Text och foto: Staffan Söderlund, författare av ”Öland och Blå jungfrun – vandringsturer och utflykter”

Den mytomspunna och säregna ön reser sig 86 meter över havsytan och skapar en blå siluett på håll. Men när man kliver iland möts man av mjukslipad röd granit och lågvuxen grön ekskog. Blå Jungfrun har en stark karaktär och stimulerar till upptäcktsfärd bland jättegrytor, knotiga träd och naturliga stensliperier.

Skepparen Thomas Palmquist hälsar oss välkomna ombord på båten M/S Solkust i Byxelkrok. Vi sitter uppe på däck och vädret är perfekt med flödande sol och svag medvind. Efter en timmes båtfärd känns det äventyrligt att sakta närma sig Blå Jungfrun som Linné kallade den ”hiskeligaste av alla platser”. Han kanske hade påverkats av det gamla skrocket från 1400-talet då man trodde att ön var Blåkulla. Vi får väl se upp för häxor när vi kliver iland!

Labyrint och vildvuxen skog

Beroende på väder och vind kan angöringsplatsen på Blå Jungfrun variera. Vår skeppare väljer Nedre västra stenbrottet i söder där det är mest lä för vinden. Här möts vi av parkvakten som berättar om ön och ger tips om fåglar och växter.

Vi får höra att man bröt den vackra graniten under ett par perioder i början av 1900-talet innan Torsten Kreuger köpte ön 1925 och donerade den till staten. Blå Jungfrun blev därefter nationalpark 1926.

Vi vill hinna med så mycket som möjligt och vi vandrar längs alla stigar från söder till norr. Hundra meter upp från stranden ligger Labyrinten som beskrevs av Linné när han besökte ön i juni 1741: ”Här sågs inga tecken efter människor utom endast en trojeborg lagd av små lösa stenar ovanpå en klippa”.

Från Labyrinten fortsätter vi mot Sydöstskogen längs den välmarkerade stigen. Här går vandringen i en vildvuxen ädel-lövskog med gamla låga ekar och enstaka lind och lönn. Suget efter en kopp kaffe gör att vi viker av till en vacker klapperstrand nedanför Vaktstugan. Här njuter vi av matsäcken och fåglarna som sveper förbi öns sydöstra udde.

Brant upp till storslagen vy

Vi återvänder till stigen som leder upp mot toppen av Blå Jungfrun och kliver över stenblock och trädrötter. I den frodiga skogen växer liljekonvalj och getrams med vita blommor men ju högre upp vi kommer desto kargare blir det. Jag får plötsligt en puff i ryggen av Marie.

– Havsörn, viskar hon och pekar till höger upp mot toppen av en tall.

Där sitter en spräcklig ungfågel och kikar orädd ner på oss. Ett par havsörnar har haft en lyckad häckning på ön och här sitter resultatet.

Det går brant uppför till Kyrkan, en mindre grotta i berget och vi fortsätter förbi några respektingivande stenblock som ser ut att kunna tippa över när som helst. Vid Jungfrukammaren har man borrat in stegar i berget som gör det lättare att ta sig upp på klipphyllan. Här möts vi av en vidunderlig utsikt mot söder där M/S Solkust ligger stilla på det glittrande blå havet.

Slipad sten med mjuka former

Från toppen av ön bjuds man på nya vyer mot väster och norr. Rundturen fortsätter längs en härlig sträcka i utförsbacke ner till Lervik. Flacka berghällar och den låga siluetten av Öland i fjärran inspirerar vandraren. Lite längre ner får vi hjälp av ledstänger över den röda rapakivigraniten, ett finskt namn som betyder ”rutten sten” och syftar på att berget är lättvittrat.

Från Lervik bär det uppför en kort sträcka över Norra Sikhamnsskogen och sedan ner mot Sikhamnsgrytan – en djup klyftgång som slipats fram av virvlande stenar och vatten under århundraden. Kängorna åker av och vi strosar runt barfota på klipporna och njuter av de vackra formerna.

Vandringsleden fortsätter förbi den sex meter höga Västra fyren från 1953. Lite längre fram går vi ner till Stora jättegrytan och förundras av naturens skaparkraft.

Färden går över de sydvästra strandhällarna där ljungen växer i klippskrevorna och den låga ekskogen skapar ett grönt draperi upp mot toppen. Vi avslutar rundturen på en magisk strand som kallas för Stensliperiet. Stenar i alla möjliga färger har slipats runda och sköna. Handen smeker den solvarma graniten som är miljontals år gammal men vi lämnar stenarna där de ligger – värmen stannar kvar som ett skönt kroppsminne.

Nu återstår bara en kort sträcka över Brygghällmarken innan vi kommer fram till Labyrinten och strandklippan där M/S Solkust väntar på oss inför återfärden till Byxelkrok.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul