FOTO: JOACHIM GRUSELL

Till vardags bor ölänningen Per Hallberg med sin familj i Los Angeles. Där arbetar han framgångsrikt sedan drygt 30 år tillbaka som ljudtekniker i filmbranschen. Men en sak är säker, han återvänder alltid till sitt älskade Öland.

Per är uppvuxen i Tryggestad strax utanför Borgholm tillsammans med pappa Göran, mamma Anita och lillebror Johan. Redan i unga år valde han i mångt och mycket att gå sin egen väg. Per var ambitiös och arbetsam och efter att ha prövat ett antal olika säsongsjobb i Borgholm och i Åre startade han cykeluthyrning, Hallbergs Hojjar i Borgholm.

Men tack vare en amerikansk kompis hamnade Per i USA och blev kvar. Väl där fick han möjligheten att arbeta inom filmbranschen och utvecklade sin förmåga som ljuddesigner och ljudtekniker. Per säger själv att lugnet har han ärvt efter pappa medan mamma Anita gav honom den mer nyfikna kreativa konstnärliga sidan.

– Så är det. Tror det också varit lyckad kombination för mitt jobb. Jag är rätt stresstålig vilket är en nödvändighet. Samtidigt är det så klart viktigt att ha den konstnärliga sidan med sig.

VÄRLDSBÄST PÅ LJUD

Per Hallberg är en av världens absolut främsta experter på ljud. Han har bland annat vunnit tre Oscars för bästa ljudredigering i filmerna Braveheart (1995), The Bourne Ultimatum (2007) och Bondfilmen Skyfall (2012). Dessutom har han även varit Oscarsnominerad för en fjärde, Face/Off (1997). Han har arbetat med många framgångsrika regissörer och världsstjärnor som till exempel Mel Gibson, Tom Cruise och Denzel Washington. Men trots framgångarna och livet i Hollywood så glömmer inte Per sitt Öland.

– Så fort jag har möjlighet så åker jag till Öland. Att kunna ta en paus från stressen i Hollywood och få möjligheten att landa hemma på gården i Tryggestad. Det betyder oerhört mycket för mig. Öland är liksom ”hemma hemma” för mig. Här är helt andra värderingar som blir allt viktigare ju mer åren går. I Los Angeles är det högt tempo hela tiden, mycket av allt. Här laddar jag batterierna och kontrasten är viktig.

GÅRDEN, JEEPEN OCH KOMPISARNA

Gården i Tryggestad utanför Borgholm har tillhört släkten sedan 1700-talet. Idag är det Per som tar hand om den.

– Det är det bästa som finns. Att komma hit och fixa med både det ena och det andra. Det finns ju alltid saker att göra när du har hus. Sen har jag ju min gamla jeep, en 1958 års modell, samma årgång som jag själv och fortfarande med originalmotor. Den har jag haft i många år. Jag och mina två gamla kompisar Öjje och Ärtan från Borgholm har bildat en inofficiell Jeep-club. Vi träffas minst en dag i veckan under sommaren med våra jeepar. Det är nog Sveriges minsta bilklubb, men vi har himla kul.

Förutom att ägna tid åt jeepen, kompisarna och Tryggestad så älskar Per att segla. Han brukar låna en segelbåt av en annan gammal kompis i Borgholm, båtbyggaren Johan Wirsén.

– Johan är en otroligt duktig båtbyggare. Det är en ynnest att få segla med hans båt.

NYA FILMPROJEKT

Det senaste året har Per tagit det lite lugnare och ägnat sig åt mindre filmprojekt. Bland annat har han jobbat med en reklamfilm för amerikanska Superbowl som sedermera fick pris för bästa reklamfilm. Nu är det dock nya större filmprojekt på gång igen. Den svenske filmregissören Daniel Espinosa är ytterligare en svensk som gjort succé i Hollywood. Han har tidigare regisserat bland annat ”Snabba cash” och ”Safe House”. Nu är han aktuell med ny film.

– Ja, jag ska arbeta med hans nya film under sommaren. Det ser jag verkligen fram emot. Gillar honom skarpt. Daniel ringde mig så fort han fick klartecken att göra filmen. Det är kul. Så det blir väl att varva mellan filmjobbet och Öland i sommar.

FAMILJETID PÅ ÖLAND

För Per har det alltid varit viktigt att även ta med familjen till Öland mellan de intensiva arbetsperioderna. Och en som gärna följer med pappa är dottern Svea.

– Mer än gärna, säger Per och skrattar. Hon har varit här sedan hon var liten och har skapat sin egen relation till Öland. Det är härligt. Numera är det inte frågan om jag ska vara på Öland eller inte. För lite sedan var det en god vän som undrade. Då svarade Svea att ”Hur pappa gör det vet jag inte men jag ska i alla fall åka till Öland i juli”.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul