Ölands Skördefest – 25-28 september

Konstnatt, kladdkaksbuffé, ”champagneöl”, plastkonst från Ölands stränder, glasperformance, fyrverkerier, eldar, pumpor, sköna grödor, lyxigaste jaktornet... Ölands Skördefest – en enda stor happening, öppen nästan dygnet runt med niohundra arrangemang. Kom med, låt dig roas, ät och njut!


Den officiella invigningen äger rum på torsdagen den 25 september i Stora Rör, Årets Ölandsby. Skördefesten invigs i år av regionsdirektör Håkan Brynielsson från Regionförbundet i Kalmar Län.

Sen pågår festligheterna runt om på ön fram till söndagens avslutande Skördefestparad i Färjestaden. Ölandmagazinet tipsar om några spännande aktiviteter i det stora utbudet.

Stora rör – årets by

Stora Rör är en mysig by med bageri, café, restaurant och återuppstånden lanthandel. Här är Kalmarsund som smalast och hit gick bilfärja innan bron byggdes.

Byn fick priset för framåtanda och initiativrikedom. Vid invigningen blir musik, tal och utdelning av priserna Gyllene Pumpan och Årets Ölandsfotograf. Hemvärnet serverar fältmässiga öländska ärtor med fläsk från sin mobila kokvagn. Kvällen avslutas med en ljud- och ljusföreställning i hamnen.

Konstnatten

På fredagskvällen är det dags för Konstnatten. Hela Öland är upplyst av eldar och marschaller, främst på södra Öland som var först med att arrangera Konstnatten. Alla gallerier och konstnärer håller öppet. Restaurangerna serverar läckra rätter av skördens bästa råvaror och det mesta är öppet till kl. 03.00.


Färjestaden med omnejd

Färgsprakande keramik och modevisning

På hamnplan i Färjestaden är det full rulle i butiker och restauranger. Färjan Dessie går mellan Kalmar och Färjestaden hela helgen. Lotta & Mary Keramikverkstad bjuder på livemusik under konstnatten, färgsprakande keramik, och mycket, mycket mer.

Sol & Vindar, den fina damklädesbutiken intill Ölands Köpstad har stor modevisning med musik och mingel redan på torsdag kväll.

Paradisverkstaden är som alltid skördepyntad med smakfull hand. I trädgården fräser det och pyser när den mycket populära japanska metoden att bränna lergods ”Raku” visas.

Gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum är fylld med härliga grödor och pumpor av alla de slag. Deras fina egenodlade potatissortiment huserar nu i egen kupé och ger ytterligare utrymme åt andra närproducerade produkter.

Söderut

I Bårby , straxt söder om Mörbylånga kan man mumsa gott då Ölands kvalitetskött slår upp ett stort tält utanför butiken utmed 136an. Hamburgare, korv men också vildsvinskebab utlovas.

Creperiet I Bårby serverar crepes och galletter. Lars Appelmo, mer känd som den eldslukande mr Bentone, visar ett seröst men lekfullt recyklat intryck från barndomen.

I Kastlösa händer det alltid mycket. Missa inte glasmästaren Poul Jörgenssens performance; då han hämtar glas i sin hytta och sedan formar den glödande massan i mörkret ute i trädgården. Det hela avslutas med att han bugande tar av sig sin stråhatt och lägger den över det ännu varma konstverket, varvid hatten brinner upp!

Årets löktavla

Norrgården i Ventlinge, med ett fantastiskt utbud av skördesaker, är alltid trevligt att stanna i. Kanske allra mest för att kolla in vilket motiv konstnären Theo Janssons gigantiska löktavla föreställer i år.

I den magiskt upplysta fornborgen Eketorp kan man under Konstnatten prova bågskytte i eldens sken och se Gycklargruppen Trix elduppvisning. Följ med ut i natten och leta ugglor i fyrens sken. Kl. 21 och 22. Samling nere vid Ottenby Fågelstations grindstolpar.


Längs östra landsvägen

Spektakulär skulpturutställning

I Näsby Nav 163, visas årets mest behjärtansvärda och spektakulära konst: Recycled Amor. Åtta konstnärer ställer ut 16 skulpturer av plast plockad från Ölands stränder. Pengarna vid en eventuell försäljning går till olika fågelprojekt. Idén fick Adam Hedin, Galleri fågelform, när han såg filmen ”Midway”. Där matar albatrosser sina ungar med plast ur havet i tron att det är föda och ungarna svälter ihjäl. I två veckor har containers stått i Mörbylånga där människor fått slänga sina strandfynd. Tanken är att projektet ska fortsätta och involvera skolor, allmänhet m.fl.

På Oldergården i Triberga visar Robert Huber Petersson sin nya glaskollektion och förvandlar sin ateljé till ett centrum där 13 konstnärer med svensk och internationell anknytning visar sina verk. Mest spektakulär blir nog Carl Gustav Holmevis motorsågskonst.

I Bläsinge hamn framförs ”Rymdepos 9”, en magisk och fantasieggande ljusinstallation med föreställningar varje kvart under Konstnatten, fredag.

Samling i Himmelsberga

Förra året var det premiär för den stora samlingsutställningen av konst på Ölands museum. I år utlovas en ännu större och bättre utställning. Missa inte den.

I caféet kan man njuta av kaffe i gammaldags kopparkannor och sju sorters hembakade kakor samt gräddtårta.

Handelsboden är öppen och i gårdshusen finns många konsthantverkare. Vernissage 20 september.

Fisk, fisk, fisk

I Kårehamn bli det musik och mat. Mycket fisk förstås, bland annat lagas Öländsk paella i en jättestor utomhuswok. Här finns också mängder av marknadsstånd med andra lokala matproducenter.

Marknad och Johan Theorin i Föra

Lite längre norrut, vid Föragården, utlovas en större marknad än tidigare år! Hantverk av alla de slag, mat och dryck, lotterier och trevlig stämning. Lokala produkter som fårskinn och honung från Lasse Johansson i Södra Greda, som också har sin årliga hönsvisning på plats. Föragårdens stora sal fylls med antikviteter och kuriosa till försäljning. En höjdpunkt är på fredagen kl 16.00 då författaren Johan Theorin är på plats och berättar skrönor och historier från Föra socken. Missa inte det!

I Vässby, strax norr om Föra, har den gamla lanthandeln renoverats och blivit Ölandsro B&B med café, butik och nostalgihörna.

Under skördefesten invigs den nya ljusstöparverkstaden. Här kan man prova och se stöpning av ljus i olika former och anmäla sig till kurs. Under skördefesten finns en Kladdkakebuffé i deras café där man få äta så mycket man orkar för en hyfsad slant...


Norra Öland

Från champagnesorbet till lyxiga jakttorn

I Södvik huserar Gustaf Waesterberg och Jens Skrubbe där de erbjuder ekologisk mat och ädla drycker. Serveringen är alltid välbesökt och deras öl har blivit mäkta populär genom åren. I år presenterar man två nya sorter under skördefesten. Den ena är ”Sobré” som, efter vad de säger, kommer att upplevas och smaka likt en flytande champagnesorbet. Härligt frisk, lätt syrlig och mjuk i munnen. Den andra är skötebarnet, Södvik Säsong 2014. Urpremiär den 25 september.

I Löttorp har skördefesten vuxit sig allt starkare. Här bjuder man på lite annorlunda roliga aktiviteter för hela familjen. På fredagen arrangeras Stora Pumpaloppet för vuxna och på söndagen Lilla Pumpaloppet för barn. Under lördagen blir det grävmaskinstävling, lastbilsmeeting, halmbalsrullning, pumpapajtävling samt invigning av Ölands lyxigaste jakttorn på torget. På lördagskvällen utlovas fest, glada tillrop och goda hamburgare på Kalk!

Blank och rostigt

I & I Christina Prütz i Gällby, lite söder om Mellböda, firar treårs jubileum med extraerbjudanden och nya spännande gästutställare fredag till söndag; Silver- och guldsmederna Maria Söderholm och Sofia Sjörén, Helgi Björgvinssons keramik och järntrådskonst samt tysk glaskonst. Ute är trädgården upplyst av maschaller och brinnande eldar i egentillverkade hållare och eldfat. Här visas också många nyheter av de populära rostiga trädgårdsprodukterna som blivit I & Is signum. Inne finns många nya ”blanka” inredningsdetaljer och ett utökat sortiment med fårskinnsprodukter.

Skönt grönt

Brinner du för trädgård och växter. Missa då inte ett besök hos Boel på B´ströö i Byxelkrok. Just nu är det högsäsong för buskoch trädförsäljning och här finns 500-600 arter, de flesta ovanliga till exempel självfertila päron och plommon, näsduksträd och flera olika valnötsträd.


Borgholm med omnejd

Fyrverkeri och vikingamarknad

I Borgholm sjuder det alltid av liv under Skördefesten, särskilt på lördagen då hela centrum fylls av torghandel, mat, serveringar, underhållning, konst, hantverkare, shopping, tält, utsmyckningar och mycket mer. På kvällen är det stort fyrverkeri. Under hela Skördefesten pågår samtidigt en bokmässa, se artikel på sidan 22.

I Köpingsvik är det vikingamarknad på torget framför kyrkan. På lördagskvällen spökvandring med vikingatema för barn i två grupper upp till 7 år och 8-12 år.

Bä, bä vita lamm

Omåttligt populära Fårets Dag arrangeras som vanligt på Borgholms Slott mellan 26-28 september. Här finns det mesta som är värt att veta om får och lamm. Den historiska närvaron av slottet förhöjs genom Calmar Renässansgille som i tidsenliga kläder erbjuder skördemarknad vid sitt läger. Det är också sista chansen för i år att besöka den nya, mycket sevärda utställningen ”Uppgång och Fall”, om slottets historia, innan det stänger för säsongen. Sollidens Slott är som alltid väl värt ett besök. Läs mer i artikel på nästa sida.

Testa öländskt öl

I mysiga Kackelstugan, Västra Sörby, arrangeras ölprovning av fyra egna sorter från det egna bryggeriet samt flera andra ölsorter. Här finns också mat; chiligryta, kyckling – förstås och musik.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul