Det är dags för Sveriges största skördefest som erbjuder över 900 aktiviteter under fem späckade dagar. Tusentals besökare återkommer år efter för att ta del av mat, dryck, konst och underhållning av högsta klass.

Förra hösten blev den lilla byn Vickleby, som ligger vid Stora Alvaret, utsedd till Årets Ölandsby 2016, vilket innebär att Vickleby har det ärofyllda uppdraget att inviga Ölands Skördefest 2017. Invigningen, som sker onsdagen den 27 september, kommer att bjuda på ett unikt upplägg med mycket lokal musik och budskap om skörd, kultur och Öland.

– Kvällen ramas in med hjälp av stoltheter från södra Öland. Folk- och världsmusikbandet Rotation uppträder och Ingela Carlsson leder oss genom kvällen, berättar Olof Svensson som är en av flera lokala krafter bakom invigningen.

Själva invigningen, med bland annat prisutdelning av Gyllene Pumpan och pris till Årets Ölandsfotograf, drar igång runt klockan 18.00, men alla hantverkare, konstnärer och övriga verksamheter är på plats med sina utställningar redan två timmar innan invigningen börjar.

– Under hela skördefesten förvandlas Vicklebys bygata till en gågata. Ett 20-tal ateljéer och verksamheter har öppet med allt från hantverk, utställningar och kultur till musik, mat och festligheter.

Hemsida med sökfunktion

Kursgården och hantverksskolan Capellagården öppnar upp sina lokaler under torsdagen där besökare kan upptäcka den magnifika trädgården, ta del av äppelutställningen och lära sig mer om gårdens verkstäder. Just södra Öland är också starkt förknippat med Konstnatten som alltid arrangeras under fredagen.

– Konstnatten är populär eftersom konstutbudet är så stort. Många besökare åker söderut, men det finns konstnärer över hela ön som har öppet på fredagsnatten. På fredagskvällen är det även full aktivitet i Färjestaden. Bland annat på Hamnplan hos Lotta & Mary och hos Paradisverkstaden, säger Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för Ölands Skördefest.

För att göra det enklare för alla att hitta det som intresserar just dem har Ölands Skördefest utvecklat sin hemsida med bättre sökfunktion. Eftersom alla aktiviteter inte har öppet alla dagar är det klokt att söka på respektive dag och aktivitet för att se öppettider och läsa mer om varje aktivitet.

– Då slipper man åka ett par mil i onödan och bli besviken om det är stängt. Hemsidan uppdateras dessutom in i det sista med nya aktiviteter. Det finns mycket att tipsa om, bland annat alla fina gårdar som har äkta öländska produkter. Nytt för i år är Hagelstad Getgårdmejeri som har gårdsbutik med produkter av getmjölk.

Rymdljud och fyrverkerier

På Konstnatten arrangerar Annika Sörnäs och Mats Hammarbäck sin populära ljusinstallation Rymdepos 12 som brukar locka upp emot tusen besökare till Bläsinge på sydöstra Öland. På åtta meters höjd har arrangörerna fäst en ljusinstallation med olika färger av ljus som i kombination med musik skapar en magisk och meditativ stämning i mörkret.

– Ljuset styrs manuellt efter musiken som består av olika rymdljud. Ljud från bland annat bakgrundsstrålning och trafikkommunikation har satts ihop i ett musikstycke. Många som kommer hit sätter sig en stund och njuter av ljus- och ljudinstallationen. I Konstladan är det fotoutställning och i Lillstugan serveras fika, förklarar Mats Hammarbäck.

Två mil norr om Bläsinge ligger Gärdslösa prästgård där kände skalden Erik Johan Stagnelius tillbringade hela sin uppväxt. Den ideella föreningen, som driver den fina prästgården idag, har guidade turer i huset och säljer ekologiska och närodlade varor från torsdag till söndag under Ölands Skördefest.

– Här går det att äta soppa eller paj i en mysig och lugn miljö. Vi har dessutom ett av regionens största antikvariteter med cirka 20000 böcker. Det är en enorm samling av skönlitteratur och facklitteratur, säger Gun Nilsson från Föreningen Gärdslösa Prästgård.

En annan by där det händer mycket under fredag och lördag är Glömminge där det anordnas barn och familjeaktiviteter på grönområdet framför Byggnadsvården i Glömminge. På plats finns utställare med hantverk, blommor, aktiviteter som ponnyridning, hoppborg och ett par överraskningar. Hembygdsföreningen, som har en utställning i gamla skolan om Glömminge på 60-talet, säljer handgjorda korgar, sylt, ostkakor och andra lokala produkter.

I och omkring Borgholm är det som vanligt många aktiviteter. På torget serverar prisbelönta Team FIR-E helstekt gris, kyckling och hamburgare med grilltillbehör och på lördagskvällen anordnar Borgholms Cityförening fyrverkerier i hamnen. Butikerna i centrum håller öppet extra länge och restaurangerna är rustade för hungriga besökare.

Evenemang på både slott och gårdar

Solliden slott öppnar upp till skördefesten igen och bjuder på trevliga aktiviteter för hela familjen i den skördesmyckade parken. Kaffetorpet och handelsbodarna med bland andra Fredrikssons Smakverk håller också öppet hela helgen.

På Borgholms Slott anordnas Fårets dag under tre dagar. Dagen arrangeras av Södra Kalmar läns Fåravelsförening med ett 60-tal utställare som visar upp fårklippning, vallning, fårraser, fårhusinredning och ullverkstad. På slottet finns även modevisning, barnaktiviteter, råullsmarknad med försäljning av ull och en fristående historisk marknad med Calmar Renässansgille. På mattorget säljs fika, korv, ost, ostkaka och marmelad.

Marknad är det även i Föragården, lite mer än två mil norr om Borgholm, där sockenbor säljer allt från konst och grönsaker till hantverk och djur. En genuin och äkta marknadsatmosfär utlovas. Strax söder om byn driver Per och Lena Edin Edins lustgård där de har anlagt kryddträdgård, växthus, snickeriverkstad och fruktträdgård. Paret har även ett fint galleri där de säljer egen keramik, glas och bildkonst under Ölands Skördefest.

Norr om Löttorp finns fler skickliga hantverkspar som säljer egenproducerade varor av hög kvalité. I&I Christina Prütz, som drivs av Christina Prütz och Norbert Warhus. De säljer egen järndesign i rost eller blank som inredningsdetaljer, möbler, presenter och trädgårdskonst samt ullgarner, fårskinnsprodukter, keramik, glas och smycken. Under Ölands Skördefest finns tre gästutställare – Glas-Form-Atelier i modern stil, Ateljé Maria Söderholms silversmycken och Josy Designs miljövänliga mode.

På en äldre gård i Vedborm driver Barbro och Ulf Stålhammar företagen BS Sidendesign och Stålhammars Snickeri under samma tak med 200 kvadratmeter butiksyta och ateljedel. Ulf tillverkar möbler i trä och kalksten medan Barbro säljer egendesignade ponchos, tunikor och sjalar i handmålat siden.

– Jag säljer silversmycken, batikkläder, vintage och kläder i siden. Ulf har mindre bord och pallar till försäljning. I butiken finns även designklassiker och en del retroföremål. Vi har öppet alla dagar och bjuder på stämningsfull miljö med eld, facklor och tilltugg.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul