ÅRSKRÖNIKA: IRÉNE FORSMARK:Så är det snart dags att lägga 2017 till handlingarna. Vad finns då för öländska minnen av det? Framtidstro är ett och en anings större krismedvetenhet ett annat.

Vädret såklart, eller närmare bestämt frånvaron av värme och närvaron av blåst. Ja, visst levde vår ö upp till sitt kända epitet. Trots dåligt väderår i hela landet sken förstås solen ändå nästan mest här, men nog blåste det mer än vanligt?

Så var det ju vattenfrågan förstås. Den snöfattiga vintern gav ett tidigt bevattningsförbud. Men allt regnande under sensommar och höst raderade förbudet och man kan nu fylla en hink utan alltför dåligt samvete. Men visst stänger vi alla numera av kranen när vi borstar tänderna och snabbdusch har blivit en god vana.

Hurra hurra

Turistsäsongen blev bra även om många förvånat stirrade på snön på långfredagen och ännu värre; i början av maj! En sen vår, inte så mycket äpplen men ett suveränt päronår. De blommar som bekant inte samtidigt. Öland spirade trots allt och en mängd roliga aktivitet arrangerades och många reste hit.

Sommaren bjöd på många höjdpunkter allt från Per Gessle till GES i ruinen. Löptävlingar i massor och förstås ett 40-årsfirande utöver det vanliga. Norska tvillingar och en populär kronprinsessa drog rekordpublik på Borgholms IP.

Framtidstro

Året präglades också av en större framtidstro. I Färjestaden byggs som aldrig förr; radhus, bostads/hyresrätter, seniorbostäder, ny skola m.m. Bönderna är mer nöjda än på länge då priserna på både mjölk och kött har ökat. Nya bönor efterfrågas starkt och årets provodling av quinoa slog väl ut. Och Skördefesten är en populär marknadsplats för allt det öländska goda.

Så måste vi förstås gratulera Mörbylånga som i SKLs undersökning av hur nöjda företagarna är med kommunernas service och myndighetsutövning kom på 18 plats av 139 deltagande kommuner, bäst i länet. Lika bra utfall blev det inte i Svenskt Näringslivs årliga mätning. Mörbylånga hamnar på plats 207, ett fall med 57 platser. Borgholm faller 25 platser och hamnar som 275 av Sveriges 290 kommuner.

Här finns att göra om man säger så...

Öland en kommun...

Då är vi osökt inne på årets politik. Som vanligt nödgas man nästan säga, har någon av kommunerna, eller båda, ekonomiska problem. Mycket finns förstås att säga om detta, bort- och/eller orsaksförklaringar. Den intressantaste frågan är ändå den nyväckta om EN kommun.

Ger den de samordningsfördelar förespråkarna säger eller urholkar den demokratin? Ön är trots allt nära 15 mil lång. Och så den allra mest delikata frågan: Var ska kommunledningen sitta …? Många frågor där ingen vet svaren förrän succén eller misslyckandet är ett faktum. Man kan ju inte vara delvis en kommun. Viss ångerrätt finns förstås – Motala och Vadstena lever lyckligt skilda, men det är generellt inget att rekommendera.

Frågan är om det inte är lika bra att bilda Kalmarsundstad eller vad en storkommun nu kan tänkas heta. Man slipper ta omvägen över Öland en kommun. Istället blir man en region med lite klös. Närmare 100 000 invånare som äntligen konkurrerar med gelikar på någorlunda lika villkor. Fast frågar man Huskvarna- och Grännabor känner sig många fortfarande slukade av Jönköping sen kommunreformen 1971. Som vanligt finns inga enkla lösningar.

Krismedvetenhet

Tillbaka till ö-politiken igen. Ett litet uppvaknande ur Törn-rosasömnen kan också skönjas. Nu ska 15 Hesa Fredrik installeras i Färjestaden och Mörbylånga så ölänningarna får varnings- och informationssystemet VMA, som meddelar om till exempel en tankbil med ammoniak vält och släpper ut giftig gas. Det går framåt! Någon plan om det händer något med bron skönjes ännu inte, eller har jag läst slarvigt? Fjolårets fråga om vi ska ro eller simma till Kalmar kvarstår således.

Kommunal info

En annan välgärning vore lite spänstigare information på kommunernas hemsidor. Betänk att alla läsare inte bor i kommunen. Mycket är skrivet för redan invigda. Det är säkert inte avsiktligt utan stavas hemmablind. Att tänka på mottagaren och ge svar på; var, när, vad, hur, vem och varför är inte så dumt.

Ett litet exempel: Det byggs nytt vattenverk i Södra Möckleby. Där står att läsa: Byggnaden blir cirka 933 m² och kommer att placeras intill befintligt verk på fastigheten Möckleby 28:1.

Hur många vet var fastigheten 28:1 ligger? Ska man ringa kommunen och be om en karta? Varför inte lägga in en sådan med en gång eller skriva att den kommer att ligga vid gatan-x eller nära byggnaden-y?

Hemsida eller Facebook? Ett annat önskemål är en klar policy om vad kommuner lägger på hemsidan och vad som läggs på Facebook? Just nu måste vi medborgare kolla båda. Spelar ju inte så stor roll när det gäller triviala saker. Men vid avbrott blir det frustrerande. Vid en kris eller stor olycka kan det bli katastrofalt.

Varför kan man inte vara säker på att snabbt hitta viktig info på kommuners hemsidor? Varför är alltid medierna bättre?

Så, snälla tomten! Låt oss hoppas att 2018 blir det år då både Borgholms kommun och Mörbylånga kommun bestämmer sig för att ha landets bästa infoklimat gentemot sina medborgare.

En God jul och ett Gott Nytt 2018 önskas alla läsare.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul