God mat, underhållning och många skratt. Det finns flera goda skäl till att fira påsklovet och påskhelgen på Öland tillsammans med familj och vänner. Under påsken förvandlas delar av Öland till Påskön med aktiviteter och event för hela familjen.

I år firas Påskön i Borgholm, Ekerum, Färjestaden, Löt/Kårehamn, Runsten samt Löttorp och norra Öland. Firandet började 2009 i Runsten när lokala eldsjälar bestämde sig för att starta påskfestivalen Den stora Äggröran med stöd av Leader som är ett EU-stöd för att utveckla landsbygden.

– Ambitionen var att visa upp öländsk musik, mat, marknad och hantverk. Första året kom hela 3000 personer och alla i byn, från 0 till 93 år, var engagerade, berättar Christina Edler, informationsansvarig och en av initiativtagarna till Äggröran.

Under påsken besöker många fritidshusägare Öland med barn och barnbarn, men innan Äggröran startade var det få aktiviteter inplanerade under högtiden. I Runsten insåg man tidigt vilken potential Äggröran hade för hela Öland och har arbetat för att samla flera orter under samlingsnamnet Påskön. Alla medverkande byar och områden har sina egna evenemang. Äggröran har festivalgatan för barnfamiljer som sträcker sig genom orten. Traktortransport tar besökarna mellan olika aktiviteter som fårvallning, ponnyridning, ansiktsmålning, klättervägg, minnesutställning och den omtyckta dramatiserade påskvandringen i kyrkan.

– Nytt för i år är barnaktiviteter vid brandstationen. Teatergruppen Flamman & Lågan, som drivs av två brandmän, har en ny föreställning och det finns även möjlighet att åka bandvagn. För dem som är hungriga finns det mat med råvaror från Runsten.

Stefan Ahlgren, turistsamordnare på Ölands Turistbyrå, arbetar med att marknadsföra och bredda Påskön till fler byar. Han är övertygad om att en mycket god samverkan mellan byarna är nyckeln till att konceptet har blivit så framgångsrikt.

– Många olika aktiviteter och händelser lockar alltid fritidshusägare och turister till Öland. Påskön har dessutom fått genomslag nationellt. Förra året spelade vi in en film som ett nyhetsinslag med häxor och mig som häxtränare som blev väldigt uppskattat och uppmärksammat. I år gör vi en ny film med liknande tema.

Kyrkan i påsk

Påsken är en viktig kristen högtid, med både sorg och glädje, och i år är Svenska Kyrkan en del av Påskön. Som symbol för detta har Svenska Kyrkan på norra och södra Öland tagit fram ett kors av påskliljor. Svenska Kyrkan uppmärksammar högtiden med sång, musik och flera gudstjänster.

– Det händer väldigt mycket, bland annat anordnas barnteatern Ängelns budskap i Södra Möckleby kyrka på påskdagen där vi genom barnens ögon får följa med i långfredagens gripande händelser och påskdagens glädje. På natten är det påsknattsmässor med levande ljus och på påskdagen är det gudstjänster med fokus på barnen. På vår hemsida finns kalender över alla tider, förklarar AnnaSara Nilsson, kommunikatör, Svenska Kyrkan södra Öland.

Färjestaden

I år medverkar även Färjestaden under Påsköns flagg för första gången. De flesta aktiviteterna utspelar sig på södra Hamnplanen och i Ölands Köpstad. Här utlovas en mängd olika påskaktiviteter som vänder sig till hela familjen. På långfredagen blir det spännande äggjakt med fina vinster, tävlingar av allehanda slag, påskharar och påskkycklingar och så påskkärringar förstås.

På Ekerum Resort, en mil söder om Borgholm, invigs Barbro Lindgrens museum på skärtorsdagen. Ekerums konsthall firar 25-årsjubileum.

Påsk i Borgholm

Påskafton är den stora aktivitetsdagen i Borgholm, där Borgholms Cityförening håller i trådarna. Det blir allmän utsmyckning i staden, där bland annat Lions fixar påskris. Man kommer också att sätta upp skyltar som visar den gamla stadsgränsen. Det blir fototävlingar med bästa påskgummorna, påskmarknad och andra festligheter. Kommunalrådet Ilko Corcovic håller tal, Evas kroppkakor erbjuder nykokta kroppkakor på torget och mycket mycket mer. Den stora tuppen på torget som blev succé förra året, ska byggas upp igen. Dessutom kan man delta i namngivning av tuppen, något som kommer att röstas fram under helgen. På Strand Hotell blir det en fortsättning på konstutställningen som startades upp förra året av Christina Edvardsson, Galleri 13. Ett stort antal konstnärer deltar liksom förra året då ett drygt 25-tal konstnärer kända och okända medverkade.

Full rulle i Löt/Kårehamn

Flera företag i Löt och Kårehamn har gått samman för att skapa aktiviteter och händelser under påsken. Tomas Buss Öland firar 20-årsjubileum med barnaktiviteter på uppställningsplatsen, Arbelunda Sörgård har visning av solceller och Linnéuniversitets labb är öppet i hamnen.

– E.on öppnar upp sin utställningslokal om vindkraften i Kårehamn och hos oss på Kårehamns Fisk & Havskök är det livemusik på påskdagen med Lasse Stenberg, det vill säga Mr X, berättar fiskhandlare Tomas Isaksson. Dessutom utökar vi köket med ytterligare en kock, Jens Gustafsson, som tidigare arbetat på bland annat Hotell Borgholm.

På långfredagen arrangeras en intressant föreläsning om den öländska floran på Lötgården. Idén till årets tema kommer från Maj Pettersson, som driver Ostkustens stuguthyrning. För två år sedan fick hon veta att det pågick en växtinventering på Öland som skulle resultera i en bok.

– När det nu var aktuellt med en föreläsning letade jag upp boken ”En guide till Ölands växtvärld”. Jag kontaktade några av dem som hade medverkat i boken och Tomas Burén, naturvårdshandläggare i Kalmar, var intresserad av att föreläsa om floran, berättar Maj. Öland utgör bara 0,3 procent av Sveriges yta, men 80 procent av den svenska växtvärldens artrikedom går att finna på Öland. Boken är väldigt pedagogisk och strukturerad efter socknar.

I Löt ligger inredningsbutiken Vic&Mic. Butiken drivs av Viktoria Unnerud Wallhagen och Mikael Wallhagen. Mikael, som jobbar på auktionshuset Bukowskis i Stockholm, är känd från Antikrundan på SVT där han värderar klockor. På påskafton anordnar han fri klockvärdering och inlämning till auktion.

– Min specialitet är armbandsur och fickur men jag kommer titta på alla sorters klockor, från gammalt till nytt. Klockor är en av få accessoarer som vi män bär och idag är det populärt med lite sportigare klockor från 1950-, 60- och 70-talen med tidtagning och alarmfunktion.

Löttorp med omnejd

På norra delen av Öland går firandet under namnet Påskyran och här finns ett flertal aktiviteter under Sveriges påsklovsveckor, från 8 till 23 april. Löttorps Framtidsförening är spindeln i nätet och på deras hemsida finns aktuellt program. För dem som vill skapa ett litet äventyr för barnen finns programmet utan platsinformation, men med GPS-koordinater.

I programmet finns bland annat äggjakt, utegym, ponnyridning, tipspromenader, påskpiñata och blåkullatävling med de snyggaste, fulaste och coolaste häxorna. Rysk äggroulett är en tävling för alla åldrar. Två tävlande har fem hårdkokta och ett löskokt ägg, som ska kläckas i pannan. Den som kläcker det löskokta ägget har förlorat.

Lars Strandell, världsmästare i motorsåg, besöker Löttorps Skog & Trädgård medan Åbergs har öppet hus kring skönhet och hälsa. Den 22 april anordnar Kalk Gourmetburgare & Nöje och Högby IF extremsportdagen med SM i dikesdykning, tjurrus, maskcharming och gubbsläpning.

– I gubbsläpning tävlar man i par berättar Sofie Jakobsson i Löttorps Framtidsförening. Kvinnan hämtar karln i baren, släpar honom över en presenning till ”hemmet” där han ska byta blöjor, vika tvätt och diska upp. Sen ska han släpas tillbaka till baren.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul