FOTO: JOACHIM GRUSELL

Södra Ölands Konstnatt är en konstrunda utöver det vanliga. I år finns det 65 ställen att besöka.

Konstnatten är en konstutställning som i år är fördelad på 65 stationer på södra Öland. Det är en magisk natt för alla konstälskare som ger sig ut i det täta, öländska höstmörkret för att stanna till vid de olika stationerna, träffa konstnärerna och se deras verk. Vid några av stationerna är det flera konstnärer som ställer ut. Den stora publiken kommer från hela Sverige. Det är Kulturföreningen Södra Ölands Konstnatt som arrangerar evenemanget.

Hur startar man bäst sin nattliga konstrunda?

– För att få en överblick och karta till alla utställningar som håller öppet under natten så startar man i Mörbylånga konsthall. Här finns en samlingsutställning där varje konstnär har en egen yta som de fyller med innehåll. För publiken är det ett strålande tillfälle att få en överblick och välja ut vilka konstnärer som man vill besöka under fredagskvällen och natten, säger Siv Lindahl, Kulturföreningen Södra Ölands Konstnatt.

I anslutning till Konstnatten är det mera som händer i Mörbylånga. Det är bland annat dockparader, eldjongleringar och en ostfestival i hamnen som gästas av ostmakare från stora delar av Sverige. En del av magin under konstnatten är de många ljusen som lyser upp det kompakta mörkret. Vid varje utställningslokal brinner det 21 marschaller. Vissa år har det varit problem med att vinden släcker ut marschallerna, men arrangörerna hoppas att de ska hålla sig brinnande och vägleda besökarna.

Vilka nyheter i årets Konstnatt vill du särskilt lyfta?

Ingen konstnatt är den andra lik, det är en fantastisk upplevelse. I år är det fem utställningar i Bläsinge, det är fler än tidigare. En av dessa är en ljusinstallation. Här finns även en fotograf; Björn Olivemark som visar sina bilder på Kvarnhovra gård. Jag är också väldigt glad för att Behnn Edvinsson är med i år. Han är en fantastisk målare och berättare som har en lång historia på Öland. Han ställer ut i sin ateljé i Änglatorp, strax norr om Mörbylånga, säger Siv Lindahl.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul