På Hotell Borgholm är det ägaren Owe Fransson som har komponerat vinlistan som nyligen har fått en prestigefylld, internationell utmärkelse. Han tog över hotellet 1972 och om ett par månader lämnar han över det till nya ägare.
I somras tilldelades Hotell Borgholm utmärkelsen ”Best of Award of Excellence” för sin vinlista och utmärkta sätt att hantera viner. Det är tidskriften ”Wine Spectator” i USA som står bakom priset.
– Jag är hedrad och glad över utmärkelsen. Den är en kvalitetsstämpel på vårt arbete med vinerna på Hotell Borgholm. Wine Spectator är en av världens största vinpublikationer och har ett högt anseende i vinvärlden, säger Owe Fransson.
Han förklarar att vinlistans innehåll har vuxit fram under många år. Eftersom vinet är hans arbete och hobby håller han sig uppdaterad genom att ta del av nyheter i vinvärlden. Det kan exempelvis handla om att en ny generation med vinmakare tar över i ett äldre familjeföretag och moderniserar produktionen vilket leder till nya kvaliteter på vinerna.
– Kunskap är nyckeln till att komponera en vinlista som lockar gäster till restaurangen. Man behöver också vara alert och hänga på låset när riktigt intressanta viner är till salu. En mindre producent kanske bara exporterar ett fåtal flaskor av en åtråvärd årgång till Sverige. Tack vare goda relationer med engagerade importörer kan jag köpa vissa kvaliteteter som inte finns på så många restauranger i Sverige, säger Owe.
PÅGÅTT SEDAN 1972
Bygget av den prisbelönta vinlistan har pågått sedan han tog över hotellet 1972.
I samtalet om vin med Owe Fransson får man en bit restauranghistoria på köpet och även en inblick i hur svenskarnas förhållande till mat och vin har förändrats under de senaste 45 åren. I början av 1970-talet var Hotell Borgholm ett sommarhotell dit publiken främst kom för att dansa men det serverades även danssupé.
– På den tiden beställde restauranggästerna öl och snaps till förrätten, oavsett vad som låg på tallriken. Till huvudrätten, som oftast bestod av kött, beställde de in en flaska rött utan att fundera över vilken typ av rödvin det var. På hotellet hade vi en handfull röda och lika många vita viner som köptes från Systembolaget, det var bara därifrån som krögare fick handla.
Senare under 1970-talet blev det även diskotek och nattklubb på hotellet. Owe träffade Karin som snart skulle bli hans fru. Det blev en lokal ledig som låg i anslutning till hotellen, här inrymdes matsalen i den första riktiga restaurangen och här började Karin att utveckla sin numera prisbelönta gastronomi. Från början var upplägget sådant att gästerna startade kvällen med att äta middag och sedan gick de över till nattklubben. Man riktade sig till en medveten publik med ett växande intresse för gastronomi där vinet är en självklar del.
Detta var på 1980-talet när restaurangerna och nattlivet i många svenska städer stängde igen under somrarna. Istället reste man till Borgholm och andra sommarstäder längs kusterna.
– I slutet av 1980-talet blev nattlivet lugnare och samtidigt märkte vi att Karins läckra och välgjorda mat tillsammans med ett intressant urval av viner blev en större publikmagnet än nattklubben. Vi beslutade oss för att stänga nattklubben och fortsätta på gastronomins väg. Det visade sig vara ett klokt val, konstaterar Owe Fransson.
SMAKKOMBINATIONER
I dag lockar restaurangen en gastronomisk publik som kommer resande från stora delar av världen. Karin är förmodligen den mest omskrivna ölänningen i modern tid och restaurangen är belönad med en stjärna i den internationella restaurangguiden Guide Michelin.
Hur går det till, rent praktiskt, att välja viner till Karin Franssons smakkombinationer?
– När Karin är klar med sin meny så lagas den upp för provsmakning. Jag och mina vinkunniga medarbetare i matsalen smakar, diskuterar och kommer fram till vilka viner som matchar de olika rätterna bäst. Dessa föreslår vi för gästerna i de vinpaket som finns i menyn men vi kan även tipsa om andra alternativ för dem som önskar det. Vi har även gäster som börjar sitt restaurangbesök med att studera den omfångsrika vinlistan och låter vinet bestämma vad de ska äta.
Owe Fransson konstaterar att vin, precis som mat och kläder, följer tidens trender. Själv är han mån om att vinlistan visar hans intresse och kunnande istället för att bara vara trendig.
– Jag har till exempel fått kritik för att jag har flera viner från Rhône än från nya världen, men det visar bara mitt vinintresse som i sin tur är skälet till att flera av våra gäster reser hit.
GENUIN UPPSKATTNING
Nöjda gäster har alltid varit ledstjärnan i Owe Franssons arbete. I den filosofin ingår det att erbjuda dem en produkt som han är stolt över och som inte bara är trendriktig.
– Min glädje som krögare är att gästerna ska känna sig välkomna och att vi som arbetar här berikar deras kväll och liv. De ska helt enkelt bli lyckligare. För att utveckla vårt ställe har Karin och jag rest mycket och fått inspiration från andra hotell och restauranger, såväl i Sverige som utomlands.
Owe Fransson är född och uppvuxen i Borgholm. Under sin uppväxt hade han målet att göra något bra för sin stad, att sätta den på kartan. Om några månader är det dags för Owe och Karin Fransson att runda av. Vid årsskiftet lämnas hotellnycklarna över till de nya ägarna. Hur känns det?
– Så här i slutet av karriären känns det väldigt roligt att ha gjort så många gäster nöjda. Under sommaren har flera av dem uttryckt sin tacksamhet för alla de besök som de har gjort hos oss. Vi har ju gäster som kommit tillbaka år efter år sedan 1980-talet. Det känns fantastiskt fint att få ta emot en sådan genuin uppskattning. Vinintresset har jag kvar, det är min hobby.