Hos Butik Annika i Färjestaden flödar originalitet och kreativitet. Såväl i butiken som i det som produceras. Annika Lundgrens hattar är unika, nästan skulpturala.

Ett stort antal utställningar har hon också deltagit i genom åren, bland annat på Kulturhuset och Liljevalchs i Stockholm och på Röhsska i Göteborg. Men numera är det butiken som gäller.

Den ligger på Färjestadens gård, bakom Hotel Skansen, i ett vitt, charmigt stenhus omgivet av säsongens vackra blommor. Inne i butiken skapar växter från naturen stilfull inredning som lyfter fram hennes konstnärliga hattar.

Hela livet

– Jag har hållit på med hattar hela mitt liv, ända sen jag var barn, säger Annika och berättar att hon är utbildad i väv på Capellagården i Vickleby, på södra Öland. I hattarna uttrycker jag min kärlek till det textila materialet. Jag vill arbeta med kvalité, kreativitet, estetetik och tidlöshet – att stanna i återbrukstanken. Material triggar mig liksom att skapa något av så lite som möjligt. Idag tillverkar jag hattar av lingarn som vänder sig till den moderna kvinnan. De passar både till jeans och till fint. Det roliga är att jag har kunder i alla åldrar, från 20 till 90 år. Man blir inte mossig bara för att man är gammal.

Annika lägger också ner mycket tid på att leta fina tyger som sidenvoile och organza. Fast det blir allt svårare att hitta tyger i takt med att butikerna försvinner och hon får leta längre bort.

Fler vackra ting

I Annikas butik finns inte bara hattar utan också väskor, sidenscarves och jackor i finaste merinoull från Tinde. Men här finns också fler familjetillverkade alster: Kalkstensbord som Annikas man gjort. Bengt Lundgren är snickare och lärare på Capellagården. Och så Annikas läckra halsband.

– Jag har samlat pärlor från hela världen, hela livet. Nu gör jag halsband av dem. Halsband som både sticker ut och som avdramatiserar.

Flexibla öppettider

För att inte bli så bunden har hon bara öppet vissa dagar. – Jag stänger efter Skördefesten, men ring så kommer jag och öppnar om jag är hemma. Vid min ålder vill jag inte binda upp mig. Jag är 50-talist och vill inte bara prestera utan göra saker jag tycker om, då blir tiden i butiken mera lustfylld, avslutar Annika med ett leende.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul