FOTO: JOACHIM GRUSELL

Efter några år av bedrövelse är det äntligen dags för en positiv nystart för anrika Halltorps Gästgiveri. Och till midsommar dukas en klassisk svensk midsommarbuffe upp.

Annika Backman och hennes företag AB Hem, tillsammans med livskamraten Jan-Eirik Johansen, satsar helhjärtat för att skapa ordning och reda i röran och få igång gästgiveriet till sommaren.

– Halltorps Gästgiveri är en fantastisk plats som verkligen förtjänar att återta sin givna plats på kartan, säger Annika. När allt är färdigt kommer vi att erbjuda våra gäster sex olika matkoncept, från enklare bistromeny, glass och toast, till förstklassig fine dining. I ett av utrymmena skapar vi dessutom en delikatessbutik, som vi fyller med i första hand öländska produkter, men också från medelhavsländerna som olivoljor till exempel. Halltorp blir helt enkelt House of Foods.

I mitten av maj anställdes en nyckelperson för att skapa House of Foods, 35-åriga köksmästaren Daniel Christou. Daniel har tidigare arbetat på bland annat Lux restaurang, Verandan på Grand Hotel i Stockholm och gästspelat med matälskande musikern Plura. I samband med pandemin lämnade stockholmaren Daniel storstaden och bosatte sig i Stora Rör på Öland tillsammans med sambo och barn. Möjligheten att få vara med och skapa det nya kulinariska centret på Öland ser Daniel fram emot.

– Jag är supertaggad, säger Daniel. Nu tar jag fram menyn för vår   la carte. Jag vill jobba med mycket grönt, närproducerat. Hållbarhet är viktigt. Vi ska erbjuda fine dining där gästerna känner att de får valuta för pengarna. Samtidigt planerar jag även för vår enklare bistromeny där det också blir möjlighet till take away. I bistron vill jag satsa mer på smårätter typ tapas och meze.

Förutom de olika restaurangdelarna kommer drygt 30 rum att stå  färdigrenoverade inför sommaren. Men det stannar inte här. Annika och Jan-Eirik har ytterligare framtidsplaner för Halltorp som ett kulinariskt centrum.

– Vi vill utveckla kursverksamhet berättar Annika. Gästspel av olika slag, internationell fortutbildning för kockar, matlagningskurser för privatpersoner, kurser i mathantverk… det finns otroligt mycket spännande som vi kommer att kunna erbjuda. I dagsläget koncentrerar vi oss dock först på att få igång gästgiveriet som ska vara öppet året runt.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul