Årets konstsommar på Öland bjuder på många upplevelser. Största nyheten är att VIDA Konsthall & museum har nya ägare; Paret Hampus Vallien och Emilia Thor. Deras mål kan sammanfattas i tre F: Förvalta, förnya och förbättra. Inga dåliga ambitioner för något som redan är så bra.

Att ta över Barbro och Börge Kamras unika livsverk är ingen enkel uppgift. Men efter en stunds samtal blir man alltmer övertygad om att detta kommer att lyckas. Det känns som helt rätt personer antar utmaningen.

För den som till äventyrs inte besökt VIDA är det en mycket estetisk, strategiskt placerad konsthall mellan Halltorps hage och gästgiveri. På landborgskanten, med strålande utsikt över Kalmarsund och fastlandet. Men det är inte bara läget och arkitekturen som är sensationell. Utan också den alltid höga kvalitén på konstnärer och utställningar i de 2000 kvadratmeter stora hallarna.

Hampus Vallien, 50 år, är son till Ulrica Hydman Vallien och Bertil Vallien. ”Husutställare” på VIDA med permanenta utställningshallar.

Hans partner Emilia Thor, 38 år, har arbetat som IT- projektledare i Stockholm och har ett stort konstintresse. Till-sammans är de en stor familj med fem barn och bonusbarn mellan fyra och 16 år. Hampus är advokat och affärsjurist.

– Vi tar nu ett nytt, spännande steg i livet, säger Hampus Vallien.

Var det ett svårt beslut?

– Nej, egentligen inte. Som ung var jag ointresserad av konst. Mina föräldrar släpade med mig på massa konstutställningar. Jag valde en helt helt annan, rätt konservativ bana; Jurist och reservofficer. Men konstintresset vaknade. Jag har under senare år samlat konst och hängt en hel del på gallerier och museer. När man är i min ålder finns ju någonstans tanken ”ska jag göra något nytt och spännande i livet ska det ske nu”.

– Och möjligheten dök upp. Paret Kamras sökte någon som kunde ta över och jag fick en förfrågan. Jag kände att det är ”once in a lifetime”. Det finns inte så många privata konsthallar med den kvalitén och de är oerhört sällan till salu. Vi har nu köpt den. Det är en stor affär, men alla i familjen vill det här. Vi kommer fortsatt att ha Stockholm som bas eftersom barnen har skola och dagis där. Men från juni till september blir det Öland. Vi har tagit över personal och nyrekryterat. Emilia och jag vill vara närvarande, skapa och få den utformning vi vill, säger Hampus.

Hög kvalité

– VIDA är ju väldigt fint. Barbro och Börge har byggt upp en högkvalitativ verksamhet som vi vill förvalta, men också förnya och förbättra. Vi har ett jättefint konstnärligt startfält i sommar: Astrid Sylwan med sitt färgsprakande måleri, Björn Wessman, Jesper Waldersten och Maria Friberg, de är toppskiktet av svensk konst just nu. Det är bästa sommarutställningen på många år, säger Hampus.

– Jag uppskattar vacker smyckeskonst och vill framhålla vår silverutställning, säger Emilia. Där deltar 21 av landets bästa silver-smeder. Temat är ”Från generation till generation”.

Barnvänligt

– Vi vill satsa mer på barnfamiljer för att göra VIDA till en destination som tilltalar alla, säger Emilia. – Ja, fyller Hampus i, det får växa fram, men vi har bland annat skapat en liten kreativ barnhörna. Och vi kommer att ha en teckningstävling för barn i sommar. Kan man väcka ett intresse bland barn för konst hänger det med hela livet.

Hur ser då de mer långsiktiga planerna och visionerna ut?

– Vi ser på VIDA som en destination, där man kan iaktta, tänka, strosa runt, äta/dricka gott och sitta och prata. Vi har byggt upp en lounge med sköna fåtöljer, låga bord och mattor där det finns konstböcker och tidningar samt en fantastisk utsikt mot Kalmarsund. Vid vackert väder så finns ju också den stora terrassen med samma vidunderliga utsikt.

– På ett par års sikt vill vi att VIDA blir nationellt känt. I dag är det väldigt välkänt i regionen, men inte i Stockholm, Göteborg, Malmö och andra delar av landet. VIDA ska bli en självklar plats att besöka för alla svenskar. Om tre till fem år ska vi tillhöra det absoluta toppskiktet. Louisiana Museum of Modern Art i Danmark är förstås en förbild – VIDA har den potentialen. Vi vill också använda trädgården. Där ska man kunna vandra runt, njuta av skönheten och skulpturer.

Stor potential

– VIDA har stor potential. Öland har stor potential och kan lyftas mycket mer än idag. Jag minns 1970- och 1980-talen då Öland var så ”inne” och ”alla” åkte hit. Sen blev det lite sömnigt. Gotland har gått om. De har satsat stenhårt med tio gånger mer marknadsföring. Men Öland har alla förutsättningar och en bro … Det är viktigt att lyfta Öland. Vi vill samarbeta mer med andra destinationer på ön. Vi ser inga konkurrenter, bara samarbetspartners, allt för att stärka Öland, säger Hampus.

Alla är välkomna

Så har vi det där med finkulturen. Många tycker inte att de kan eller förstår konst och törs kanske inte komma in?

– VIDA ska kännas välkomnande för alla, fortsätter Hampus. Här ska man känna sig bekväm men också stimulerad. Självfallet bibehåller vi VIDAs högkvalitativa prägel. Men det ska också upplevas öppet och tillgängligt även för den som inte är så van kulturkonsument. Vi breddar också sortimentet i museishopen. Alla kan inte köpa en tavla för 150000, men de flesta kan köpa en vacker affisch eller en fin bricka, säger Hampus.

Borgholm 200 år på VIDA

13 augusti till 2 oktober visas Borgholm 200 år, en samlings-utställning med konstnärer som verkat i Borgholms kommun; Per Ekström, Vera Nilsson, Axel Kargel, Lars Karlsson Frost, Barbro Danielsson, Sixten Carlsson, Lennart Sjögren m.fl. Norra Hallen.

Mer somriga konstupplevelser

Åkerbokonstnärerna är en grupp yrkesverksamma konstnärer på norra Öland. De brukar varje sommar bjuda in besökare till sina egna ateljéer, men i år koncentrerar de sin Öppen Ateljé till en samlingsutställning på Högby Fyr den 21-24 juli. Här bodde en av grundarna, Stephan Lundh, under många år. Han gick tyvärr bort i somras. Nu huserar hans son i det gamla fyrhuset med ett av de häftigaste lägena i Sverige, bara det värd ett besök.

På Himmelsberga, Ölands museum visar en mängd konstnärer upp sina verk under sommaren. Vårens utställning ”Med fokus på grafik”, pågår till 18 juni. Den 25 juni är det ny vernissage i Konsthallen. Då presenteras öländske naturmålaren Peter Nilssons akvareller, Björn Eds världsarvsutställning Hägna ut/hägna in – gärdesgränser och bete på stora alvaret och Emigrantöden i sommarens stora utställning ”Över gränserna – på marken, i luften, över vattnet”. Den visas hela sommaren fram till slutet av augusti.

Borgholms slotts sommarutställning är ”Fönster mot världen”, visas 1 juli-14 augusti, med Öland- och New Yorkbaserade paret Hans Frode och Tokiko Frode.

I Mörbylånga Konsthall visas Tone Ougaard ”MIX” 18 juni-17 juli. Södra Ölands konstnärsgille ställer ut i egen regi 21-31 juli och Sixten Carlsson, Carlsson målar, 6-28 augusti. Utöver dessa exempel finns det förstås massor av intressanta små gallerier man kan besöka runt om hela ön.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul