Ett nytt liv på Öland. FOTO: JOACHIM GRUSEL

Tänk att du aldrig behöver säga adjö till Öland. Aldrig mer ”vi ses om ett år”. Aldrig mer ”det sista doppet”. Aldrig mer stänga av vattnet och dra igen fönsterluckorna. Tänk om du bodde året runt på Öland.

För mig blev till slut storstaden som en gigantisk gnisslande fläkt av intryck, trängsel, köer, stress, biltullar och irriterande ljud. Fläkten var ständigt på. Vissa väljer att kalla fläkten för ”puls” och säger sig behöva den. Jag vill hellre höra min egen, men i ett lugnt tempo.

När jag passerar högbrodelen på Ölandsbron, får utsikten mot Ölands kustlinje och ser det grönblåa vattnet nedanför hör jag plötsligt att den där fläkten stängs av. Ett djupt andetag senare undrar jag varför jag inte stängt av den tidigare och frågar mig själv vad som egentligen är viktigt i livet?

ÖlandsMagazinet har pratat med några som uppmärksammat sin variant av ”fläkten” och bestämt sig för att flytta hit. Tusen skäl finns förstås för varför man vill lämna ett sorts liv och inleda ett nytt, men de vi pratat med verkar ha en sak gemensamt; sökandet efter en ny livskvalitet och kärleken till det fantastiska Öland. Det här är några berättelser...

ÖLAND ”PÅ KARTAN”

Frida Malmquist driver restaurangen och caféet ”Systrarna på höjden.
Frida Malmquist driver restaurangen och caféet ”Systrarna på höjden.

Frida Malmquist driver restaurangen och caféet ”Systrarna på höjden”, ett stenkast från Borgholms slott. För fyra år sedan levde Frida ett annat sorts liv. Ett internationellt sådant. Som etableringsansvarig på IKEA och med befattningar inom Ericsson blev det ett flackande och farande på flygplatser och ibland längre vistelser i bland annat Portugal, Ukraina och Ryssland.

– En dag blev jag varse mitt egna beteende att ständigt försöka göra tidsmässiga vinster, hitta smarta genvägar och ”överlista systemet”. Vilken incheckningskö är den kortaste? Var exakt stannar transferbussen så jag bara behöver ta ett kliv direkt in genom bakdörren? Jag sprang till tunnelbanan för att hinna med en avgång tidigare och vinna två minuter extra jobbtid. Och min huvudsakliga fritidssysselsättning blev mer eller mindre att ta sig till och från jobbet. Näe, skulle jag jaga något framöver skulle det inte vara tid utan ett annat liv.

Varför blev det just Öland?

– Jag är uppfödd i Åseda i Småland så Öland fanns på något sätt alltid ”på kartan”. Mormor insisterade dessutom varje år att åka till Öland med en kaffekorg och höra näktergalen. Jag gillade utflykterna även om just fåglar vid den tiden i mitt liv låg längre ner på listan.

Efter att mina föräldrar köpt sommarhus i början av 2000 och jag själv gjort samma sak 2006 blev faktiskt Öland min fasta punkt under det att jag reste och levde storstadsliv. Men längtan till ”ett annat sorts liv” blev till slut för stark och min sambo Jan och jag började lägga upp planer att flytta ner permanent. Och 2017 skrev jag under kontraktet på Höjden.

Stressar du mindre nu då?

– Egentligen inte, men jag gör det definitivt på ett annat sätt. Ett bättre. Under sommarsäsongen jobbar jag nog lika mycket totalt som under ett helt år. Men det är skillnad på tempo och tempo. Och en ”resatilljobbetmil” här på Öland är inte alls lika lång som till exempel i Stockholm. Dessutom går återhämtningen efter intensiva perioder så oerhört mycket bättre här än någon annanstans jag varit.

Vad gör du på vintern?

– Ska man bo på Öland året runt behöver man kanske vara beredd på att jobba med flera saker. När jag inte ordnar med ”Systrarna på höjden” gör jag en del volontärarbete, konsultar, har varit mentor på Almi, hjälper till som god man och engagerar mig i Ölands Krögarförening. Ibland hör man folk säga att det inte finns något att göra här vintertid. Men jag tycker nog det är fel att säga ”inget”. ”Annat” är mer korrekt. Bara man är lite mer nyfiken och så att säga har en större radar påslagen. I storstaden blir man serverad och påtryckt aktiviteter, här måste man leta upp dem. Öland har många olika ansikten som är värda att upptäcka. Både bokstavligen och bildligt.

EN TANKEMÄSSIG VÄNDPUNKT

Mikael Wahlström startade klädbutiken Mickeco i Löttorp i oktober 2020. Varför just där och då är en kombination av fler samverkande faktorer och kanske en, väldigt specifik insikt.

– Jag har haft klädbutik i Nyköping i cirka 25 år och många av de åren även drivit sommarbutik i Borgholm. Vilket i och för sig inte är konstigt eftersom jag varit här på somrarna som barn och hade många fina minnen.

Det var på Öland jag blev kär. Både i det fantastiska landskapet och i öländskan Camilla som sedan blev min sambo.

En sensommardag för några år sedan när det ännu en gång var dags att åka tillbaka till Nyköping för ett nytt ”verksamhetsår”, sa min äldsta dotter som skulle börja studera på universitetet; ja, då syns vi väl i Lund nästa gång. Och plötsligt blev det så tydligt; livet började visst ta nya riktningar så varför skulle inte även Öland kunna vara en del av det? Varför måste jag varje gång känna sådan motvilja över att behöva åka härifrån? Jag hann komma till Ölandsbron, sedan ritade jag i tanken vårt blivande hus, gjorde klart planerna och alla listor i huvudet och 40 mil senare hade jag bestämt mig att presentera Öland för familjen som vår nya gemensamma utgångspunkt i livet. Det var nog den lättaste ”införsäljningen” jag någonsin gjort. På något sätt verkade alla ha väntat på att frågan skulle väckas. Yngsta dottern kunde absolut tänka sig att gå sista året på högstadiet på Öland, hon ville ändå gå i gymnasiet i Kalmar. Camilla hade inget emot att kallas för ”hemvändare”. Tvärtom. Det här blev en efterlängtad nystart för hela familjen.

Det är inget du saknar då?

– Inget som inte går att fixa. Ja, det är klart, en spontan espresso på stående fot i början av december kanske är inte så lätt att hitta på norra Öland. Men det är inget jag egentligen saknar, för uppsidan; naturen, lugnet och gemenskapen, är så ofantligt mycket större än att veta att du närsomhelst kan få en espresso.

GÅR DU ELLER STÅR DU I RULLTRAPPOR?

Ulf Granholm driver Södviks Bageri tillsammans med hustrun Malin.
Ulf Granholm driver Södviks Bageri tillsammans med hustrun Malin.

Ditt svar kan möjligen indikera om du är redo att flytta till Öland. Summan av olika stressbeteenden kan vara tecken på att livsmönstret bör justeras. För Ulf Granholm, som tillsammans med hustrun Malin driver Södviks Bageri, blev till slut tempot i hans egna bageriföretag utanför Stockholm för högt.

– Det började märkas i kroppen och jag behövde definitivt en annan livsstil. Faktiskt utan att då riktigt veta vad jag skulle göra, landade jag på Öland där jag visste att lugnet och livsperspektiven fanns. Men det dröjde inte länge innan fick nys om att den gamla Favörbutiken i Södvik var till salu. Så 2001 skrev jag på köpekontraktet. Med på köpet följde också Margit, hon hade länge drivit lanthandeln och bodde nu en trappa upp från bageriet. Jag kom med bullar, hjälpte henne med högläsning och att skruva i trasiga glödlampor.

Hur var din första tid på Öland?

– Det var några som nog log lite i smyg och försiktigt skakade på huvudet när jag sa att jag skulle starta bageri. Och ärligt talat tog det också några år att etablera verksamheten. Man får inte ha bråttom. Inte på Öland. Så tålamod och uthållighet är några nyckelord. Sedan är det ganska klädsamt att bjuda lite på sig själv också och inte vara så tvärsäker på allt.

Nu är verksamheten stabil och vi jobbar hårt under högsäsong men det är inte slitsamt på samma sätt. Jag trivs varenda dag. Och när jag inte jobbar blir det fiske eller ligga på rygg under min Cheva. Hoppas att den blir klar till sommaren.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul