FOTO: JOACHIM GRUSELL

När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.

Sju livräddare radar upp sig på stranden och rör sig i slow motion mot kameran. Nej, det är ingen svensk nyinspelning av kultserien ”Baywatch” på gång utan Svenska Kyrkan Södra Ölands egna livräddarstyrka ”Churchwatch” som rör sig i bredd på stranden. Skämten och skratten avlöser varandra när kyrkvaktmästarna försöker höra fotografens instruktioner i vinden från Kalmarsund. Några minuter senare samlas de vid strandkanten.

– Vi arbetar över hela pastoratet på södra Öland och har många gånger närmare till en olycksplats än räddningstjänsten. Vi kan alltså vara på plats flera minuter innan dem kommer, vilket kan vara skillnaden mellan liv och död, berättar Josefine Wahlström, kyrkvaktmästare i Svenska Kyrkan Södra Öland.

I Sverige har civilsamhället en viktig roll vid olyckor och katastrofer, och för att stärka förmågan att rädda liv på platser dit samhällets resurser har lång framkörningstid utbildar räddningstjänster och brandskyddsföreningar över hela landet frivilliga personer till att bli så kallade CIP, civila insatspersoner.

– Som CIP kan du få rycka in vid bränder, hjärtstopp, trafikolyckor och drunkningsolyckor där det krävs en snabb insats och första hjälpen.

Hösten 2020 ingick Ölands räddningstjänst och Svenska Kyrkan Södra Öland ett avtal där pastoratets kyrkvaktmästare ska finnas tillgängliga och agera vid larm på södra Öland. Idén till samarbetet uppstod året innan när en kyrkvaktmästare, som är deltidsbrandman, fick larm om ett hjärtstopp i en by söder om Färjestaden.

– När larmet kom arbetade han och några andra vaktmästare på byns kyrkogård, bara några hundra meter från personen som hade fått hjärtstopp, och de var alltså på plats långt innan räddningstjänsten hann fram.

– Både vi och räddningstjänsten insåg fördelen med att vi alltid befinner oss på olika orter på södra Öland och snabbt kan ta oss till en olycka, säger Josefine.

FÖRSTA HJÄLPEN

Som en del av samarbetet har kyrkvaktmästarna genomgått en grundutbildning vid Ölands räddningstjänst i Färjestaden. Under utbildningen lärde de sig att ge första hjälpen med hjärt-lungräddning, HLR, och fick kunskap i hur de ska agera vid en olycksplats.

– Det första du ska göra vid en olycksplats är att larma och sedan fokusera på de personer som eventuellt är skadade. Även om du inte är utbildad i HLR och känner dig osäker så är det bättre att göra någonting än ingenting.

Vid ett inkommande räddningslarm får kyrkvaktmästarna vetskap om larmet via ett sms till sina privata mobiltelefoner, och kan därmed även rycka ut när de är lediga. Förutom att ge första hjälpen ska kyrkvaktmästarna även se till att inget blockerar räddningsfordonens väg, till exempel vid en badplats eller om det brinner i ett hus, och informera räddningstjänsten om läget på olycksplatsen.

– Förra hösten var vi först på plats vid en trafikolycka där en bil hade kört av vägen. Som tur är var ingen av passagerarna, en kvinna och ett barn, allvarligt skadade. I väntan på räddningstjänst kontrollerade vi att de inte hade några större blödningar och höll dem varma med våra jackor. Vi ringde även till barnets pappa som kunde komma dit.

Josefines kollega Göran Svensson, som har slagit sig ner i det öppna bagageutrymmet på ett av arbetsfordonen, berättar att fordonen nu är utrustade med pulversläckare och första hjälpenutrustning.

– Dessutom har flera församlingshem hjärtstartare. Att vara först på plats vid olyckor är naturligt för de flesta av oss. Några är utbildade deltidsbrandmän och jag har varit med i Sjöräddningssällskapet i över 40 år.

Göran är aktiv i RS Grönhögen, grundad redan 1912, som är en av Sjöräddningssällskapets äldsta stationer som fortfarande är i drift.

– Med vår tolvmetersbåt täcker vi av ett stort område både öster, väster och söder om Öland. Det vanligaste larmet rör fritidsbåtar som har drabbats av maskinhaveri, grundstöt eller dåligt väder.

– Nu ska vi iväg och klippa häckar, men händer det något är jag redo att rycka in både på land och till havs.

Senaste artiklarna

 • Vi utan någon vidare sjövana säger ”kanoter” om allt som ser smalt ut och framförs med en sorts paddel. Därefter börjar vi ana skillnaden mellan den öppna sorten som ibland kallas ”kanadensare” och den med sittbrunn som är täckt; ”Kajak”. Sedan finns det havskajak den typ av kajak som bara Johan Wirsén från Öland bygger. Och det är här vår berättelse börjar. För i ett alldeles typiskt och ganska vanligt villakvarter i Borgholm konstrueras efterfrågade havskajaker i världsklass. Alla av grönländsk modell.
  Läs!
 • När en olycka inträffar räknas varje sekund, men på mer avlägsna platser kan det dröja innan räddningstjänst är på plats. Vid dessa tillfällen fyller civila insatspersoner en viktig funktion. På södra Öland är sju kyrkvaktmästare ständigt redo att rycka ut om något händer.
  Läs!
 • Johan Petersson, artisten, skådespelaren, komikern, eller underhållaren som han själv kallar sig, njuter av att ta en paus från arbetet i Stockholm och komma till Öland och sitt hus i Mörbylånga. Här tillbringar han så mycket tid som möjligt, ibland med familjen och ibland ensam.
  Läs!
 • Hon längtar alltid hit, och vill aldrig åka härifrån. I snart 30 år har Molly Sandéns hjärta klappat för Öland. Havet, stränderna och landskapet ruvar på några av hennes bästa minnen och är en trygghet i livets berg och dalbana.
  Läs!
 • Europas största Harley-Davidson-träff 2022 anordnas på Öland. I pingsthelgen samlas tusentals Harley-Davidson-åkare från hela kontinenten på Lundegård Camping & Stugby för Super Rally® 2022.
  Läs!
 • Restaurangen på Hotell Borgholm har fått en stjärna i Guide Michelin som är världens högst ansedda restaurangguide. Christofer Johansson, hotellets vd, ser stjärnan som en fantastisk bekräftelse och energiboost för hela sin arbetsgrupp. Samtidigt är han orolig för pandemins påverkan på branschen. Den har gjort det svårare att få tag på kunniga kockar.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

Mest lästa artiklar

 • Öland har många vackra sevärdheter. Vissa tänker på det unika Stora alvaret, andra på de romantiska, blodröda solnedgångarna över Kalmarsund, de oändliga sandstränderna eller orkidéernas besynnerliga skönhet. För mig är öns vackraste sevärdhet det kungliga sommarresidenset Solliden och dess underbara park.
  Läs!
 • Det var 1996 som Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade till Sverige. Christina är litteratur- och språkvetare i botten och Norbert trädgårdsmästare och trädgårdsarkitekt. Christinas intresse för hantverk och design och Norberts kunnande inom finsnickeri och smide blev den perfekta kombinationen, när paret grundade företaget I&I Christina Prütz.
  Läs!
 • Vidsträckta kustremsor i sten eller sand, frodiga ängar fyllda av blommande orkidéer och 34 unika och vackert utsmyckande kyrkor. På Öland finns ett stort utbud av vigselplatser, festlokaler och service för alla människor, oavsett smak eller religion, vilket gör Öland till den perfekta bröllopsön.
  Läs!
 • Under tre års tid har Hagelstad Getgård genomgått en stor ansiktslyftning. Ladorna är sanerade och totalrenoverade, ny mejeridel har byggts och nu är också renovering av bostadshusen på gång. Bakom hela satsningen står Annika Bullus med företaget Go At Group AB.
  Läs!
 • Den 28 augusti 1816 fick Borgholm stadsrättigheter genom ett kungligt beslut av Carl XIII. Den lilla köpingen Borgehamn, som varit lydköping under Kalmar sedan 1620, fick efter många års utredande, äntligen sina stadsrättigheter. Inte nog med det, den nyanlagda staden Borgholm var dessutom residensstad under åren 1820-1826 då Öland var eget län.
  Läs!
 • För fjärde året bjuder ölänningarna in till den stora vårfesten Öland Spirar 8-10 maj, när ön är som allra vackrast. Temat för helgen är trädgård, lantliv och naturupplevelser. Över hela ön anordnas aktiviteter i denna anda.
  Läs!
VISA FLER ARTIKLAR load all

addthis - Delningsmodul