Färjestaden på femtiotalet.

Förra året blev Färjestaden utsedd till Årets Ölandsby, vilket innebär att orten står värd för invigningen av Ölands Skördefest 2015.
– Vi laddar för folkfest, säger Lotta Sjöberg från arrangörsgruppen.

Varje år sedan 1999 utser skördefestorganisationens jury en ort som blir öns förebild under det kommande året och som ska stå värd för skördefestens invigning året därpå. Mindre orter som Ryd, Föra och Södvik har tidigare blivit utsedda till Årets Ölandsby och under förra årets skördefest var det dags för Färjestaden, Ölands största ort sett till antalet invånare, att få utmärkelsen.

– Det var givetvis väldigt roligt att vi fick utmärkelsen. Samtidigt är det ett erkännande av det arbete som bland annat handeln har gjort under åren. Cykelfärjan och satsningar i Köpstaden, hamnen och på Storgatan har skapat en positiv utveckling. Färjestaden har blommat upp och fått självkänsla, menar Mats Edén, ordförande i Färjestadens Företagsgrupp.

Knyter samman orten

Invigningen av Ölands Skördefest 2015 startar klockan fem torsdagen den 24 september på Hamnplan i Färjestaden. För att skapa stämning och knyta ihop Ölands Köpstad, Storgatan och hamnen har arrangörerna placerat ut skördebalar, ljus och pumpor.

– Köpstaden kommer anordna aktiviteter för barnfamiljer. Under helgen ska bland annat Duran och Mollan, och Triangelteaterns uppsättning av Pelle Svanslös att uppträda där, förklarar Lotta Sjöberg, företagare och medlem i arrangörsgruppen.

Tillsammans med konferencier Therese Wahlgren kommer körer, lokala artister och välkända Ölandsprofiler stå för under-hållningen under kvällen. Några av artisterna som ska uppträda är Kim Stranne och Michael Pettersson, Marcus Olsson, Henrik Lovén samt Isle of You. Invigningstalare blir den nya regiondirektören Helena Nilsson.

– Vi kommer dela ut pris till Årets Ölandsfotograf och utse vinnaren av pumpatävlingen. Sven Ekberg är som vanligt på plats för att dela ut Gyllene Pumpan till den person som har gjort och gör bestående insatser för Öland. Sen ska nästa Årets Ölandsby tillkännages, berättar Lotta Sjöberg.

Handel i hamnen

Vid Hamnplan har flera företag hyrt en torgplats för att visa upp sina produkter, medan de företagare som har sin butik i anslutning till hamnen har öppet. En av dem med verksamhet i hamnen är Magnus Bremefors, vd för ÖlandsChoklad.

– Förutom vårt café och butik kommer vi sätta upp ett stånd med försäljning av vår egenproducerade choklad samt italienska och öländska delikatesser. Skördefesten i sig är väldigt positiv för oss och nu kommer fler besökare att stanna i Färjestaden och upptäcka ortens fina utbud.

Lotta Sjöberg räknar med folkfest och tror att det extra fokus som hamnar på Färjestaden i och med invigningen kommer bidra till ortens positiva utveckling.

– Vi har fått nya bostadsområden, industrierna växer, hamnen utvecklas och vi ska skapa ett mer tydligt centrum. Besökarna kommer att få med sig en positiv bild av Färjestaden.

Parkering

Under invigningen kommer vissa vägar att vara avstängda. Husbilar och husvagnar kan parkera vid Eriksöre, där de med hjälp av Lion bussas in till centrum.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul