Vildfågeljakt på Ölands södra udde med hunden, havet och himlen därtill

”Bor man på södra Öland måste man ägna sig åt något. Jägarlivet är aktivt. Men det mest fantastiska är hunden, samspelet mellan människa och hund. Och så friheten på Alvaret. Allt detta ger en mäktig naturupplevelse”, säger de tre vännerna Johan Parboäng, Anette Yngvesson och Barbro Nordborg.


När sommarens turister lämnat ön inträder den stora stillheten. September är en underbar månad på Öland. Det uppvärmda havet skänker ännu en sommarmånad men de kortare dagarna får ändå löven att börja spraka i alla färger. Till höstens begivenheter hör också jakt. På Öland förekommer fågel-, småvilt-, rådjur- och älgjakt.

Jagat sen barnsben

– Jag har levt med djur hela mitt liv och jagat med morfar sen jag var tillräckligt stor att lyfta ett hagelgevär. Det var inte så hårda regler då. Men jag är den förste att säga att det är bra med regler och att de ska följas, säger Johan Parboäng.

Han är tredje generationen som driver Parboängs gård på Ölands sydspets. En gammal pastoratsgård som hans morfar köpte loss av kyrkan. Utöver lantbruket bedriver Johan naturturism och jakt.

– Jakten är ett stort intresse. Jag jagar rådjur, gräsand och grågäss samt vitkindade gäss – som skyddsjakt. Det är hårda restriktioner från länsstyrelsen.

Man får bara jaga dem i grödor vilket försvårar en hel del. Ena dagen har man tusen gäss på sin mark, så planerar man för en jaktdag och då landar de hos grannen!

Skarvelände

"En nyss skjuten beckasin" skaldade Bellman, har du skjutit någon beckasin?

– Nej, man får inte jaga beckasiner längre.

Och inte skarvar heller?

– Nej, skarven är fredad. Vi har fruktansvärt mycket skarv. Det är en matfågel, men den får inte skjutas, trots att den tar mycket småfisk i vattnet. Det sitter tusentals skarvar på västra revet, finns ingen växtlighet kvar där. De förgiftar havet och växtligheten med sin kväverika avföring som dödar allt, säger Johan lakoniskt.

Är det svårt att komma med i ett jaktlag på Öland?

– Ja, det är nog svårt, om man inte känner någon här. Vi ölänningar är ju lite egna. Jag jagar mestadels med personer jag känner. Man hanterar vapen. Då vill jag ha goda vänner som jag känner med mig och som känner mig.

Stor upplevelse

Rådjur finns det gott om på Öland, för gott tycker många trädgårdsägare.

– Bockjakten startar 16 augusti, men jag jagar aldrig då. Öland är för varmt, det kan vara 30 grader i augusti. Jag jagar rådjur på vintern. Jag vill ha hela flocken framför mig så jag kan plocka ut rätt djur, säger Johan som jagar på sin egen mark, där han har sin jakträtt. Till rätten att jaga tillkommer skyldigheten att vårda viltet. Trehundra djur skadas under brunsten. Det är mitt jobb ta hand om dem liksom sälar som skadas när de fastnar i fiskenät.

Vad är det bästa med jakten?

– Samspelet mellan människa och natur. Om det är vindstilla och solsken är det en upplevelse i sig, säger Johan. Det gör inget om jag inte skjuter något. Jag jagade änder häromdagen. Den största behållningen var att iaktta hunden som satt helt stilla i solen och tittade ut över havet. Den bästa andjakten är annars när det är råkallt och blåsigt. När det är sådant väder att man helst bara vill krypa upp i soffan och det i princip bara är vi jägare som är ute.

Vad är viktigt att tänka på för en jägare?

– Etik är något som jägarna måste visa hela tiden. Det är vilda djur, vars liv man släcker. Vi får försöka göra det bästa för djuret som till exempel använda skjutstöd och undvika att skjuta på löpande vilt.

Det är också viktigt att ha hundar som hittar det som faller i vatten och snår. Och det är lag på att ha apporthundar till jaktplatsen vid fågeljakt. Vid klövviltsjakt måste man ha tillgång till eftersökshund inom max två timmar efter skottet. Jag använder både mina egna jakthundar och apporthundar. Men man kan inte både vara bra skytt och ha hand om hundarna. Barbro Nordborg och Anette Yngvesson tränar och tävlar med apporthundar. Det är en enorm klasskillnad på dem och mina hundar. Hundförare glöms ofta bort, trots att de är så viktiga. Hunden är jätteviktig i jakten.

Slumpen avgjorde

Barbro Nordborg har varit hundintresserad sen hon var liten, hennes pappa jagade.

Sin första hund skaffade hon 2002, en Flatcoated Retriever. Hon bor med familjen på Kristinelunds gård, i Ventlige på sydligaste Öland.

– Jag ville ha en hund till gården, en som både var snäll och lite vakthund. När jag köpte min första Flatcoated retriever fick jag lära av uppfödarna att det också var en jakthund. Det märktes verkligen när jag var ute med den i högt gräs och i vatten och den började bära apporter. Den tyckte det var roligt att apportera och jag tycker det är roligt att tänka ut olika problemlösningar säger Barbro Nordborg.

– Anette och jag lärde känna varandra genom våra hundar. Vi tränar ihop, apporterar på Johans jakt och är med på jakt av and och gås i Småland. Vi deltar också i Flatmästerskap en gång per år. Över 400 hundar deltar från Sverige, övriga Norden, Tyskland och Italien. Man tävlar i fem klasser. Vid det senaste mästerskapet för en månad sedan kom Anette tvåa och min hund fick en bra placering för att vara unghund. Nästa år går det i Småland.

Mycket träning

Det är viktigt att man gör jaktprov med hunden höst och vår. Träningen är avgörande för att hunden ska bli effektiv i jakten. Vid jakt är det är viktigt att hunden är tyst, stilla och inte sticker iväg förrän ägaren säger till. Hunden ska kunna skilja på och utföra:

1. Minnas en nedslagsplats där den har sett en fågel falla och hämta in den.

2. Kunna springa eller simma dit hundföraren pekar och leta på den plats man säger till.

3. Söka av ett område, efter jakt, där det har fallit flera vilt.

Jägarexamen

Anette Yngvesson är både hundförare och jägare.

– Jag har tränat hund i tio år, mycket tillsammans med Barbro. Oftast är vi hos henne och tränar på Alvaret. Jag cyklar också ner till sjön så hunden får vattenvana.

Så åker vi på jaktprov, i dagarna åker vi till Hjo.

Det verkar som intresset för jakt har ökat bland kvinnor och att allt fler tar jägarexamen?

– Så är det nog. Min man Tommy är jägare och fick mig intresserad. Sedan jag tog jägarexamen jagar vi ofta ihop. Vi jagar gäss, änder, hare, räv, rådjur och älg på arrenderad mark i Segerstad. Vi sitter på varsin sida av Alvaret, skickar sms eller ringer varandra. Man måste vara försiktig, kolla av med varandra för säkerheten är det absolut viktigaste vid jakt.

Eftersök

Tommy och Anette har två hundar en Flatcoated Retriever och en Labrador Retriever.

– Vi är också eftersöksjägare på trafikskadat vilt. Den som kör på ett klövvilt djur – på Öland oftast rådjur, ibland älg och vildsvin – måste anmäla det till polisen. Polisen ringer sedan oss om det skadade djuret sprungit iväg. Det är oftast Tommy som åker ut och då är labradoren med.

Vad tycker du är det bästa med att jaga?

– Det är samspelt mellan hund och jägare. Och naturupplevelsen. Jag bor granne med Alvaret, har stora fönster i väster och en väderkvarn, säger Anette. När solen går ner är det magiskt. Jag förstår inte hur människor kan bo i städer. Det jag älskar med Öland är himlen. Det är himmel överallt. Att gå ut på södra Öland är som balsam för själen.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul