Vintern var seg, inte lika mycket snö som året innan, men ack så lång. Så blev det då äntligen vår, som det brukar heta i SFs journalfilmer. Öland spirade dubbelt, i lund och event. Vädret var ljuvligt. Vårbruket var sent men sommaren blev ju sen så fin att inte ens bönderna klagade och Öland gjorde skäl för sin devis om sol och vindar.

Det var high life i Färjestaden med palmer, mycket genuint och pittoreskt. Men det nya fina trädäcket på hamnplanen lockade mycket folk, särskilt under EM i damfotboll som visserligen spelades i Kalmar men det spillde över på Öland då det tyska damlandslaget bodde i Färjestaden.

ö-politik

På den politiska fronten har det mesta under 2013 varit precis som vanligt. Borgholm har dålig ekonomi och Mörbylånga bygger skolor så det blir inga nya vattenledningar på östra sidan nu heller. Har ni hört det förut?

Skolfrågan åkte berg och dalbana i båda kommunerna. Ska vi leka leken; flytta, lägga ner, bygga nytt - offentligt eller privat? Kent avgår och Lisbeth klamrar sig fast.

Näringslivskontoret läggs ner under visst tumult och en destinationsutvecklare anställs.

Alla vill förstås Ölands bästa, var och en på sitt sätt. Det är just det som är problemet. Här har vi ingen bypolitik, vi har Ö-politik, en väldig egen genre.

Rädda väldsarvet … eller?

Och vad är väl ett Världsarv värt? Det kan ju vara besvärligt, otydligt och alldeles vansinnigt vackert, särskilt om man förskönar det med vindkraftverk. UNESCO ilsknade till och skrev ampert brev till Riksantikvarieämbetet. Fortsättning följer.

Öland i media

Tragiska nyheter vägdes upp av Victoriadagen där Estelle stal hela showen. Inte ett öga torrt!

Det nya huset, byggt av öländska material och öländska hant-verkare gav förstås också positiv PR. Victoria och Daniel har fest för hantverkarna, cyklar in till Borgholm med Estelle i barnstol och fikar. Som vem som helst. Ölänningarna låter dem vara i fred och övriga icke republikaner älskar att de är så ovanligt vanliga.

TuristÖland gläds över att kungen säger att han vill hjälpa till att förlänga säsongen; Öppnar Sollidenparken för Öland Spirar och bevarar Kungsrallyt på sensommaren.

Förlorad siluett

I augusti invaderas Öland av cyklande atleter som susar fram över det platta landskapet och pustar lite i Degerhamnbacken. Ironman på Öland blir succé i år också.

Skumtimmen har premiär med röd matta i Borgholm. Bättre än Tre Solar men en viss besvikelse kan anas.

Skördefesten, den sjuttonde i ordningen, var lika trevlig, mysig och välbesökt som vanligt.

Hösten är lång och varm, men ovanligt regnig. Öland klarar höststormen bra.

Några nedblåsta träd, lite strömavbrott och en avstängd bro.

Det lackar mot jul och marknaderna har börjat. Alla hoppas på en lite kortare vinter i år.

Personligen tycker jag att det tristaste som hände 2013 var att Kalmar och Öland förlorade sin siluett. Ny belysning på bron, utan någon större diskussion.

Vad är väl ett kulturarv från 1973 värt?

2014 är det val. Må den vinna som kan stava till vision!

(Om nu någon känner sig förbigången eller trampad på tårna. Betänk att världen är full av reklamationer.)


Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul