FOTO: JOACHIM GRUSELL

I över 50 år har Erik Bjurström utövat sin stora passion – att dyka och dokumentera livet under havsytan. Han har upplevt Röda havets fantastiska och farliga värld, och varit en nyckelperson i flera av 2000-talets vrakupptäckter utanför Ölands kust.

Sedan några år tillbaka har äventyraren hittat sitt paradis på södra Öland, och i oktober håller han föredrag på temat ”Öländska vrak med spännande historier”.

– Titta, här kan du se hur vi lämnar algskiktet och kommer ner i ett kristallklart vatten. Ser du ljuset från dykarna längre ner i djupet när de simmar över fartygsdäcket?

Även om 72-årige Erik Bjurström har sett sin nedstigning till ångfartyget S/S George oräkneliga gånger är det med stor entusiasm och inlevelse som han visar upp filmklippet och berättar om när han var med och upptäckte vraket 2001.

– Oj oj, vilken sikt. Folk tror att Östersjön har dålig sikt och otrevlig miljö för sportdykare, men det är rena paradiset. Att sedan upptäcka och dyka ner till ett fartyg som ingen människa har sett sedan det sjönk, ibland på flera hundra år, är en fantastisk och obeskrivlig känsla, förklarar Erik.

FRÅN RÖDA HAVET TILL ÖLANDS KUST

I över 50 år har Erik Bjurström utövat sin stora passion – att dyka och dokumentera livet under havsytan. Han har upplevt Röda havets fantastiska och farliga värld, och varit en nyckelperson i flera av 2000-talets vrakupptäckter utanför Ölands kust. Sedan några år tillbaka har äventyraren hittat sitt paradis på södra Öland, och i oktober håller han föredrag på temat ”Öländska vrak med spännande historier”.

– Titta, här kan du se hur vi lämnar algskiktet och kommer ner i ett kristallklart vatten. Ser du ljuset från dykarna längre ner i djupet när de simmar över fartygsdäcket?

Även om 72-årige Erik Bjurström har sett sin nedstigning till ångfartyget S/S George oräkneliga gånger är det med stor entusiasm och inlevelse som han visar upp filmklippet och berättar om när han var med och upptäckte vraket 2001.

– Oj oj, vilken sikt. Folk tror att Östersjön har dålig sikt och otrevlig miljö för sportdykare, men det är rena paradiset. Att sedan upptäcka och dyka ner till ett fartyg som ingen människa har sett sedan det sjönk, ibland på flera hundra år, är en fantastisk och obeskrivlig känsla, förklarar Erik.

DAGDRÖMMAR BLIR VERKLIGHET

Det var i Hedemora, Dalarna, som han växte upp och utvecklade sitt äventyrssinne. På somrarna reste familjen till kusinernas sommarstuga i Halland, där Erik och tvillingbrodern Lars spenderade dagarna med att snorkla i Laholmsbukten. På 1950-talet var svensk sportdykning fortfarande i sin linda, men en undervattensbild på två dykare i tidningen Teknikens Värld gick rakt in i den unge Eriks hjärta.

– Pang, det bara small till. Det där vill jag göra. Där och då startade en passion som aldrig har dött. Om det inte hade varit för fysiken och alla faror hade jag fortfarande varit där ute och fotograferat vrak.

Hemma i Dalarna lusläste Erik allt han kunde hitta om havsforskaren och dykaren Jacques Cousteau och andra äventyrare. När han var runt tolv år började han tillverka egna undervattensfodral av motorcykeldäck, lim och plexiglas för att ta bilder under vattnet i sjön Hönsan med sin plåtkamera.

– Jag dagdrömde om Röda havet och så fort vi hade åldern inne cyklade jag och Lars till Lysekil för att träffa Sveriges stora dykarprofil Dennis Östlund och lära oss att dyka med tuber.

Tillsammans började bröderna utforska västkustens under-vattensvärld och snart blev utflykterna allt längre, dyrare och farligare. Brödernas Land Rover styrde mot Korsika, en av Medel-havets bästa platser för dykning där de dök efter röd smyckeskorall på 80 meters djup.

– På det djupet är kvävet i luften giftigt och ger berusande effekt på hjärnan. Egentligen är det ett under att jag sitter här idag. I Norge var jag också lite oförsiktig då jag sam in i ett rum i ett vrak, och mina fenor råkade sparka upp dyn som låg över golvet.

– Plötsligt såg jag ingenting och hade inte min dykarkompis hittat mig hade jag aldrig kommit ut. Många dykare har omkommit, bland annat på vraket Emmy Haase utanför Öland, för att de fastnat i trånga utrymmen.

YRKESLIV OCH FRITID

Erik tog studenten i en tid då dykning och undervattens-fotografering endast var en hobby, och en dyr sådan, och för att kunna finansiera sin stora passion var han tvungen att hitta ett välbetalt yrke. Han valde till slut att studera till tandläkare, precis som sin bror.

– På ett sätt var det en idiotisk idé eftersom det var ett tråkigt jobb som inte passade mina drömmar, men det var också ett utomordentligt val eftersom det innebar att jag kunde förverkliga mina drömmar. Som tandläkare kunde jag jobba där det fanns bra dykning och tjäna bra.

I början av 1980-talet upptäckte han en annons i Tandläkartidningen att en flygbas i södra Saudiarabien sökte tandläkare. Erik såg framför sig hur han dök i Röda havet varje helg och efter att ha samtalat med hustrun Karin skickade han ett brev till kliniken för att höra om de hade en kompressor där han kunde fylla på sina lufttuber.

– När chefen visade brevet för övriga personalen, mestadels amerikanare, skrattade de bara och konstaterade att jag skulle passa in bra på kliniken där stämningen påminde om tv-serien MASH. De insåg att det här var en kille som skulle stanna några år.

I 16 år var Röda havet Eriks andra hem, där han vid sidan av arbetet som tandläkare för Saudiarabiens kungafamilj kunde ägna all fritid åt dykning. Han utvecklade sin undervattensfotografering och sålde bilder till välrenommerade magasin över hela världen.

I hans bok ”Röda hav och Gröna vatten”, som än så länge inte är utgiven, finns fantastiska bilder på den giftiga drakfisken, fyra meter stora mantarockor, och stora valhajar. I boken finns även bilden på papegojfiskens öga som ett år gav honom ett andrapris i brittiska BBC:s stora naturfototävling. Han har också dokumenterat ett av sina möten med revhajarna, som en gång höll på att kosta honom livet.

– Varje år tog vi båten över till Sudan, där Cousteau dök och där Röda havets korallrev är som vackrast. En dag när vi hade matat hajarna med fisk och höll på att fotografera kände jag en kraftig smäll mot axeln och huvudet.

– En haj hade attackerat mig bakifrån och började hugga i mig. Jag lyckades slita mig loss oskadad, den tjocka utrustningen räddade mig, men jag insåg i efterhand hur nära det var att de vassa tänderna hade träffat halspulsådern i den oskyddade halsen.

VRAKDYKNING I ÖSTERSJÖN

Allt har ett slut, även äventyr i Röda havet, och när det var dags att bosätta sig i Sverige med familjen 1998 föll valet på Kalmar. Efter alla sina upplevelser var det svårt att hitta nästa stora kick, men en dag i bastun på Äventyrsbadet i Kalmar berättade ett par dykare om ett vrak utanför Öland som de skulle undersöka.

– En fiskare hade sett vraket på sitt ekolod på 70 meters djup och dykarna, som var utbildade i djupdykning, behövde någon som körde båten. Jag ställde upp och kort därefter hade jag ett nytt mål i livet, så stort att jag aldrig ens hade kunnat drömma om det. Jag skulle vara först på vrak som ingen annan hade varit på sedan de sjönk.

Hur hittar man då vrak som ingen annan har upptäckt? Erik for runt bland hamnarna på östra Öland och pratade med fiskare som hade noterat på sina digitala sjökort var de hade fastnat med sina nät i den annars släta och hårda botten. Sjökorten var fulla med markeringar och utifrån de största markeringarna gjorde han en lista på de tio mest intressanta vrakplatserna. Listan växte sedan till över hundra vrakplatser.

– Det finns inget liknande område i hela världen, jag fann ett dykparadis på min egen bakgård. Tyvärr är det lite svårtillgängligt då många vrak ligger på 60 till 70 meters djup, vilket både ökar riskerna och kräver omfattande utrustning och båt. Jag hade tur som hittade bröderna Lundgren i Västervik, som hade en stor båt med sonar, och var lika exalterade som jag.

Tillsammans bildade de gruppen Ocean Discovery som under 2000-talet genomförde det ideella projektet ”Öländsk marinhistorisk inventering” och upptäckte ett 30-tal vrak.

– Det var fantastiska upplevelser och många av dem finns dokumenterade på film och bild. 2010 fyllde jag 63 år och åldern började ta ut sin rätt. Jag insåg att det fanns en gräns och ville inte utmana ödet. Jag ville njuta av det lugna livet tillsammans med barn och barnbarn så jag slutade helt med dykning.

Bröderna Lundgren fortsatte att leta vrak och utvecklade verksamheten med Erik som sjöhistorisk konsult. Av en slump hittade de sommaren 2011 resterna av Mars – detta nästan mytomspunna amiralskepp från 1500-talet som många sportdykare har drömt om att få hitta. Kort därefter hittade en annan grupp från Stockholm amiralskeppet Svärdet.

– Utan oss sportdykare hade inte marinarkeologi funnits. Det hade varit fantastiskt att få dyka ner till Mars, men jag har gått in i nästa fas i livet. Sedan ett par år tillbaka bor vi i vårt vackra paradis på Öland som påminner om min barndom och den 12 oktober ska jag berätta om öländska vrak med spännande historier om vad som hände i en föreläsning i Kastlösa gamla skola.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul