Helena Nilsson. (Gräbba är öländska för flicka). Foto: Joachim Grusell.

Det fanns en tid när kungamakten och Kalmar styrde över Öland och öns tillgångar. Det var då det. I dag samarbetar Kalmar och Öland, kungafamiljen sprider ovärderlig glans för ön och det är en öländska som basar över hela regionen – Helena Nilsson, regiondirektör på Regionförbundet i Kalmar län.

Alla som känner Helena Nilsson blev nog väldigt glada när hon som tf fick uppdraget permanent. Kompetent, tydlig och väldigt sympatisk.

Hur har första året varit?

– Det har varit händelserikt, väldigt roligt och tidvis jobbigt. Det tar ett tag att växa i kostymen. Då är det viktigt att ha bra folk omkring sig, och det har jag.

Då har du ändå jobbat länge i organisationen, närmare bestämt sedan starten 2002?

– Ja, men det är skillnad, absolut! Jag såg dokumentären om Ingvar Karlsson. Även om det är större så kände jag igen mig i beskrivningen; när man går från en delposition till en annan. Man förstår rent intellektuellt, men det är ändå skillnad. Man måste ta ansvar för det man säger. Man förväntas veta allt från en dag till en annan. Då är det tur att man har goda medarbetare. Internt har jag känt en stor respekt.

Vad är roligast?

– Att få jobba med utvecklingsfrågor, träffa intressanta människor och ha möten på alla plan. Man träffar människor man inte skulle träffat annars och får ett hyfsat helhetsperspektiv. Jag tycker det är roligt att få ta ansvar. Det är roligt att jobba med alla områden. Tidigare var jag ansvarig för näringslivsfrågor, företag, bransch och fack.

Hur skapar vi fler jobb på Öland?

– Satsa på att supporta de företag som finns, fungerande infrastruktur, kompetens och bostäder. Enklare sagt än gjort. Men det är vad det handlar om.

Eriksöre

Företagsamheten är hon uppvuxen med. Helena är numera tillbaka på föräldragården i Eriksöre, lite söder om Färjestaden.

– Mina föräldrar bedrev bär- och grönsaksodling på friland – jordgubbar, gurkor med mera och camping. Det saknades inte sommarjobb, om man så säger. Vi gjorde ett generationsskifte. Min syster tog över campingen, som hon nu sålt vidare och jag gården.

– Jag flyttade, som alla andra till Kalmar för att gå gymnasiet, var sen i England, jobbade på Vingresor, kom tillbaka och tog en fil. kand i företagsekonomi, marknadsföring och ledarskap, säger Helena Nilsson.

Det låter ju som en lämplig bakgrund om man ska styra den här regionen. Vad gör en regiondirektör när hon är ledig?

– Ofta stannar jag i gymmet på vägen hem eller springer en sväng, sen är det hästar och gården. Hästar är min stora passion, hela mitt liv! Jag rider i grupp med lärare på Aledal i Saxnäs. Man blir aldrig fullärd.

Gården ja, har du gröna fingrar?

– Nej, jag får blommor att överleva, mer är det inte. Jag är ganska rationell. Jag är bra på att städa, rensa, röja och fort ska det gå.

Vad är det bästa med Öland?

– Det bästa med Öland är lugnet. Och skiftningarna. Känslan när det drar igång framåt påsk, man hör andra dialekter i affären. Och sen hösten med en melankolisk känsla i landskapet. Och växlingarna i naturen, Öland är så olika i norr, söder, öst och väst.

Vilken är din favoritplats på ön?

– Karlevistenen, dit går jag när jag behöver andhämtningshål och Beijershamn nedanför Vickleby mot Hagapark.

Och bästa årstid?

– Hösten. Jag är höstmänniska. Det är det bondska blodet. När allt är inne i ladorna – det är nog det och den lugna fasen börjar. Jag blir stressad när traktorn är på.

Nu är det snart skördefest. Förra året var det du som invigde årets Ölandsby i Färjestaden, nära hemma och som nytillträdd regiondirektör.

– Ja, och i år är det Kronprinsessan! Jag kan coacha henne, säger Helena och skrattar.

Hur ser du på den gröna näringens framtid på ön?

– Det är en fortsatt viktig näring. Här finns så otroligt mycket kompetens. Vi kommer att se färre gårdar med större arealer. Vi behöver innovation och bli bättre på att förädla. Kalmar- och Ölands Trädgårdsprodukter är duktiga på det. Den affärsmässiga delen handlar om leveranssäkerhet och kvalitet. Ska man sälja utanför närregionen krävs kvantiteter för att få lönsamhet. Att gå från småskalig till storskalig handlar om att ha leveranssäkra produkter. Det kostar att frakta. Jag besökte Stenladan i Algutsrum häromveckan, deras gårdsbutik är jättefin, men jag vet ju själv att när man är på Ica så glömmer man sig ibland och handlar allt där...

– Och, mjölken ja, säger Helena och suckar tungt. Vågar inte sia om den, det är många som byggt ut och satsat stort.

Smaka på Öland

Under Ölands Skördefest arrangeras enligt tradition tvådagars-konferensen ”Mötesplats svensk råvara” för alla bransch- och mat-intresserade, i år på temat ”Växande värde”. Under konferensens lunch presenteras en terroiratlas med smaker från Öland. Maria Malmlöf, författare av atlasen och Richard Tellström, doktor i måltidskunskap berättar om hur geografi, geologi, klimat och kultur interagerar med framställning av matvaror.

Dina egna smaklökar, vad gillar de? Vad lagar du när hösten kommer?

– Lamm! Och falsk ostkaka på pumpa, mamma Majs recept, med jordgubbsmos av öländska gubbar. Det är så gott!

Alla har pratat vatten och torka i sommar, vad säger du?

– Kommunerna och länsstyrelsen har gjort ett jättejobb. Kanske kommer det något gott ur detta; Att vi lärt oss något, blivit sparsamma med vattnet. Vi kanske får leva med att det inte finns obegränsat.

Ölands Skördefest lockar mängder med besökare varje år. Kan den utvecklas mer?

– Den är stor. Att bevara kvaliteten och utveckla nya attraktioner är viktigt för att hålla intresset. Inte för de kommersiella aktörerna, utan för dem som gör saker för att det är rolig att göra något tillsammans. Att det finns attraktioner över hela Öland är också viktigt.

Vad gör du själv under skördefesten?

– Jag ska ju hålla i konferensen ovan, det tar en del tid. Sen ska jag supporta mina utställande systrar på gården, de säljer grönsaker och förstås ta en promenad på bygatan. Får nog lite besök också, avslutar Helena Nilsson.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul