En månad efter påsk, 12-14 maj är det åter dags för Öland Spirar. För sjätte gången visar Öland upp sig från sin mest grönskande och blommande sida. Som vanligt bjuds det på massor av roliga och njutningsfulla upplevelser för liten och stor, med fokus på trädgård, naturupplevelser och lantliv.

Förhoppningsvis har inte påskliljorna blommat över ännu och sannolikt står alla tulpaner i sin fulla prakt. Massor finns att se och göra, vi har plockat ut lite godbitar.

Platsen för invigningen av Öland Spirar den 12 maj var i år nästan självskriven: Capellagården i Vickleby som är ”Årets Ölandsby”. Talare är Elisabeth Svalin Gunnarsson, trädgårdsförfattare som driver Kulturträdgården och just nu är aktuell med nya boken ”I min trädgård vill jag vara Karin”. Vid invigningen blir det musik och servering. Allt är förstås öppet; plantskolan, trädgårdsbutiken och den nya trädgårdsutställningen.

Söderut

Från Capella kan man lämpligen svänga höger efter kyrkan, mot Stora Frö, och köra ”nedra vägen”. Om hungern sätter in finns hembakad ekologisk fika på Strandnära. Ett stopp på Ölands Örtagård är alltid trevligt, nu surrar bin och humlor överallt.

Lite längre söderut i Mörbylånga kan den som går i byggtankar få massor av information och inspiration i Ölands Bygg Galleria. De samverkande företagen, med nykomlingen Kronfönster, samt flera av deras leverantörer finns på plats hela helgen.

Söder om Mörbylånga, längs med kyrkvägen, ligger Mirabellgården, en underbar blandning av Öland och Italien. Här finns en trädgård, gårdsbutik med en mängd terracottakrukor, äppelmusteri och litet café.

Njuta orkidéer

Guidade turer finns det många under spirahelgen. En vandring på det vårblommande Alvaret är alltid en upplevelse. Nu blommar orkidéer i lysande lila, gullvivor i stora ruggar och våradonis eller Arontorpsros som den också kallas. Gör ett stopp i Albrunna lund som är en otrolig lisa för själen.

Fågelkvitter hör ju våren till så varför inte stanna till vid Ottenby fågelstation. Just nu är det full våryra bland Ölands alla fåglar. Den som sen stannar vid Eketorps fornborg kan testa bågskytte, baka och krydda eget medeltidsbröd över öppen eld och bota vårförkylningen med den tidens örter och medicin.

Om man fortsätter den sydöstra vägen norrut kan man, utöver den fantastiska naturen, uppleva den så kallade Fågelvägen. Här samverkar flera företag och föreningar med olika aktiviteter som visar det rika fågellivet på sydöstra Öland. Vandringar utgår från Segerstads fyr, Alby, Naturbokhandeln i Stenåsa, Mellby, Triberga och Skärlöv.

Vårsalong och rabarberbuffé

Lite längre norrut kan man göra ett trevligt stopp i Bläsinge som alltid har trevliga aktiviteter under Öland spirar. Här kan man se konst, konsthantverk, fika och ströva i runt i vårvackra trädgårdar.

I Himmelsberga Ölands Museum är det vernissage på Vårsalongen 12 maj, ett samarbete mellan Himmelsberga och Öland Spirar. Salongen är jurybedömd och konstnärer från hela Kalmar län medverkar. Handelsboden presenterar ett nytt trädgårdssortiment och Kaffestugan sjunger rabarberns lov med rabarberbuffé.

Kakrally i norr

Ännu längre norrut, på Mellböda gård som drivs av Ann Kammerer och Wolfgang Kuhrt, återupprepas det populära kakrallyt. Köp en fika; kaffe och en fluffig mörk chokladkaka bakad i lerkruka, med spirande blad i ljusgrön marsipan. Ta sen med krukan och kör till keramikern Karin Malmborg Gunnarssons sommarbutik Keramik Pepparhagen, norr om Böda kyrka. Med krukan som ”biljett” får man ett växtstöd med konstnärlig keramikknopp, Kör sen vidare till Bodil Thorsells handelsträdgård B´ströö i Byxelkrok. Där finns jord och sticklingar att plantera i krukan. Sen är det bara att vattna och vänta på att det spirar, allt för 50 kr.

Där efter kan man förslagsvis åka till gården Österbo i Dödevi, där Årets Ölänning 2016, mjölkbonden Hanna Karlsson, som driver bondbönans blogg, har kosläpp på lördagen 13 maj. Kosläpp blir allt populärare. Förra året åkte 170000 svenskar på olika Arlagårdars kosläpp! Hos Hanna kan man också handla i gårdsbutiken, bland annat gårdens egen mjölk, och besöka hennes öppna ladugård.

Ölands kalksten

Ett populärt inslag under Öland Spirar är de årligen återkommande aktiviteterna i Gillberga natur- och kulturbrott! I stenbrottet finns utställare inom natur, kultur och hembygd på plats. Här finns även tillfälle till klättring, prova-på-fiske, guidningar och geologiskola för hela familjen.

Kring Borgholm

I Borgholm händer det förstås en mängd aktiviteter under Öland Spirar. Många butiker har förmånliga erbjudanden och man kan äta gott och njuta av vårens primörer. På Hotell Borgholm kan man avnjuta en finsmakarhelg med Karin Franssons utsökta mat.

Ett besök i den gamla vackra handelsträdgården passar extra bra en helg som denna. Här finns träd, buskar, perenner och annueller som är särskilt utvalda för att passa de öländska växtförutsättningarna.

På Solliden spirar det extra mycket i den vackra parken. Sannolikt står de stora tulpanplanteringarna i sitt bästa flor. Under spirahelgen finns traktorturer där man får se delar som annars är stängda, bland annat visas växthusen. Det blir också olika guidade turer, exempelvis med slottsfogden Leo Ericsson som guidar om konst och arkitektur. Kaffetorpet är öppet liksom den populära lekstugan.

Annat smått och gott

Lite längre söderut, i Äpplerum, firar Lammbutiken femårsjubileum med en mängd olika aktiviteter. Bland annat en fotoutställning som fokuserar på växter. I Färjestaden ska man förstås inte missa ett besök i Paradisverkstan som alltid är vårligt pyntad till Öland Spirar. En stund i hamnen med Lotta & Mary keramikverkstad, öländsk glass eller nybakat hör också våren till.

Över hela Öland pågår också ”öppen trädgård” där en mängd privata trädgårdar är öppna för besök, goda råd och njutning. Trädgårdsbutikerna är sprängfyllda med säsongens nya växter. Utöver trädgård och uteliv finns det massor av konst, musik, god mat och roliga upplevelser för barnen runt hela vår fina ö. Inte minst möjligheter att träffa alpackor, kameler, strutsar, kossor, får, hästar, kaniner och höns, för att nämna några.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul