Capellagården. Foto: Joachim Grusell

Gör ett stopp vid underbara Capellagården! Fira äpplets dag 25 september och vandra bland 150 fruktträd. Under skördefesten visas nästan alla äppelsorter i en utställning. Här finns också Ölands fruktgenbank med bland annat Ölands Kungsäpple.

Det finns vissa ställen där man alltid kan stanna till, utan egentligt ärende, bara för att det är så trevligt. Capella-gården i Vickleby är ett sådant. Strosa runt i rosengården, kolla lite nya perenner, handla något i trädgårdsbutiken. Och nu på hösten; njuta av all frukt i fruktträdgården.

Capellagården i Vickleby, som startades av Carl Malmsten, bedriver inte bara utbildning inom möbler, textil och keramik. Här finns också väldigt mycket trädgård;

Ekologisk trädgårdsmästarutbildning, plantskola, kravcertifierad besöksträdgård med mera. Matilda Ekman är trädgårdsmästare på Capella sedan januari 2015. Erik Sparretun sköter parken, han började i våras.

– Vi har haft lite generationsväxling, min företrädare var här i 16 år, säger Matilda Ekman.

Matilda är dalkulla och har tillsammans med sambon köpt hus på östra sidan av ön.

På Capellagården arbetar hon främst som trädgårdslärare för de blivande trädgårdsmästarna. Utbildningen följer växtåret; börjar i februari och avslutas i november. Eleverna övar beskärning av fruktträden. Olika gästlärare och specialister besöker skolan, bland annat håller pomologen Niklas Medin, ympkurs för eleverna.

– Vi har även veckolånga sommarkurser för allmänheten i juli, augusti och september. I år var det vecka 28, då Niklas Medin höll i trådarna för sommarbeskärning och trädvård.

Ölands fruktgenbank

Fruktträdgården anlades i början av 1980-talet. Syftet var att odla frukt till skolans elever och personal. Därför har sortvalet betoning på frukt som mognar/äts under sommaren, hösten och som lagringsduglig vinterfrukt. När fruktträden var små utnyttjades marken mellan träden till grönsaksodling. I takt med att träden växte fick grönsaksodlingen flytta. Nästan sedan start har det funnits höns, gäss, grisar eller får som på olika vis hjälpt till med skadedjursbekämpning – nu är det myskankor* som gäller.

I dag finns det totalt 150 fruktträd på Capellagården, 120 står i fruktträdgården. Sedan skiftet 1980/1990-talet är Capellas frukt-trädgård klonarkivsvärd. Då planterades det in ett antal lokala sorter, så kallade mandatsorter. För att garanterat bevara dem för framtiden krävs att de får växa extra skyddat och inhägnat.

Klonarkivet drivs av POM (Projektet för odlad mångfald) och lyfter fram gamla sorter som stått länge på en plats. Det finns ett antal klonarkiv i Sverige.

– Tanken är att vi ska ha två exemplar utöver Alnarp som är storgenbanken. Vi har exempelvis Kalmar glasäpple i vår äppelgård men det är inte en mandatsort, det är det på Skälby i Kalmar. En raritet bland våra päronsorter är Hovrådspäron men den är heller inte en mandatsort hos oss.

På Capella finns 30 olika sorters äpplen, åtta sorters päron, 12 sorters plommon och åtta sorters körsbär, 21 är mandatsorter.

Utnyttja läget

Öland tillhör växtzon 1 vilket innebär att man kan plantera nästan allt, utnyttjar ni och allmänheten det eller har ni fruktträd från högre zoner?

– De flesta är zon 1-2. Men man behöver inte vara så rädd, man kan testa, skapa mikroklimat och ha lite kul. Vi har just skördat våra persikor här på Capella. De står i rosenträdgården, väl skyddade av hus och spaljéer. Det blev väldigt fina och många, verkar vara ett bra fruktår i år. En del blir bättre om de är i sin zon. Vi har ett Säfstaholm som är okej här, men som blir betydligt mycket bättre norröver, till zon 6 – till och med. Där är det friskare, mer lättodlat och frukten har bättre hållbarhet, så det kan vara värt att läsa in sig på zoner och sortbeskrivningar om man vill göra nyplanteringar av frukt i den egna trädgården. Ett bra boktips är ”Svenska äpplen” av Görel Kristina Näslund och Ingrid af Sandeberg, säger Matilda.

Sommarens torka

Hur har ni klarat torkan i sommar? Har ni egen damm?

– Vi har brunnar och vi har samlat i tunnor, med varierande tillgång på vatten. Vi har punktvattnat, kannvattnat, med varierande framgång. Inte haft spridare alls. När man får höra hur mycket vatten det varit förr blir man längtansfull. Men man kanske får vänja sig vid det här. En del växter har inte klarat sig så bra. Det har varit en bra lärdom för eleverna i trädgårdsutbildningen. Om man ska plantera nya fruktträd när det är så här torrt, får man pyssla om och vattna tills de etablerat sig. Bästa tid för nyplantering av fruktträd är på hösten. Då är det oftast mera fukt i backen och mera regn är att vänta.

Fira äpplets dag

Den 25 september firas Äpplets dag i hela Sverige. Det är Riks-förbundet Svensk Trädgård som tagit initiativ till dagen. På Capella-gården kan man passa på att besöka den fina fruktträdgården med alla sina träd. Bara man är noga med att stänga grinden så man inte släpper ut myskankorna som bor där. De äter lite ohyra och ger stora fina ägg till sockerkakan.

– Det blir rundvandring i äppelträdgården, där jag visar och berättar. Besökarna kan ställa frågor, samling vid entrén kl. 14. Då är också trädgårdsbutiken öppen.

Skördefest med utställning

– Skördefesten är årets grand finale, då har vi skördat alla grön-saker som också finns till försäljning. Veckan före mustas alla våra äpplen och äppelmusten kan man också köpa med sig. Vi serverar också kryddad varm äppelmust under Konstnatten. Vi har ingen fruktbestämning i år men väl en äppelutställning med nästan alla våra olika sorter. Hela skolan är engagerad i skördefesten; trädgård, möbel, textil, keramik och butik.

Många har mer frukt i sina trädgårdar än de kan göra av med. Har du några bra tips vad man till exempel kan göra med alla äpplen?

– Must har glädjande fått ett uppsving. Vi anlitar en man från Vassmolösa som har ett portabelt musteri. På Öland finns också Lilla musteriet i Borgholm & Carls must där man kan lämna in sina äpplen. Pastöriserad must i tetrapak på tre till fem liter, har lång hållbar och är helt fantastiskt gott. Torkade äpplen är också väldigt gott och ett bra sätt att ta tillvara frukten. Många ställer också ut äpplen ”var så god att ta”. Genom Fruktförmedlingen och fruktkartan.se kan man både skänka och få frukt.

Vilken är din bästa äppelrätt?

– Klockarmors äppelkaka, sockerkaka med äppelklyftor. Ett recept som gått i släkten sen gammelmormor. Och så äppelmos förstås, säger Matilda Ekman.

Vilket är ditt favoritäpple?

– Ölands Kungsäpple, rött och fint som håller till jul.

*Svensk myskanka är en tam variant av myskand och en egen svensk lantras. Den är en av 15 bevarade svenska lantraserna (16 med lanthönsen). Omnämns första gången 1749 av Carl von Linné. Den bevaras i sin ursprungliga form i genbank av Svenska Lanthönsklubben på uppdrag av Jordbruksverket. Myskankor kan äta mördarsnigel. Den svenska varianten av myskanka är härdigare mot kyla än den ursprungliga. (Wikipedia)

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul