Den öländska evenemangskalendern tar inte slut med Ölands Skördefest utan fortsätter med ett brett utbud av kulturevenemang, motion och mat för hela familjen. I år är det premiär för en ny höstmässa på södra Öland som sammanfaller med de kända fågelskådarveckorna.

Under tre intensiva veckor i oktober, när himlen över Öland förvandlas till fåglarnas motorväg, samlas hundratals fågelskådare från Europas nordligaste länder på Ölands södra udde. I år har intresseföreningen Fågelvägen, som består av lokala företagare och privatpersoner, bildat en två veckor lång höstmässa som pågår mellan 6 och 21 oktober.

– Syftet är att förlänga säsongen, men framförallt säkerställa att det finns intressanta aktiviteter och händelser för de hundratals fågelskådare och turister som kommer hit. Genom att även anordna aktiviteter för barn underlättar vi för de fågelskådare som vill ta med sina familjer hit. Förhoppningen är att det ska bli ett återkommande event som även ska locka de bofasta på ön, säger Agneta Larsson, ägare av Ölandsgården Mellby Ör Inn där flera fågelskådare bor under sin vistelse.

Sedan april i år har Agneta erbjudit yoga en gång i veckan för sina gäster och programmet börjar just på Mellby Ör Inn med yogaklasser för barn och vuxna. Några dagar senare, onsdagen den 10 oktober, är det berättarkväll med pubmiddag på Mellby Ör Inn.

– Den kände ornitologen och rovdjursexperten Anders Bjärvall berättar om fåglar, och vi ser gärna att ni bokar bord innan. Samma vecka visar Anders Isgren hur man skapar fantasifulla fåglar i trä. Veckan efter är det två event här, en pubkväll och en kväll där konstnärerna Bodil Magnusson och Liselotte Henriksen lär ungdomar hur de skapar podcast.

Under mässans första vecka öppnar glaskonstnärerna Robert Oldergaarden & Maria Milton Loheden glashyttan och ateljén på gården i Triberga för den som vill blåsa glas och se deras glaskollektion. Osteopaten och ornitologen Lena Wikström har kombinerat sina intressen och genomför skådargympa vid Mellby torp.

– Lena ger tips om hur man undviker gamnacke, värk och andra krämpor som man kan drabbas av när man skådar fåglar. Christian Cederroth och Don Hullmann erbjuder fågelguidningar och Nordqvists Nötkött i Skärlöv har sin gårdsbutik öppen dagligen. Restaurang Fågel Blå har öppet alla dagar under mässan.

– På Stenåsa Camping har Kent-Olof Nord en fotoutställning. Dessutom händer det mycket spännande på Naturum i Ottenby och i Naturbokhandeln i Stenåsa. Ett komplett program finns på Fågelvägens Facebooksida, berättar Agneta Larsson.

På södra Öland ligger även Carlas Cafe som avslutar årets musikkvällar med amerikanske artisten Bob Wayne och hans outlaw country.

HÖSTMARKNAD I ALGUTSRUM

Det händer mycket även på andra delar av ön. På mellersta Öland har det ända sedan 1840 arrangerats en höstmarknad i Algutsrums gamla marknadsbodar den första fredagen i oktober. I Färjestaden har Hotel Skansen musikkvällar, whiskyprovning och oktoberfest med tyrolerband. Dessutom anordnas återigen julölsprovning med lokale ölexperten Nicholas Karlsson.

HÄLSOSAMT PÅ EKERUM

På Ekerum Resort Öland är det fokus på idrott och hälsa. Den 13 oktober arrangerar Högby IF Ekerumloppet för barn och vuxna på terrängstigar i den vackra naturen runt Ekerum och Rällaskogen. Samma helg anordnas Peak Performance Weekend med yoga, träningspass och golf, och två veckor senare arrangerar Högby IF och Svenska Friidrottsförbundet SM i terränglöpning på Ekerum Resort Öland.

TEMAKVÄLLAR I KÅREHAMN

Lite längre norrut på östra sidan bjuder Kårehamns Fisk & Havskök in till några trevliga temakvällar under hösten. Lördagen den 13 oktober blir det champagneprovning med fyrarätters meny. Söndagen den 28 oktober är det åter dags för Arabisk afton.

– Vi har anställt en mycket duktig kock från Syrien, berättar ägaren Tomas Isaksson. Därav uppstod idén som gjorde stor succé i våras.

För den som älskar skaldjur är det skaldjursafton den 3 november som gäller.

LJUS PÅ KULTUR

I slutet av oktober och början av november arrangeras även kulturfestivalen Ljus på Kultur som är ett samarbete mellan Borgholm, Kalmar och Mörbylånga kommun där organisationer, företag och föreningar anordnar olika kulturevenemang. I Borgholm är det filmfestival med flera klassiker, bland annat Ingmar Bergmans ”Skammen”, och för tredje året i rad bjuder Borgholms Bokhandel in till författarkväll på Strand Hotell den 31 oktober.

– Vi vill sätta fokus på kultur och erbjuda något extra till nya och gamla kunder även utanför högsäsong. Biljetter släpps i bokhandeln under skördefestveckan, och i år har vi fått en spännande blandning av författare, berättar Johan Ericksson på Borgholms Bokhandel.

Medverkar gör den kände deckarförfattaren Håkan Nesser, tvprofilen och författarinnan Agneta Sjödin, författarinnan Elisabet Nemert samt Jessica Frej, kock och kokboksförfattarinna.

– Håkan Nesser behöver ingen närmare presentation, deckare är den genre som vi säljer mest av i bokhandeln. Agneta Sjödin är känd, men alla vet inte om att hon är duktig på att skriva. Elisabet Nemert, som skriver historiska romaner, är en av de mest utlånade författarinnorna på Borgholms Bibliotek.

– Jessica Frej slog igenom i tv-programmet Sveriges Mästerkock och har sedan dess skrivit böcker och synts i olika medier. Vi är också glada att lokale journalisten Sven Ekberg är moderator under kvällen.

Senaste artiklarna

 • Ottenby fågelstation slog nytt ringmärkningsrekord 2020 där året kröntes med en fantastisk upptäckt. För första gången i fågelstationens historia hittades en av stationens ringmärkta fåglar, en småsnäppa, på andra sidan Atlanten.
  Läs!
 • Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.
  Läs!
 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul