm Bombardie, Nisse von Estland, Janne Jacksson, Britt-Inger Svensson m.fl. visar sina tricks på ett helt nytt sätt. Publiken utlovas en magisk kväll där får träda in i varieténs suggestiva atmosfär i gammeldags filmvisningsmiljö. Filmen visas hela konstnatten (fredag) med jämna mellanrum, klockan 19.00-03.00.

Missa inte heller Torngårdskröken, en pubinstallation i gammal lanthandelsatmosfär där axplock av Torngårds Varietésällskaps gamla filmer visas.

Rymdepos i Bläsinge

Fortsätt norrut och avsluta natten i Årets Ölandsby, Gårdby, eller spara det till lördagen då den traditionella oxmarknaden (dock helt utan oxar) äger rum. Eller fortsätt en liten bit till och kolla årets rymdepos i Bläsinge. Här finns också flera öppna gårdar, konst, mat och en trevlig hamn.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul