FOTO: JOACHIM GRUSELL

Den nya Ölandsleden har redan ökat cykelturismen på Öland och idag finns det både guidade turer och cykellopp längs leden. Cykelentusiasterna Vladimir Serpan och Magnus Petersson bestämde sig för att skapa ett eget äventyr, utan stora kostnader och cyklade fyr till fyr under våren 2019. Nu planerar de för en ny tur där vem som helst har möjlighet att hänga på.

Under en av många löprundor 2019 frågade Vladimir Serpan träningskompisen Magnus Petersson om det inte var dags för ett cykeläventyr på hemmaplan. Ett äventyr utan tidtagning, arrangörer och stora kostnader. Vännerna bollade idéer mellan sig. Skulle de bara cykla, var det inte häftigt att löpa och simma också? Eller paddla kajak?

– Många drömmer om det stora äventyret ute i världen, som oftast inte blir av i slutändan och glömmer bort vad som finns på hemmaplan. Det behöver inte vara så komplicerat. Ta med barnen eller kompisarna och ge er ut i den öländska naturen, säger Vladde som Vladimir Serpan kallas.

– Cykla eller vandra en bit, och sov i tält. Dagen efter är du hemma igen, en upplevelse rikare. Jag älskar spontana och oorganiserade aktiviteter. Alla är inte Ironman eller soffpotatisar, det finns något däremellan också.

NORRA EUROPAS EXKLUSIVASTE CYKELLED

Magnus och Vladde bestämde sig för att ringa runt till kompisar som de hade lärt känna i löpspåren och på cykelsadeln genom åren och fråga om de var intresserade av att cykla fyr till fyr, som också är namnet på Ölands nya cykelled som helt färdigställs under 2020. Tanken är att ”Norra Europas exklusivaste cykelled” som går från fyr till fyr genom 75 naturreservat, sex riksintressen, en ekopark och ett världsarv ska göra Öland till en attraktiv cykeldestination av hög kvalitet. Magnus och Vladdes gäng, som genomförde sitt äventyr i maj förra året, ger ett högt betyg för naturupplevelsen.

– Det är jättebra att det finns en ordentlig cykelled så att folk får lättare att uppleva Öland genom att springa eller cykla. Vi började med att springa från Långe Erik, den norra fyren, till Byxelkrok vilket är en otroligt fin sträcka med vacker natur.

– Där hoppade vi på våra mountainbikes och cyklade längs kusten ner till Äleklinta. En magisk sträcka och fantastisk upplevelse. Stora delar av vägen fram till Äleklinta är bra grusväg, vilket passar mountainbikes, men eftersom vännerna skulle ge sig ut på landsväg vid Äleklinta växlade de till racer, cyklar för asfalt. Vladde försäkrar dock att det hade gått bra att fortsätta på mountainbike.

– Jag ogillar när folk begränsas på grund av kostnader och dyra prylar. Nu var vi ett gäng cykelentusiaster som ville köra lite snabbare på landsväg och hade fixat med följebil för att kunna växla cyklar, men det är inget måste för att kunna köra hela sträckan.

– En av killarna som var med hade en racer från 80-talet som han hade bytt till sig mot en back öl. Det behöver inte vara något dyrt, nytt och avancerat, det faller inte på det. Får någon punka stannar vi och hjälps åt.

ÅRLIG TRADITION?

Från Äleklinta cyklade gruppen till Färjestaden där de fikade och sedan gick färden vidare ner till Stora Frö. Där vek de av från rutten och rullade ner till Sandbergen och Öland Roots festivalområde där Vladdes dotter och svärson, som är engagerade i festivalen, väntade.

– Förutom naturupplevelserna var kvällen och natten i Sandbergen en höjdpunkt på resan. Efter att ha grillat satt vi framför elden och pratade innerligt i flera timmar. Det ger mycket att få umgås på det sättet, anser Magnus.

Dag två fortsatte färden söderut genom det natursköna och växlande landskapet. Sista sträckan ut mot Ottenby och fyren Långe Jan blev en kamp mot vinden, som de till slut vann. Nu siktar Magnus och Vladde på att göra det nästan 20 mil långa äventyret till en årlig tradition och öppnar dörren för fler att följa med.

– I maj i år skulle vi egentligen ha kört mellan Dubrovnik och Istanbul, men nu funderar vi på att köra fyr till fyr i september. Det kan bli en fin tradition, en sorts hyllning till Öland. Antingen kan den som är intresserad dra ihop ett gäng själv eller haka på, säger Magnus. I så fall får man kontakta Vladde, men tänk på att du måste själv kunna transportera cykeln upp till starten. Sen kan vi hjälpas åt med följebil och andra logistiska frågor.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul