Påsk är Ölands stora öppningshelg. Man känner en förväntansfull pirrande vårglädje redan på bron.

Nåja, ibland är ju tyvärr påsken lite snötyngd, men man vet ju att våren finns runt knuten och att vintergäck och snödroppar blommar under snön. Har man tur lyser Öland gult av både påskliljor och forsythia.

Och nog känns påsken lite extra på Öland. Det nästan så man kan se häxtrafiken till Blåkulla och påskkärringarnas fest på den mystiska ön, Blå Jungfrun i Kalmarsund.

PÅSK I ÅRETS ÖLANDSBY

Böda är Årets Ölandsby, vilket innebär att här kommer såväl invigningen av Öland Spirar som Ölands Skördefest att äga rum. Och en massa andra aktiviteter under året. Till påsk ska allt vara extra pyntat och fint i byn, och det mesta öppnar igen för säsongen. Vill man veta mer om vad som händer som händer i Böda, kan man bland annat hitta det på den nya hemsidan, bodaaretsolandsby.se.

I Gällby, strax söder om Böda, öppnar I&I Christina Prütz upp för säsongen. Påsken är en av vårens tre temahelger då de håller öppet på gården. Särskilt populärt är deras egentillverkade produkter i rostat och blankt järn!

PÅSK I BORGHOLM

I Borgholm firas påsken med bravur. Cityföreningen arrangerar och Lions dekorerar, men alla hjälper till, hela stan är påskpyntad.

Det stora påskträdet kläs 28 mars, på dymmelonsdagen, av förskolans barn och den 4,5 meter höga påsktuppen gör entré.

Mest aktiviteter sker på påskafton med vårtal av kommunalrådet Ilko Corcovic. För två år sedan, när Borgholm fyllde 200 år, landade han vid torget med fallskärm. Det kan ju vara lite svårslaget. Det återstå att se hur han gör entré i år.

Påskharen kommer i alla fall med godisregn och det är fototävling för barn utklädda till påskkärringar och påskgubbar.

Restaurangerna är förstås öppna – många för säsongen. Musikgruppen ”Hill och nån till” går runt och spelar. På Strand hotell pågår konstutställningen med 33 deltagande konstnärer. Vernissage och invigning av landshövding Thomas Carlzon på långfredagen.

ÄGGLETNING PÅ EKERUM

Ekerum Resort erbjuder också en del aktiviteter under påsken. På långfredagen är det modevisning då vårens nyheter från den egna golfbutiken visas. Påskafton bjuder på påskpyssel och äggletning för barnen.

PÅSK PÅ ”ÖSTRE SIIN”

I Löt och Kårehamn händer mycket under påsken. På långfredagen är det Gudstjänst i Löts kyrka och Martinuskören medverkar. Därefter föreläsning i Lötgården med Pav Johnson (bland annat känd från SVTs Det stora fågeläventyret.) Han pratar om ”Insekter i Ölandsperspektiv”.

Från påskafton till och med annandagen serverar Löts hembygdsförening våfflor i gamla skolan och det är utställning i skolbyggnaden. Här planeras också för en fordonsutställning med bland annat gamla mopeder, om vädret är bra. Ateljé Creativ i Arbelunda, Vic & Mic inredningsaffär och AK Loppis har öppet.

Kårehamns Fisk och Havskök har öppnat upp för säsongen. Här kan man handla god påsksill i butiken eller äta gott i restaurangen.

I Bredsättra, mitt emot kyrkan, har Café & Karamellkokeriet öppet på långfredagen och påskafton. I den tidigare gamla skolbyggnaden kan man fika, titta på karamelltillverkning och därefter fylla påskäggen med goda Ölandskarameller.

PÅSK I FÄRJESTADEN

Paradisverkstaden har det alltid väldigt fint påskpyntat. Familjen Paradis kreativitet och skaparlusta genomsyrar allt. Eva Paradis vackra keramikägg är förstås alltid extra populära till påsk. Under påskhelgen får barn i vuxnas sällskap måla sitt eget keramikägg. Butiken är fylld med alla nya trendiga färgglada möbler, bord och rottingmöbler samt en mängd nya produkter och färger av Paradisverkstadens egna keramik. Och blir man hungrig erbjuder de extra mycket påskgott i kaféet.

På hamnplan är det också påskpyntat och fint. Här lockar färgglad keramik från Lotta & Mary, nybakat bröd från Fredriks bröd & bakverk, en god lunch eller middag på någon av restaurangerna samt förstklassig choklad och glass från Ölandschoklad. På Ölands Köpstad delar påskharen och påskkycklingen ut godis till barnen som också kan få ansiktsmålning.

PÅSK I VICKLEBY

Förra årets Ölandsby, Vickleby, kommer att ha en mängd olika aktiviteter. Äggrullning och karttävling med Ölandsgänget, öppna ateljéer och butiker, utställning av konsthantverk och café. Arrangör är Vickleby Byförening och det mesta kommer att hända på påskdagen.

SÖDERUT

Den 26 mars är det slöjdkafé med vaxmålade urblåsta ägg på biblioteket i Södra Möckleby/Degerhamn med början kl. 18.30. Fika, material och lån av verktyg finns. Ledare är Carina Ekberg, Kalmar läns hemslöjdsförening.

För den som vill hälsa på vårens nykomna fåglar i Ottenby är allt öppet under hela påskhelgen: Naturum, Långe Jan, Naturbokhandeln, restaurang Fågel blå samt guidade visningar. I Ottenby startar också ”Fågelvägen” på östra sidan, som sträcker sig till Gårdby. Här finns mat, boende, konst, natur och vandringsleder. De allra flesta har öppet på påskafton och en del alla dagar. På Mellby Ör Inn är det pubkväll 30 mars med underhållning av ”Tuesday sticker”. Glad påsk!

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul