FOTO: JOACHIM GRUSELL

Södra Ölands Konstnatt är en konstrunda utöver det vanliga. I år finns det 65 ställen att besöka.

Konstnatten är en konstutställning som i år är fördelad på 65 stationer på södra Öland. Det är en magisk natt för alla konstälskare som ger sig ut i det täta, öländska höstmörkret för att stanna till vid de olika stationerna, träffa konstnärerna och se deras verk. Vid några av stationerna är det flera konstnärer som ställer ut. Den stora publiken kommer från hela Sverige. Det är Kulturföreningen Södra Ölands Konstnatt som arrangerar evenemanget.

Hur startar man bäst sin nattliga konstrunda?

– För att få en överblick och karta till alla utställningar som håller öppet under natten så startar man i Mörbylånga konsthall. Här finns en samlingsutställning där varje konstnär har en egen yta som de fyller med innehåll. För publiken är det ett strålande tillfälle att få en överblick och välja ut vilka konstnärer som man vill besöka under fredagskvällen och natten, säger Siv Lindahl, Kulturföreningen Södra Ölands Konstnatt.

I anslutning till Konstnatten är det mera som händer i Mörbylånga. Det är bland annat dockparader, eldjongleringar och en ostfestival i hamnen som gästas av ostmakare från stora delar av Sverige. En del av magin under konstnatten är de många ljusen som lyser upp det kompakta mörkret. Vid varje utställningslokal brinner det 21 marschaller. Vissa år har det varit problem med att vinden släcker ut marschallerna, men arrangörerna hoppas att de ska hålla sig brinnande och vägleda besökarna.

Vilka nyheter i årets Konstnatt vill du särskilt lyfta?

Ingen konstnatt är den andra lik, det är en fantastisk upplevelse. I år är det fem utställningar i Bläsinge, det är fler än tidigare. En av dessa är en ljusinstallation. Här finns även en fotograf; Björn Olivemark som visar sina bilder på Kvarnhovra gård. Jag är också väldigt glad för att Behnn Edvinsson är med i år. Han är en fantastisk målare och berättare som har en lång historia på Öland. Han ställer ut i sin ateljé i Änglatorp, strax norr om Mörbylånga, säger Siv Lindahl.

Senaste artiklarna

 • I Arontorp ligger världens största kroppkaksrestaurang. Här tillagas den öländska nationalrätten på ett hantverksmässigt sätt. Under högsäsongen på sommaren rullas det ungefär 8000 kroppkakor per dags i restaurangens kök. Ägaren Gillis Dahlström är Årets Ölänning 2020, han tror på en ljus framtid för kroppkakan och den svenska husmanskosten.
  Läs!
 • Artisten Adée har världen som arbetsplats. Men hur många gånger hon än åker till olika gig och engagemang i Storbritannien och USA så lämnar hon aldrig riktigt Öland.
  Läs!
 • Fåret har minst sedan bronsåldern varit i människornas tjänst. Men dess kött och ull har i modern tid tyvärr inte alltid jämte olika mat trender och nya textilmaterial fått sin rättmätiga plats och erkännande. Kanske förtjänar det till och med en liten upprättelse för köttet smakar inte alls kofta. Och ullen sticks faktiskt inte ett dugg. Vi får tacka lammet för mycket...
  Läs!
 • Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.
  Läs!
 • Hon har vid flera tillfällen presenterats som den framgångsrika näringslivsprofilen bakom bland annat Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga i Stora Rör, men hennes satsningar i den lilla orten går djupare än så. Anita Rothschild är ett barn av Stora Rör.
  Läs!
 • Den nya Ölandsleden har redan ökat cykelturismen på Öland och idag finns det både guidade turer och cykellopp längs leden. Cykelentusiasterna Vladimir Serpan och Magnus Petersson bestämde sig för att skapa ett eget äventyr, utan stora kostnader och cyklade fyr till fyr under våren 2019. Nu planerar de för en ny tur där vem som helst har möjlighet att hänga på.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
 • VIDA Konsthall och Museum har fint besök i sommar. Det är designern och modeskaparen Lars Wallin som visar Lars Wallin Fashion Stories. Utställningen pågår från 1 juli till 1 oktober och på vernissagen 1 juli kommer Lars Wallin självklart att vara på plats!
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul