FOTO: JOACHIM GRUSELL

Uppfinningsrikedomen och förmågan att anpassa sin verksamhet till rådande omständigheter har alltid varit hög hos de öländska företagen. Inte minst hos dem som har sin huvudsakliga utkomst inom besöksnäringen. Nu ställs det nya krav i kölvattnet av Covid-19. Bland de öländska företagen bubblar därför initiativen, aktiviteterna och förberedelserna för att, trots viss osäkerhet och olika begränsningar, ändå vara beredda att kunna välkomna nya och gamla sommarbesökare till ön.

Baserat på myndigheters rekommendationer, sunt förnuft och eget omdöme försöker vi hitta balans mellan det vanliga livet och livet med Covid-19.

ÖlandsMagazinet har pratat med några verksamheter och företagare som i år förberett sig på att ta emot gäster men under lite andra former och förutsättningar.

TURISM ELLER OTURISM? DET ÄR FRÅGAN

Besöksnäringen är oerhört viktig för Öland. Speciellt under sommaren, som står för cirka 80 procent av de totalt cirka 1,5 miljarder kronor den omsätter på ett år. Förutom att utgöra ett betydelsefullt skatteunderlag för Ölands två kommuner blir också omsättningen under sommaren en förutsättning som möjliggör att verksamheter och företag också kan hålla igång under andra delar av året. Ett sätt att göra Öland levande och ”öppet”.

– Det är troligt att de cirka 1,4 miljoner gästnätter vi 2019 uppmätte på Öland kommer minska i år. Det är kanske till och med är så det ska vara för att hålla alla viruskurvor på kontrollerade nivåer. Men man får ändå ta höjd för att Öland även i sommar kan komma att bli välbesökt. Både av turister och av sommarboende. Och det som talar för att det kommer gå bra är att Öland är stort och har många saker att erbjuda som inte är Covid-19 känsligt. Med 30 mil kust och 40 mil cykelleder finns goda förutsättningar för naturupplevelser, vandring, bad och cykelturer, menar Johan Göransson, Turistchef på Öland.

Off season går det 19 ölänningar på en kvadrat km. Under sommaren 2019 ökade antalet till cirka 1039 per kvadrat km. Rent matematiskt och geografiskt kan vi fortfarande allesammans njuta av Öland med lagom distans till varandra. I praktiken måste man dock tänka på nya sätt eftersom vi samtidigt måste hitta läget ”lagom”. Att inte träffas för mycket, för tätt och samtidigt. Lagom helt enkelt.

EGEN HÄRD ÄR GULD VÄRD

Det är möjligt att det blir mindre ”takt och ton” i sommar, men desto mer ”tak och tång”. För om musikupplevelserna blir färre blir det kanske fler husnära aktiviteter istället. Omläggning av tak, strandliv eller grillning? Vem vet? Större musikevent och festivaler har visserligen skjutits på men en del är fortfarande inplanerade. Så musiken på Öland kommer inte att tystna helt men ta lite andra former.

Gunnar Aldestam ordförande i Ölands Krögarförening med ett femtiotal medlemmar berättar att förändringsberedskapen hos krögarna är stor och att man redan som organisation drivit en rad viktiga frågor.

– Vi har bland annat fryst våra egna medlemsavgifter och dessutom av Borgholms kommun fått anstånd med olika tillståndsavgifter vilket förstås ger oss en viss ekonomisk respit. Sedan vet jag att krögarna prövar lite olika lösningar för att förhålla sig till nya regler; hemleverans, Take away, anpassade menyer, placera ut bord utomhus och göra ombyggnationer. Öland brukar ju nästan alltid leverera bra väder och gräsytor har vi ofta gott om.

Jag tror att när vi är igenom den här virusperioden så kommer vi ut med en massa nya idéer, en knippe nya värderingar och lika många nya insikter.

VÄLKOMMEN TILL NATUREN, VI HAR ALLTID ÖPPET

Öland håller alltid ”faunan högt”. Även i virustider. Det spelar egentligen inte så stor roll var man startar och åt vilket väderstreck man börjar gå, Ölands djur och natur fascinerar och fångar en fullständigt. Ingen kan gå oberörd. Bara på södra Öland finns totalt 140 km vandringsleder och delar av dessa blev nyligen av STF utvald som en av Sveriges tolv mest sevärda leder. En så kallad Signaturled.

Med informativa guideböcker i packningen och en laddad mobil kan du snabbt via till exempel lansstyrelsen.se/kalmar/besoksmal och naturkartan.se/sv/morbylanga hitta vandringsleder, cykelleder, naturreservat, badplatser och sevärdheter i naturen.

– Naturum startar sin verksamhet efter midsommar med bland annat guidade turer. Våra tre olika vandringleder, är förstås tillgängliga som vanligt och väl värda ett besök. I naturreservatet Trollskogen finns bland annat den 900 år gamla Trolleken, skogsjärnvägen och vraket av skonaren Swiks som förliste vintern 1926. Vill man få en försmak av vad man kan få se, kommer vi till sommaren att ha producerat ett antal kortare filmer som informerar om den speciella Öländska floran och faunan, berättar Stina Nilsson, Naturum Trollskogen, norra Öland.

– Vanligtvis lägger vi mycket fokus på att marknadsföra den så kallade Världsarvsveckan och alla dess aktiviteter. Men i år väljer vi att istället via broschyrer och information på sodraoland. com, förmedla kontakter och presentera alla de företagare, matproducenter, konstnärer, musiker, guider och aktörer som är verksamma inom Södra Ölands Odlingslandskap. Vilket kanske egentligen är ett mer rättvisande sätt att beskriva den här regionen eftersom dess verksamhet sker året runt, hela tiden och inte bara en vecka, berättar Emma Rydnér, världsarvssamordnare för Södra Ölands odlingslandskap.

FÖR TÄLT OCH FÖRTÄLT

Att bo på Öland är lätt, det finns mycket att välja på. Privata stugor, B&B, Hotell, vandrarhem, ställplatser, campingar och en hel del vindskydd. På oland.se hittar man det mesta vad gäller boende. De 22 campinganläggningar som samarbetar i organisationen Camping Öland kommer att hålla öppet som vanligt men anpassar förstås policys, rutiner och regler efter myndigheters rekommendationer.

– Campinganläggningarna har ofta egna speciella inriktningar och därmed olika kunder och aktiviteter. Vissa har en stor andel dagbesökare som nyttjar pooler, deltar i event eller besöker restauranger. Andra har mer fokus på en viss sorts turism. Så även om samtliga anläggningar nu förbereder sig för att ha öppet under sommaren, blir deras planer och alternativa planer lite olika beroende på varje anläggnings förutsättningar. Det som dock är gemensamt är att varje anläggning sätter utökade regler för hygien, städning och desinficering. Samt ser över eventuella situationer som kan innebära köbildning eller för täta avstånd.

Anpassningbenägenhet har alltid varit god i vår bransch och vi är vana vid att förhålla oss till nya förutsättningar, berättar Catrin Sörenson, ordförande Camping Öland.

I ÅR GÖRS AVSTÅNDEN I BORGHOLM LITE LÄNGRE

Under sommaren sjuder centrala Borgholm som allra mest. Mysiga caféer och restauranger, musikupptåg, torghandel och trevliga butiker av alla de slag. På stora torget händer det nästan dagligen något och cityföreningen har alltid satt en ära i att hitta på evenemang och göra shoppingen till en upplevelse. Så även i år.

– Vi har just nu en sorts ”dag för dag” planering där vi är väldigt lyhörda för nya direktiv och faktiska händelser. Men allt som är planerat för sommaren är antingen redan anpassat eller förberett för förändring om så skulle behövas. Cityföreningen har under våren tagit nya initiativ för att underlätta handeln; gemensamt samordnade hemleveranser, enklare betalning via swish samt till viss del flyttat ut varor utanför butiken. Vilket ger större ytor och bättre kundcirkulation, berättar Malin Danielsson, ordförande i Borgholms Cityförening.

Sommaren kommer till Öland, det kan inget virus ändra på. Men vi får kanske hitta andra sätt att älska Öland på och nya sätt förhålla oss till varandra. Så varmt välkommen till Öland även om det i år sker med visst ”avståndstagande”.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul