FOTO: JOACHIM GRUSELL

På Trädgårdsgatan 26 i Borgholm driver Jonas Åhman en restaurang i det lilla formatet. När hösten kommer stänger han krogen för att resa ut i världen och utbilda andra kockar.

Jonas Åhman är köksmästaren som bor i samma hus som sin restaurang på Trädgårdsgatan 26. Från entrédörren i gatuplan kommer man rakt in i restaurangen som rymmer cirka 16 gäster. Längs en av väggarna ligger det öppna köket. Där får det bara plats en person och det är Jonas. Han rör sig snabbt och effektivt mellan bänk och ugn. När varmrätten är serverad pustar han ut lite och tar en runda i matsalen för att säga hej till sina gäster.

Huset är från 1850 och här har det varit både snickeriverkstad och begravningsbyrå. År 2006 öppnade Jonas restaurangen som har samma namn som gatuadressen. I restaurangguiden White Guide har den klassificeringen ”Mycket god klass” vilket är en av de högsta klasserna.

I år blev han även nominerad till ”Årets hjärtekrog”.

– Jag tycker väldigt mycket om min lilla restaurang och nu har jag hittat ett sätt att arbeta som fungerar bra. Det innebär till exempel att jag tar emot gäster i två sittningar per kväll och att jag lagar en trerättersmeny med samma förrätt och dessert till alla men att det finns två huvudrätter att välja mellan. Min syster, Sara Åhman, sköter serveringen och när jag har extra mycket att göra kan hon även hjälpa till mig med förberedelserna i köket. Jag är glad för samarbetet med henne, säger Jonas Åhman.

MED VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS

Restaurangen är öppen under sommaren, när höstmörkret drar in över Borgholm ger sig Jonas ut på uppdrag i världen. I år har han bland annat varit i Moçambique, Kina och Saudiarabien. Oftast handlar uppdragen om att utbilda kockar som arbetar på svenska ambassader och konsulat eller ansvara för stora evenemang som hör ihop med Sveriges diplomatiska representation.

– Jag blir rastlös om jag har för lite att göra och jag älskar verkligen utmaningar. Det här sättet att leva och arbeta under olika årstider passar mig utmärkt. Jag är också mycket tacksam för att få förståelse från Maria, min kära fru.

Under tre år, med start 2009, arbetade Jonas i Bryssel. Han var residenschef och i uppgifterna ingick bland annat att ansvara för alla representationsmiddagar på residenset som då beboddes av den svenske ordföranden i EUs militärkommitté. Åren i Bryssel bidrog också till att han fick en djupare förståelse för politiken i EU. Du har hela världen som arbetsplats, hur påverkar det din matlagning på Trädgårdsgatan 26?

– Jag lever mycket med det öländska. Efter många år i Borgholm vet jag när körveln kan plockas och var de bästa fläderblommorna växer. Jag går ofta till Pelle Hermansson som driver torghandeln i Borgholm. Han gör ett fantastiskt arbete med att köpa in grönsaker, bär och frukt från mindre odlare. Tack vare Pelle slipper jag åka ön runt och leta efter de bästa råvarorna. Jag väljer svenskt kött eftersom jag vet att djuren har det mycket bättre här. Men trots att jag vurmar för det lokala känner jag inga hinder för att ta upp influenser från mina resor. Om jag till exempel har ätit världens godaste dessert med mango i Filippinerna så vill jag gärna åstadkomma något liknande i min restaurang i Borgholm.

Jonas är mycket vinintresserad och älskar den magi som uppstår när smakerna i vinet och maten passar varandra. Han är också mycket förtjust i att arbeta nära sin publik i restaurangen på Trädgårdsgatan.

– Mina gäster ser allt som händer i köket. Varje kväll när Sara och jag öppnar dörren till den första sittningen är vi förväntansfulla. Det är som inför en föreställning, eller snarare en show där jag visar upp mitt hantverk. Vi kör två föreställningar varje kväll.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul