På Trädgårdsgatan 26 i Borgholm driver Jonas Åhman en restaurang i det lilla formatet. När hösten kommer stänger han krogen för att resa ut i världen och utbilda andra kockar.
Jonas Åhman är köksmästaren som bor i samma hus som sin restaurang på Trädgårdsgatan 26. Från entrédörren i gatuplan kommer man rakt in i restaurangen som rymmer cirka 16 gäster. Längs en av väggarna ligger det öppna köket. Där får det bara plats en person och det är Jonas. Han rör sig snabbt och effektivt mellan bänk och ugn. När varmrätten är serverad pustar han ut lite och tar en runda i matsalen för att säga hej till sina gäster.
Huset är från 1850 och här har det varit både snickeriverkstad och begravningsbyrå. År 2006 öppnade Jonas restaurangen som har samma namn som gatuadressen. I restaurangguiden White Guide har den klassificeringen ”Mycket god klass” vilket är en av de högsta klasserna.
I år blev han även nominerad till ”Årets hjärtekrog”.
– Jag tycker väldigt mycket om min lilla restaurang och nu har jag hittat ett sätt att arbeta som fungerar bra. Det innebär till exempel att jag tar emot gäster i två sittningar per kväll och att jag lagar en trerättersmeny med samma förrätt och dessert till alla men att det finns två huvudrätter att välja mellan. Min syster, Sara Åhman, sköter serveringen och när jag har extra mycket att göra kan hon även hjälpa till mig med förberedelserna i köket. Jag är glad för samarbetet med henne, säger Jonas Åhman.
MED VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS
Restaurangen är öppen under sommaren, när höstmörkret drar in över Borgholm ger sig Jonas ut på uppdrag i världen. I år har han bland annat varit i Moçambique, Kina och Saudiarabien. Oftast handlar uppdragen om att utbilda kockar som arbetar på svenska ambassader och konsulat eller ansvara för stora evenemang som hör ihop med Sveriges diplomatiska representation.
– Jag blir rastlös om jag har för lite att göra och jag älskar verkligen utmaningar. Det här sättet att leva och arbeta under olika årstider passar mig utmärkt. Jag är också mycket tacksam för att få förståelse från Maria, min kära fru.
Under tre år, med start 2009, arbetade Jonas i Bryssel. Han var residenschef och i uppgifterna ingick bland annat att ansvara för alla representationsmiddagar på residenset som då beboddes av den svenske ordföranden i EUs militärkommitté. Åren i Bryssel bidrog också till att han fick en djupare förståelse för politiken i EU. Du har hela världen som arbetsplats, hur påverkar det din matlagning på Trädgårdsgatan 26?
– Jag lever mycket med det öländska. Efter många år i Borgholm vet jag när körveln kan plockas och var de bästa fläderblommorna växer. Jag går ofta till Pelle Hermansson som driver torghandeln i Borgholm. Han gör ett fantastiskt arbete med att köpa in grönsaker, bär och frukt från mindre odlare. Tack vare Pelle slipper jag åka ön runt och leta efter de bästa råvarorna. Jag väljer svenskt kött eftersom jag vet att djuren har det mycket bättre här. Men trots att jag vurmar för det lokala känner jag inga hinder för att ta upp influenser från mina resor. Om jag till exempel har ätit världens godaste dessert med mango i Filippinerna så vill jag gärna åstadkomma något liknande i min restaurang i Borgholm.
Jonas är mycket vinintresserad och älskar den magi som uppstår när smakerna i vinet och maten passar varandra. Han är också mycket förtjust i att arbeta nära sin publik i restaurangen på Trädgårdsgatan.
– Mina gäster ser allt som händer i köket. Varje kväll när Sara och jag öppnar dörren till den första sittningen är vi förväntansfulla. Det är som inför en föreställning, eller snarare en show där jag visar upp mitt hantverk. Vi kör två föreställningar varje kväll.