FOTO: JOACHIM GRUSELL

Sedan Ölands första mikrobryggeri öppnade för fem år sedan har intresset för öländska drycker ökat för varje år. 2018 startades ett ölsafari och i år arrangeras dryckesfestivalen ”Drick Öland” i samband med Öland Spirar.

På norra delen av Öland, inom en radie av bara några mil, finns idag lokala mikrobyggerier som Fireside Brewery, Kackelbryggeriet, Källabryggaren och Skedemosse Gårds-bryggeri. Johanna Heinecke, delägare av Fireside Brewery, berättar att det finns ett stort intresse för öländskt hantverksöl, både bland öbor och besökare.

– Efterfrågan på öländska drycker fortsätter att öka och vi märker att det finns ett stort intresse i att lära sig mer om hantverksbryggerier och hantverksöl. Det är alltså inte bara slutprodukten som intresserar allt fler utan även själva tillverkningen, säger Johanna Heinecke.

Under 2018 lanserade Kackelbryggeriet tillsammans med Fireside Brewery och Skedemosse Gårdsbryggeri ölsafari där deltagarna får uppleva Ölands natur och besöka de tre bryggerierna.

– Istället för att se varandra som konkurrenter ser vi stora fördelar med att samarbeta. Satsningen på ölsafari, som fortsätter i år, har slagit väl ut och nu tar vi nästa steg genom att arrangera den öländska dryckesfestivalen ”Drick Öland” den 11 maj i samband med Öland Spirar.

– Syftet är att ge fler möjlighet att provsmaka våra drycker och uppleva den nya öländska dryckeskulturen. Rent tidsmässigt är det en bra period för oss bryggerier som har fullt upp med att tillverka och leverera öl till restauranger och Systembolaget under sommarmånaderna.

”Drick Öland” arrangeras på Kackelstugans gård i Västra Sörby som driver Ölands första och största mikrobryggeri – Kackelbryggeriet. Förutom de tre arrangörerna deltar de öländska vinproducenterna Wannborga på Öland och Håks gård, mikro-bryggeriet Källabryggaren, Carls Must och lokala producenter av komjölk och sist men inte minst getmjölk från Hagelstad Getgårdsmejeri. Förutom dryck kommer det finnas mat från både Kackelstugan och Fireside Brewery.

– Från Fireside tar vi med oss långrökt amerikansk BBQ som lagas av vår nya köksmästare och delägare Francisco Ortiz. Genom att ta in honom i verksamheten kan jag och Joel fokusera helt på vår öltillverkning.

– På ”Drick Öland” blir det även musik i form av trubadur och försäljning av festivalens egna folköl som vi har tillverkat tillsammans.

Festivalen är uppdelad i två pass, eftermiddag och kväll. Biljetterna gäller ett av passen och går att köpa i förköp eller vid mån av plats i entrén där det även säljs polletter för smakprov av alkoholhaltig dryck. I inträdespriset ingår ett exklusivt provningsglas.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul