Textilkonstnären Karin Öberg skapar stickmönster samt tråd och garner av naturmaterial som säljs över hela världen. I sin ateljé i Bårby arrangerar hon stickningsdagar på sommaren och håller öppet hus under skördefesten.
Karin Öberg är textilkonstnär och designer i Bårby som ligger nära Mörbylånga. Huset rymmer både bostad och ateljé. Genom fönstren längs husets ena sida har hon utsikt över stora alvaret och från den andra sidan ser hon solen gå ner över Kalmarsund.
Här lever Karin Öberg bland garn och trådar. Hon säger själv att hon är trådfixerad och att trådars kvalitet och färg är hennes uttrycksmedel. Det är framförallt stickade plagg som hon designar, stickningen är hennes sätt att använda trådar i olika färgkonstellationer, mönster och strukturer.
Den djupa kärleken till trådar är skälet till att hon utvecklade lingarnet Kalinka i slutet av 1990-talet. Härvorna med lingarn som finns i 27 olika färger är prydligt upphängda på en av väggarna i ateljén.
– Lin är ett magiskt material. Det andas och känns svalt på sommaren och varmt på vintern. Det är hållbart och den egenskapen har alltid varit viktig för mig. Nu märker jag att det är allt flera som bryr sig om det, de vill ha plagg som håller längre än en säsong. Då krävs det att materialet är hållbart och att designen är tidlös. En tröja som är stickad med mitt lingarn håller i åtminstone 15 år, säger Karin Öberg.
Karins garner säljs framförallt via återförsäljare som har riktat in sig på hög kvalitet. Det är många garnbutiker i Sverige men även i andra delar av världen, till exempel i Moskva, Taiwan och New York. I ateljén hänger det några färdigstickade plagg. Flera av dem är utlånade till återförsäljare som använder dem i sina skyltfönster.
STICKNINGSDAGAR I TRÄDGÅRDEN
Under sommaren kan man stanna till och handla garn av Karin om hon är hemma. Hon ordnar också stickningsdagar i sin trädgård. Då brukar hon bjuda in en gästlärare som berättar om någon speciell teknik. Det brukar vara ungefär 50 personer som under en hel dag stickar, pratar och får lära sig nya saker. Många av deltagarna återkommer varje år och reser från andra delar av Sverige för att vara med.
– Stickningsdagarna är ett sätt för mig att skapa möten mellan människor. Att samlas kring ett gemensamt intresse är fantastiskt, det sätter igång många samtal.
Karin visar en halvfärdig tröja som ligger på matsalsbordet, den är stickad av ett nytt ullgarn som tillverkas av ett spinneri på Gotland. – Jag vill erbjuda naturliga och material av högsta kvalitet eftersom det är det enda möjliga för mig när jag stickar. Jag vet att det finns många som tänker som jag och därför är jag väldigt glad över garnerna och samarbetet med garntillverkaren Holma Helsingland.
ÖPPET HUS I BÅRBY
Huset i Bårby har varit Karins fasta punkt sedan drygt 15 år. Innan dess bodde hon i Kalmar men bar alltid på en plan om att bo och ha sin ateljé på Öland. Stugan byggdes i början av 1900-talet till Anna som var barnmorska i Bårby. Namnskylten finns kvar och i ett av fönstren står ett fotografi på Anna.
Under sommaren har Karin huset fullt med barn, barnbarn och andra gäster. När hösten kommer längtar hon efter att krypa upp i soffan och ta fram stickningen. Under skördefesten kan man besöka henne, handla garn och även delta i utvecklingen av ett helt nytt konst- och stickprojekt.